Co obsahují cereálie? | Moje zdraví

Snídáte cereálie a vločky? Pozor, mohl by v nich být nebezpečný „zabiják“ plevele

Snídáte cereálie a vločky? Pozor, mohl by v nich být nebezpečný „zabiják“ plevele
Zdravá snídaně? • Autor: iStock.com
14. listopadu 2018 • 06:00

Ráno zaklapnete budík na telefonu, pořádně se protáhnete a svištíte do kuchyně udělat si nějaké zdravé snídaňové cereálie? V polospánku je pak chroupete a máte dobrý pocit z toho, že do sebe dostáváte tělu prospěšný komplex sacharidů a vitamíny. Pozor, spolu s těmito blahodárnými látkami se vám ale do těla může dostat i zabiják plevele.

Ano, čtete správně. Nová zpráva jedné organizace pro ochranu životního prostředí Environmental Working Group (EWG) totiž uvádí, že řada našich milovaných cereálií nese stopy glyfosátu, což je velmi účinný, ale i kontroverzní herbicid. EWG zjistila, že 26 z 28 testovaných obilovin, z nichž se cereálie vyrábějí, obsahovalo vyšší procento uvedeného glyfosátu. To zrovna není dobrá zpráva hlavně pro děti, které je spolu s mlékem po ránu rády mlsají.

Dobrou zprávou je, že se jedná o výrobky, které se prodávají ve Spojených státech amerických (USA). V Česku zatím nebyla škodlivost cereálií prokázána. A proč jsou vlastně výrobky s příměsí glyfosátů tak nebezpečné? EWG varuje, že jejich konzumace může v dlouhodobém výhledu zvýšit riziko vzniku rakoviny.

Je to jen mediální hra?

Na druhou stranu je nutné říct, že zatím žádná z v USA testovaných obilovin nepřekročila limity množství herbicidů stanovené Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA). Ve zprávě EWG se ale například dočteme, že různé odborné studie pravidelně uvádějí, že zákonné limity kontaminujících látek v potravinách, ve vzduchu, v pitné vodě a ve spotřebních výrobcích nejsou dostatečné, a i nižší procento nebezpečných látek tak našemu zdraví může uškodit. Zejména to platí pro děti či osoby citlivější na účinky různých chemikálií, nemluvě o alergicích.

EWG je tak v tomto ohledu mnohem svědomitější a k našemu zdraví důslednější. Na druhou stranu lidé z EPA zase tvrdí, že zmiňovaná EWG se jen snaží dostat do novinových titulků a zpopularizovat svou činnost. Její rozpor s regulačními úřady tak prý nemá opodstatnění.

Zástupci EPA uvádí, že glyfosát je běžně používám zemědělci před sklizní. Po ní oves prochází přísným procesem čištění, díky kterému se množství glyfosátu v něm obsaženém dostane pod úroveň regulačních limitů. Organizace si tak stojí za tím, že vyjádření EWG jsou neopodstatněná.

Zkuste výrobky z biofarem

Co tohle všechno ale znamená pro milovníky cereálií? Je to slovo proti slovu, komu teď tedy věřit? Jednoduchou odpověď samozřejmě nemáme a nemůžeme být ani soudci, takže rozhodnutí je na vás. Logicky by samozřejmě byla na místě taková úprava obilovin, která je od glyfosátů úplně očistí, anebo by se na jejich hnojení neměly žádné herbicidy vůbec používat – to se ale lehce řekne a hůře udělá.

I když po světě existuje řada malých ekologických farem, které už od jejich používání upustily. Nedávná studie zveřejněná v odborném lékařském časopise JAMA uvádí, že lidé, kteří pravidelně konzumují biopotraviny, mají menší pravděpodobnost výskytu rakoviny než ti, kteří je nejí.

Někteří vědci mají ale o výsledcích studie pochybnosti, a spojení mezi biopotravinami a vznikem rakoviny tak zatím zůstává nejasné. Obavy z rizika výskytu pesticidů by vás tak zatím neměly od konzumace ovoce a zeleniny odrazovat. A to zejména i proto, že bio produkty jsou často velmi drahé a kvůli tomu pro většinu obyvatel nepřístupné.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.