Retinol: 4 věci, které musíte vědět, a vaše pleť bude zářit | Moje zdraví

Retinol: 4 věci, které musíte vědět, a vaše pleť bude zářit

Retinol: 4 věci, které musíte vědět, a vaše pleť bude zářit
. • Autor: Unsplash
13. května 2022 • 14:00

Retinol je jednoznačně složkou číslo jedna v anti-aging produktech. Právě on nám pomáhá proti jemným vráskám a linkám a podporuje produkci kolagenu. Jaký vybrat a jak retinol správně použít?

Retinol je skutečně velmi účinnou složkou anti-aging produktů, díky které vaše pleť omládne. Působí proti vráskám, podporuje produkci kolagenu, zvládnout ale dokáže také hyperpigmentaci či drobné jizvičky či akné. Pokud ho ve své anti-aging péči ještě nemáte, je rozhodně čas s ním začít.

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení make-upuVIDEO 

Náhlý příval vitaminu A může první týden či dva způsobit lehké začervenání pokožky, než vaše pleť začně čerpat příval benefitů, které díky retinolu bude dostávat. Pro aplikaci retinolu však existují určité zásady, které je třeba dodržet:

Nutnost správné kombinace

Pokud se pro retinol rozhodnete, je potřeba vědět, s jakými produkty ho zkombinovat můžete a s jakými ne. Přípravky na bázi alfa-hydroxykyselin, jako je kyselina glykolová, nebo přípravky proti akné s kyselinou salicylovou mohou způsobit výrazné podráždění a zarudnutí pleti. Pozor je třeba si dát také na produkty obsahující vitamin C, které účinky retinolu mohou neutralizovat.

Nepoužívat retinol samotný

Jelikož má retinol velký potenciál pro naši pleť, je dobré jeho účinky podpořit tím, že ho zkombinujeme se správnými produkty, které jeho účinnost ještě zvýší. Vhodné jsou hydratační krémy, které pomáhají zmírnit případné zarudnutí pokožky a zároveň nebrání proniknutí retinolu do hlubších vrstev epidermu. Retinol také podporuje exfoliaci pokožky, a proto je dobré ho používat na noc a přes den chránit svou pleť krémem s SPF faktorem.

Pozor na koncentraci

Každý, kdo s retinolem začíná, by měl volit nižší koncentraci, aby si pleť postupně zvykla. Podráždění by totiž mělo být minimální a po pár dnech zcela odeznít. Malé červené flíčky a drobné olupování pleti je tedy v pořádku. Pokud byste však zvolili příliš silnou koncentraci, mohlo by to váš obličej zbytečně podráždit. Pozor si dejte také na to, abyste retinol zpočátku nepoužívali příliš často.

Pravidelnost jako základ úspěchu

Pokud zvolíte správnou koncentraci, je potřeba retinol používat pravidelně, aby jeho účinky byly viditelné. Dlouhé pauzy způsobí, že si pleť nevytvoří na retinol toleranci a vy se tak budete déle potýkat s podrážděním pokožky. Bez pravidelného používání vám zůstane omlazující a zkrášlující síla retinolu skryta.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.