5 potravin pro mozek: Zlepší jeho funkci a skvěle chutnají | Moje zdraví

5 potravin pro mozek: Zlepší jeho funkci a skvěle chutnají

Video se připravuje ...
10. srpna 2022 • 06:00

Mozek je velmi důležitý orgán, díky němuž ovládáme nejen tělo, ale také mysl. Jak o něj nejlépe pečovat, aby byl „fit“ co nejdéle? Jednoznačně volbou správných potravin. Které to jsou?

Zdravá strava skutečně není mýtus. Pokud chceme, aby tělo fungovalo, jak má, je potřeba být tím, „co jíme“. A nemusíme vůbec chodit daleko. Těchto pět potravin hravě seženeme v každém obchodě.

Vejce

Vejce jsou nejcennějším zdrojem bílkovin. Obsahují vitamin B6 a B12, cholin a kyselinu listovou. To jsou důležité nutrienty pro náš mozek. I proto by se v našem jídelníčku mělo vejce objevit každý den.

Kvalitní ryba

Také rybí maso je tím, co pozitivně ovlivňuje funkci mozku. Volit bychom měli zejména ryby, které obsahují kvalitní rybí tuk a omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Právě ty jsou důležité pro naši paměť, snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a jsou vítaným antidepresivem.

Ryby, které by se měly pravidelně objevit ve vašem jídelníčku, jsou: losos, tuňák, makrela a pstruh.

Ořechy

Ořechy jsou nejen chutné, ale také zdravé. Na trhu je jich velké množství, proto si každý přijde na své. Každý druh ořechu je zdrojem zdravých tuků, vitaminů a minerálů.

Ořechy lze kombinovat, zajistíte tím tělu zdroj všech potřebných látek. Volit můžete mandle, kešú, pistácie nebo makadamiové ořechy. Pozor si dejte jen na arašídy. Jelikož rostou v zemi, bývají často zdrojem plísní.

Pokud to půjde, konzumujte ořechy v syrovém stavu. Praženým a soleným variantám se zkuste vyhnout. Jednak je tepelná úprava zbavuje nutrientů, sůl pak způsobí jejich konzumaci v často nepřiměřeném množství.

Ideální mírou je hrst ořechů každý den.

Tmavá čokoláda

I milovníci sladkého si přijdou na své. Tmavá čokoláda totiž výrazně posiluje funkci mozku. Pozor: Důležité je vybírat tu s vysokým podílem kakaa. Optimální minimum je 70 %.

Čokoláda je zdrojem antioxidantů a kofeinu. Její sladká chuť působí proti stresu. Konzumací pár kostiček denně si zajistíte duševní klid a psychické zdraví.

Citrusy

Citrusy jsou pro vysoký podíl vitaminu C doslova stravou pro mozek. Vitamin C totiž posiluje nejen imunitu, působí také proti duševním onemocněním. Jeho správná hladina napomáhá koncentraci a celkové vitalitě. Navíc díky jeho dostatku bude vaše pleť zářit, což se jistě odrazí na vaší psychice.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.