Zdraví a linie z krabičky: Správný přístup k dietě i dodavateli | Moje zdraví

Zdraví a linie z krabičky: Správný přístup k dietě i dodavateli

Zdraví a linie z krabičky: Správný přístup k dietě i dodavateli
S výběrem správné krabičkové diety vám poradí odborník na výživu. • Autor: istockphoto.com
15. srpna 2016 • 12:38

Zhubnout, jíst vyváženě s ohledem na svůj životní styl a nemuset při tom řešit nákupy potravin ani vaření, inspirovat se chutí nových jídel a netradičními kombinacemi - to jsou důvody, proč lidé sahají po jídle z krabičky. Snížení váhy však mezi motivacemi zákazníků jednoznačně vede, říká dietoložka MUDr. Václava Kunová, která se hodnocením kvality krabičkových diet v České republice dlouhodobě a do hloubky zabývá.

 I lidé, kteří nechtějí hubnout, by se měli zajímat, jestli dostávají jídlo s vyváženým poměrem bílkovin, tuků a sacharidů, bohaté na minerály a vitaminy a s energetickou hodnotou zohledňující jejich tělesnou konstituci a metabolismus, zátěž v zaměstnání, pohybové aktivity, pracovní směny, zdravotní stav. Bohužel pro laika není snadné posoudit parametry jako obsah živin a energetická hodnota. Z tohoto důvodu a také proto, že každý člověk je individualita, se obtížně stanovují obecně platná kritéria pro kvalitu krabičkové stravy a rovněž kontrola je ztížená, konstatuje lékařka. Navzdory tomu existuje řada signálů, které může správně vyhodnotit i laik v oboru výživy.

Většina výrobců „krabiček“ nabízí programy s různou energetickou hodnotou, z nichž si za pomoci jejich odborníka na výživu můžete vybrat ten, který bude optimální právě pro vás. „Ideální je, když pomocí přístroje typu Bodystat zjistí složení vašeho těla, zastoupení svalů a tuků, klidový výdej energie… a program nastaví individuálně podle zjištěných parametrů a vaší motivace k pořízení krabičkové diety,“ doporučuje lékařka. Můžete mít jídelníček pro hubnutí, udržení váhy, na podporu aktivního životního stylu apod. Nabízené programy se liší i použitými potravinami (standard, pro gurmány, vegetariány, diabetiky).

„Když už si člověk platí komfort krabičkového jídla, měl by se cítit dobře po celý den. K tomu nestačí naplnit denní doporučené dávky energie a živin, navíc je nutné rozložit příjem potravy tak, aby během dne nikdy nedošlo k poklesu hladiny cukru v krvi, což je spojeno s hladem, podrážděností, únavou a větší tendencí porušit dietu třeba tím, že neodoláme nástrahám vysokokalorických potravin,“ vysvětluje doktorka Kunová. Z těchto důvodů by mělo být denní jídlo rozděleno do pěti chodů, popřípadě i do šesti v programu pro diabetiky (kteří si musejí glykemii obzvlášť hlídat) nebo seniory, kteří mívají oslabené zažívání a lépe tráví menší porce.

Vyrovnaná glykemická křivka

Nekolísající hladina cukru v krvi (vyrovnaná glykemická křivka) závisí nejen na pravidelném přísunu stravy, ale také na druhu používaných potravin. „Krabičková dieta by měla využívat výhradně sacharidové potraviny s nižším glykemickým indexem a v každém jídle by se měla vyskytovat potravina bohatá na bílkoviny. Nikoli tedy k svačině jen ovoce, ale vždy ovoce a k němu kousek sýra nebo trocha kefíru, jogurtu či tvarohu,“ říká dietoložka. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou například tyto: žitný chléb, pečivo a těstoviny z celozrnné mouky, luštěniny, ovoce a zelenina, naturální rýže, ovesné vločky, brambory vařené ve slupce.

Bílkoviny a vápník

Bílkoviny při hubnutí pomáhají udržet svalovou hmotu a mají výrazný sytivý efekt. Je naprosto nezbytné, aby jich v krabičkách bylo dost k pokrytí denní potřeby 1g na každý kilogram tělesné váhy. „Jenže ne vždy společnost obsah bílkovin udává a sami nemáte šanci si ho spočítat,“ říká dietoložka, „orientovat se však můžete podle toho, jestli jídelníček obsahuje ,slušnýʻ kus masa, sýry, jogurty, vejce, ryby, tofu a podobně. Většina firem má podle mých zkušeností a výzkumů také problém naplnit alespoň polovinu doporučené dávky vápníku, která činí 800 až 1000 miligramů za den. Jde o častou potíž režimů s nízkou energetickou hodnotou. Pokud v jídelníčku nacházíte jen sporadicky jogurty, tvarohy, kefíry, cottage či tvrdé sýry, poohlédněte se kvůli riziku osteoporózy raději po jiném dodavateli,“ varuje lékařka.

Profesionalita a odbornost 

Specializuje se společnost na poskytování krabičkové diety, nebo jde pouze o vedlejší produkt restauračního zařízení či školní jídelny? Má vlastní kuchyni a tým na přípravu pokrmů (a tudíž i kontrolu nad celým výrobním procesem), nebo je pouze distributorem menu, které připravili její smluvní partneři? Sestavuje jídelníček odborník a víte, kdo jím skutečně je? Pokud s pomocí krabiček hubnete, zajistí firma návaznost na svůj program i poté, co ho ukončíte, nebo vás nechá bez odborných rad napospas jo-jo efektu při návratu k původním stravovacím návykům? Nepokrývá-li její program víkendy, doporučí vám vhodné stravování i na tyto dny? Poradí jak bez výkyvů glykemie přežít prostřené stoly hojnosti na oslavách a návštěvách?

Kvalita a čerstvost

Vlastní firma dostatek chladicích boxů, resp. termoboxů a automobily k rozvozu vybavené chladicím zařízením, resp. termoboxy (nesmírně důležité z hlediska udržení mikrobiologické nezávadnosti pokrmů)? Odpovídá příprava a logistika jídel některému ze zavedených systémů kontroly kvality ve výrobě potravin, například HACCP (hazard analysis and critical control points = systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), který je povinně vyžadován u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin? Jak často a kdy vám menu přivezou nebo si ho můžete na odběrovém místě vyzvednout - denně časně zrána, předchozí den večer, obden či jen dvakrát týdně? „Jestliže jen dvakrát týdně, uvědomte si, v jakém stavu asi bude nakrájená zelenina a kolik se v ní udrží vitaminů, když se vitamin C ničí oxidací, tedy stykem se vzdušným kyslíkem,“ apeluje dietoložka.

Cena

„Ne vždy platí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita, nicméně sestavit kvalitní a chutné denní menu za méně než 280 korun je obtížné a pod 200 korun nemožné,“ upozorňuje doktorka Kunová, „lépe se to daří za cenu přesahující 300 korun.“ Nejmenovaný konkrétní výrobce, který nabízí originální, neopakující se jídelníček na každý den v roce a v nezávislých testech krabičkových diet se umísťuje na předních příčkách, poskytuje většinu svých programů za bezmála 400 korun. V nabídce jeho konkurentů sice najdeme i denní menu za 600Kč, ale to už je podle Václavy Kunové přehnané. Každopádně se vždycky zajímejte o to, jestli je v ceně započítána doprava a jakou část z ní tvoří.

Bonusy, které potěší

Je balení jídel praktické a manipulace s ním snadná? Podporuje barva boxu chuť? Má firma věrnostní program s výhodami pro stálé klienty, nabízí něco navíc (například čaje, dopravu zdarma, hustou síť odběrných míst)? Je firma flexibilní v plnění vašich požadavků? Vychází vám vstříc, umožňuje přerušit program a vrátí vám peníze? A důležitá otázka: Je společnost schopna v rámci vybraného programu zohlednit vaše chuťové preference? Jde o jedno z klíčových kritérií při výběru krabičkové diety? Podle oslovených odborníků na výživu nelze dlouhodobě konzumovat něco, co nám nechutná nebo nevyhovuje. A proto například servíruje-li firma třikrát týdně sladké snídaně a vám jsou opravdu proti srsti, pak máte dvě možnosti - buď si budete dělat snídaně vlastní a současně zbytečně platit firmě za službu, kterou nevyužíváte, nebo se poohlédnete po jiném poskytovateli.

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.