Vřes obecný | Moje zdraví

Vřes obecný

Vřes pbecný (Calluna vulgaris) vídáme velmi často na podzim, kdy krášlí mnoho truhlíků, balkonů i zahrad. Málokdo však ví, že vřes dokáže i léčit, zejméne pak močové ústrojí nebo trávicí potíže.

Popis

Vřes obecný je nízký rostoucí trvalý keř, který obecně roste do výšky od 20 do 50 centimetrů. Listy jsou malé, rostou v překrývajících se párech a jsou převážně tmavě zelené. Květy jsou starorůžové, až fialové, výjimečně i bílé, v jednostranných štíhlých hroznech. 

Účinné látky

Nať obsahuje flavonový glykosid quercitrin, myricitrin, 7 % katechialkaloidu ericolinu, třísloviny, množství kyseliny křemičité i jiných minerálních látek, saponin, slizy, pryskyřice, glykosid arbutin, organické kyseliny.

Účinky na zdraví

Léčivé účinky vřesu byly zaznamenány již v 7. století. V roce 1500 se v několika knihách uvádí jeho použití na vředy, ledvinové kameny, kousnutí hmyzem a oční infekce. Vřes pomáhá rozpouštět a odplavovat toxiny z těla, jeho diuretické působení ocení ti, kteří trpí zadržováním vody v těle a otoky končetin. Bylinka dále redukuje hladinu kyseliny močové v krvi a pomáhá likvidovat již usazené krystalky v tkáních, nejčastěji v kloubech. Vřes je také osvědčenou bylinou pro prevenci i léčbu nemocí močových cest, ledvin a prostaty. Vřes nachází využití při žaludečních potížích, průjmech, křečích, nemocech jater a žlučníku. Působí protizánětlivě a má svíravé účinky, což se dá využít při nachlazení, kašli či nadměrném pocení. Má výrazné sedativní účinky, a proto se osvědčil při léčení poruch spánku.

Další použití

Historicky byl vřes používán k obarvování bavlny na žluto a při opalování kůže. Rostlina se používala také jako palivo do krbu, výplň košíků a jako matrace.

Výskyt

Vřes najdeme v Evropě i Severní Americe, u nás se vyskytuje na suchých, písčitých či rašelinných půdách. S oblibou je pěstován na zahradních vřesovištích. 

Sběr

Nať se sbírá v době květu seřezáváním. Seřezává se nožem asi v polovině své délky a suší se ve svazečcích na stinných místech. Umělá teplota při sušení nemá být vyšší než 45 °C. 

Domácí recepty

Vřesový olej

Pokud trpíte kožními problémy – máte akné, zanícenou pokožku nebo je vaše pleť unavená a povadlá, připravte si z tété bylinky olej. Do 1/2 litru slunečnicového nebo jiného kvalitního rostlinného oleje přidejte zhruba 2 hrsti zavadlé kvetoucí natě vřesu. Olej s vřesem nechte macerovat 2 až 3 týdny na světlém místě a poté přeceďte do tmavých lahviček. Používejte podle potřeby, nejlépe se ale předtím poraďte se svým dermatologem.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.