Omrzliny | Moje zdraví

Omrzliny

Omrzliny vznikají v důsledku vystavení částí těla chladnému prostředí. Nejčastěji poškozeným orgánem je kůže, ale omrzliny mohou zasáhnout i hlubší tkáně (podkoží, svaly, šlachy, a dokonce i kosti a klouby).

Nejrizikovějšími partiemi jsou periferní části těla (prsty horních i dolních končetin, brada, nos, ušní boltce). Výsledné poškození závisí převážně na intenzitě chladu a na době, po kterou je mu organismus vystaven. To, jak závažné omrzliny budou, ovlivněno ale i vlhkost vzduchu a rychlostí jeho proudění. Může tedy dojít i k tomu, že omrzliny vzniknou i za teplot nad bodem mrazu.

Příznaky

Mezi první příznaky omrzlin patří bledá a chladná kůže, která ztrácí svoji citlivost. Později se kůže stává mramorovanou, s modrým až nafialovělým nádechem. Po zahřátí se dostavuje mravenčení, svědění, píchání a bolest. V závažných případech se objevují puchýře. Pozor, omrzliny se začínají vyvíjet až po jejím zahřátí. Není tedy hned od začátku jasné, k jak závažnému poškození došlo a jaké budou jeho důsledky.

Omrzliny dělíme na tři stupně:

1. stupeň
Kůže je voskově bílá, namodralá či nafialovělá, chladná a necitlivá. Postižený má v místě pocit svírání, při oteplování palčivě píchá.

2. stupeň
Kůže je bílá až žlutá, mohou se tvořit puchýře, je přechodným stadiem mezi vratným poškozením při první stupni a nevratným poškozením při třetím stupni. V místě omrznutí dochází ke ztrátě citlivosti.

3. stupeň
Tvrdá "vosková" kůže, nebolestivá ložiska, po několika dnech se objeví zčernání a úplné ztvrdnutím postižené části těla - dochází k odumření tkáně.

První pomoc

Lehčí omrzliny můžete ošetřit sami. Člověka s omrzlinami dopravte do tepla, sundejte mu mokrý oděv a šperky a postupně zahřívejte zasažená místa. Prsty nebo část ruky můžete strčit do podpaží, okolí omrzlin je možné masírovat kvůli lepšímu prokrvení – samotné omrzliny ale nikdy netřeme. Pomoci může i teplá, ne však horká koupel, teplota by neměla přesáhnout 38°C. Pokud se objeví puchýře, nikdy je nepropichujte, jen sterilně překryjte.

Chcete-li snížit necitlivost končetin v důsledku omrzliny, pomůže vám také zvednutí končetin. Zvýšení pomáhá zlepšit krevní oběh. Jakmile se průtok krve do postižené oblasti vrátí zpět do normálu, necitlivost zmizí.

V době léčby omrzlin se doporučuje přestat kouřit. Kouření zhoršuje periferní oběh a odolnost proti špatným účinkům extrémně nízkých teplot.

Aspirin nebo jiný lék na ředění krve může pomoci obnovit průtok krve v částech těla s těžkou omrzlinou, pokud si jej vezmete do 24 hodin po opětovném zahřívání omrzlé části těla. Nejdříve se o tom ale poraďte s lékařem.

Nenašli jste, co jste hledali?zimaamputacescintigrafieomrzlinygangréna

Bylinky a babské rady

Doporučují se koupele v měsíčku a šalvěji měly by mít 37°C, doba koupele 45 min. s cvičením (kvůli snazšímu odlučování nekróz).

K vlhkému krytí omrzlin slouží borová voda.

Na povrchovou omrzlinu, která již byla zahřáta, můžete k léčbě použít léčivou rostlinu aloe vera. Má protizánětlivé i léčebné vlastnosti, které pomáhají uklidnit zánět a snižovat bolest. Navíc zabraňuje dalšímu poškození kůže a podporuje hojení tkání.

Jako doplněk k léčbě omrzlin se doporučuje také kajenský pepř. Obsahuje kapsaicin, který pomáhá stimulovat správný průtok krve do celého těla a orgánů. Recept: Smíchejte 1/2 čajové lžičky prášku kajenského pepře, 2 lžíce organického jablečného octa a 1 polévkovou lžíci melasy v 1 šálku vody. Tuto směs pijte dvakrát denně.

Léčbu omrzlin můžete doplnit také popíjením zázvorového čaje. Zázvor může pomoci zlepšit krevní oběh. Obsahuje látky jako gingeroly a zingeron, které mají oteplovací účinek na tělo, což vede k lepšímu prokrvení. Pijte zázvorový čaj dvakrát nebo třikrát denně: Přidejte 1 lžíci tence nakrájeného zázvoru na 2 šálky vody. Vařte a nechte povařit 5 až 10 minut. Přidejte med a pijte.

Léčba omrzlin

Těžší případy omrzlin vyžadují rychlou hospitalizaci. Léčba je individuální, obvykle se ale dodržuje následující postup:

  • rozehřátí postižených tkání, pokud nebylo provedeno před hospitalizací
  • dezinfekce, krytí (hydrogely, algináty, síťové materiály), zvednutí postižených částí těla
  • léky proti bolesti podle potřeby
  • antibiotika
  • podávání dalších léků: 
    Pentoxyphylin – Trental (vasodilatační účinek)
    Prostaglandiny – Prostavasin, Ilomédin, Iloprost (protiagregační, vazodilatační účinek)
    Alfa-sympatolytika – Deprazolin (vasodilatace, snížení periferní rezistence)
    Heparin (antiagregace, antikoagulace)
    systémové enzymoterapie – Wobenzym (antiagreagační, protizánětlivé, antiedematózní - proti otoku, tlumení bolesti)
  • přeočkování proti tetanu
  • chirurgická léčba (u těžkých případů omrzlin je někdy potřeba postiženou tkáň amputovat)
  • rehabilitace

Léčba omrzlin je dlouhodobá, léky je nutné podávávat v maximálních dávkách. O způsobu léčby by měl rozhodovat lékař.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Vyšetření

Stanovení správné diagnózy je založeno na zjištění, že pacient byl vystaven působení chladu a na průkazu některých poruch malých krevních cév, buněk a kůže na těle pacienta.

Lékař jej obvykle pošle na scintigrafii (radioizotopové vyšetření, které rozlišuje životachopné a již odumřelé tkáně)

Možné komplikace

Při vážných omrzlinách může dojít ke tkáňové nekrózy či gangréně, které obvykle vedou k amputaci postižené části těla. Pokud dochází opakovaně k omrzání prstů či jiných periférních částí těla, může postupně docházet ke ztrátě citlivosti v těchto partiích. Ve většině případů je však uzdravení po lehčích omrzlinách úplné.

Prevence

  • V zimě noste rukavice, abyste chránili ruce a prsty před omrzlinami
  • Noste mnoho tenkých vrstev oblečení spíše, než jednu nebo dvě tlusté
  • Mějte někde nachystány náhradní ponožky a rukavice
  • Používejte čepici a / nebo lyžařskou masku, která chrání uši a nos před rizikem omrzlin. Těžké vlněné nebo větruodolné materiály jsou nejlepší ochranou pokožky.
  • Používejte větruvzdorné a nepromokavé vnější oděvy, které chrání před větrem, sněhem a deštěm.
  • Vyberte si takové spodní prádlo, které odvádí vlhkost od pokožky.
  • Nepijte alkohol, pokud plánujete být v chladném počasí venku. Alkoholické nápoje způsobují, že vaše tělo ztratí teplo rychleji.
  • Při zimních výletech dodržujte vyvážený jídelníček a pitný režim.

Kdy jít k lékaři

Lehké omrzliny nutně nevyžadují ošetření lékařem (viz kapitola První pomoc), u těžších případů (2. a 3. stupeň omrzlin) je ale hospitalizace jedinou možnou léčbou. V takovém případě ihned přivolejte lékaře. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.