Lopuch plstnatý | Moje zdraví

Lopuch plstnatý

Lopuch plstnatý (Arctium tomentosum) je bylinka, kterou u nás najdeme prakticky všude. Její kořen má široké využití v léčitelství - mimo jiné podporuje činnost jater a žlučníku, čímž působí příznivě při poruchách zažívacího traktu. 

Popis

Lopuch plstnatý je dvouletá bylina, z jejíchž vřetenovitých kořenů vyrůstá větvená a až 2 m vysoká lodyha. Ta prvním rokem vytváří růžici velkých přízemních listů a druhým lodyhu s květy. Listy jsou střídavé, vejčité až lehce srdčité, oddáleně zubaté a na rubu šedě plstnaté. Úbory jsou fialové a kulaté, uspořádány v květenství pokrytém pavučinovým závojem. Plody jsou nažky s krátkým pápěřím, dlouhé až 7 mm. Lopuch kvete v červenci a srpnu.

Účinné látky

Kořen lopuchu má vysoký obsah inulinu (až 45%) a dále jsou v něm obsaženy látky slizové, kyselina tříselná, palmitová a stearová, silice, hořčiny, cukr, menší množství mastného oleje a další. Chuť má hořkou a odporně hořce také páchne. Listy obsahují tytéž látky, jen v jiném množství. Součástí semen je velké množství mastného oleje (asi 30%), nazývaného lopuchový olej. 

Účinky na zdraví

Lopuch působí příznivě při poruchách trávicího traktu, zlepšuje činnost jater a žlučníku. Posiluje odolnost organismu. Má močopudné i potopudné účinky. Čaj je vhodný při zvýšeném zadržování vody v těle, při rekonvalescenci, dně, močových kamenech, peptickém vředu, jarní únavě a také jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Důležité místo shledává i u zevního použití a to při ekzémech, hnisavých procesech, pohmožděninách, špatně se hojících ranách a při seboroické dermatitidě vlasové pokožky, rovněž posiluje růst vlasů. Vhodný i při akné. Opodstatnění má i v homeopatii, kde se užívá proti kožním nemocem a lupům.

Další využití

Pražené kořeny lopuchu se přidávají do kávy místo cikorky, mladé listy mají zase využití v kuchyni – přidávají se do salátů a polévek. Z kořenů, které se jedí jak syrové, tak i vařené nebo pečené, se připravují karbanátky.

Výskyt

Lopuch plstnatý se vyskytuje v Evropě a v západní Asii. Můžeme ho nalézt na rumištích, skládkách, okrajích cest, v příkopech silnic, na náspech, v křovinách, parcích, okrajích polí, na úhorech, starých kompostech či smetištích. Má rád sušší až mírně vlhké, živinami bohaté, neutrální až zásadité půdy.

Sběr

Sbírá se kořen, někdy list a semeno. Kořen se sbírá nejlépe na podzim, sklízet se však může i na jaře. Poté se rychle umyje, rozpůlí a osuší, při umělé teplotě při max. 50°C. Jeho účinnost nejlépe zachováme tím, že ho před sušením na 3 minuty ponoříme do vroucí vody.

Domácí recepty

Lopuchový čaj
Jednu čajovou lžičku (cca 4 g řezané drogy) zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme přes noc luhovat a poté scedíme. Při cukrovce je vhodné užít 20 g vody na jeden šálek a pít čaj 3x denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.