Konvalinka místo medvědího česneku, otravy léky nebo čistidly. Kam volat pro okamžitou radu? | Moje zdraví

Konvalinka místo medvědího česneku, otravy léky nebo čistidly. Kam volat pro okamžitou radu?

Konvalinka místo medvědího česneku, otravy léky nebo čistidly. Kam volat pro okamžitou radu?
Kvůli možné otravě léky volají lidé na toxikologickou linku nejčastěji • Autor: iStock.com
1. června 2019 • 06:00

Možná si říkáte, že se vám to nemůže stát. Čisticí prostředky máte pěkně pod zámkem, léky vysoko, aby na ně děti nedosáhly. Jenže stačí chvíle nepozornosti nebo nervozita a najednou zjistíte, že jste dali malému dítěti silnější tabletu nebo větší dávku než obvykle. Na pohotovost to asi není, ale kde to zkonzultovat? Když máte podezření, že vy nebo váš blízký můžete mít otravu, a pokud není stav akutní, můžete se obrátit non stop na Toxikologické informační středisko.

Služba funguje nepřetržitě na telefonních číslech: 224 91 92 93 a 224 91 54 02. Velmi častým dotazem, se kterým se lidé na linku obracejí, jsou otravy léky. V loňském roce bylo kvůli možné otravě léky zaznamenáno 38 procent všech hovorů. Druhým nejčastějším problémem byly otravy čisticími, dezinfekčními nebo jinými přípravky.

Dotazy, s kterými se lidé na linku obracejí, souvisí i s ročním obdobím. V houbařské sezóně lidé volají kvůli možné otravě jejich úlovky z lesa. V loňském roce bylo hub méně než v předchozích letech, proto výrazněji ubylo i dotazů.

Pozor při jarním sběru bylin

Na jaře se objevují dotazy související se sběrem a konzumací čerstvých bylin. „Měli bychom si dát pozor zejména na riziko záměny medvědího česneku za konvalinku vonnou nebo ocún jesenní. Při požití listů ocúnu jesenního může jít o fatální chybu,“ upozorňuje PharmDr. Eliška Procházková z Toxikologického informačního střediska VFN.

„V roce 2018 jsme řešili případy čtyř pacientů, kde naštěstí požité množství nebylo smrtelné. Během 24 hodin se u nich objevilo opakované zvracení a průjem. Tyto příznaky nelze podcenit a pacienta je třeba monitorovat pro možný rozvoj selhání jater a ledvin, změn v krevním obraze, dysrytmií, kómatu i multiorgánového selhání. Rovněž zde totiž neexistuje protijed,“ dodává odbornice.

Nové drogy na trhu

V některých obdobích se objevují také otravy novými látkami. V září 2018 se například v Ostravě, Hlučíně a na Opavsku otrávili lidé novými návykovými látkami – syntetickými kanabinoidy. Otravy byly nečekaně rychlé (halucinace, bezvědomí, křeče), a to i po malé dávce drogy.

„Syntetické kanabinoidy jsou účinnější než klasická marihuana. Jejich účinek nelze předvídat, protože výrobci dodávají na trh neustále nové látky s mírně pozměněnou strukturou, aby se vyhnuli legislativnímu postihu. Situaci dále komplikuje fakt, že droga je nasprejovaná na levnou rostlinnou drť a jejich přítomnost v těle nezachytí běžné testování na THC (účinná látka marihuany). Možnosti terapie intoxikace syntetickými kanabinoidy jsou zatím omezené,“ říká profesorka Daniela Pelclová, vedoucí Toxikologického informačního střediska VFN.

Pokud tedy máte podezření, že jste vy nebo váš blízký zkonzumovali něco, co vás může otrávit, neváhejte a volejte Toxikologické informační středisko. Zdarma poskytuje konzultace zdravotnickým zařízením i veřejnosti na číslech: 224 91 92 93 a 224 91 54 02.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.