Kardamom | Moje zdraví

Kardamom

Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých. Slovo „kardamom“ pochází z latinského cardamomum

Popis

Existují dva typy kardamomu:

  • pravý či zelený kardamom (nebo bělený bílý kardamom), který pochází z druhu kardamovník obecný (Elettaria cardamomum) a dováží se z oblastí od Indie až po Malajsii
  • černý kardamom, také známý jako hnědý, větší, dlouhý nebo nepálský kardamom, z druhu Amomum subulatum, pochází z východního Himálaje a obvykle se pěstuje ve východním Nepálu, Sikkimu a částech oblasti Darjeeling v Západním Bengálsku (Indie) a jižním Bhútánu

Použití 

Obě formy kardamomu se používají jako dochucovadla a kuchyňské koření jak do jídel, tak do nápojů, a jako léčivo. Zelený kardamom se používá jako koření, žvýkací koření a k léčení; může se také kouřit.

Pokud ho chcete kardamom použít v kuchyni samostatně, dávkujte opatrně. Stačí jen malá špetka, protože se jedná o velmi výrazné koření. Kardamom chutná výborně v masitých i zeleninových pokrmech, pomazánkách, luštěninách, bramborách a rýži.

Účinné látky

Kardamom je také zdrojem mnoha prospěšných látek: vitamínu C a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů. Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol.

Účinky na zdraví

  • pomáhá zmírnit zažívací potíže vyvolané česnekem a cibulí
  • působí jako analgetikum
  • potlačuje zápach z úst
  • používá se proti nemoci zubů a dásní
  • zmírňuje bolest v krku a chraptivost hlasu
  • pomáhá při zácpě, úplavici a poruchách trávení
  • používá se pro podporu chuti k jídlu
  • působí jako diuretikum, uklidňuje různé problémy s ledvinami a močovým měchýřem
  • Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, podporuje funkci mozku a paměti a pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek)
  • má pozitivní vliv na cévy a srdce a často se v tomto ohledu používá preventivně
  • kardamom je vhodným doplňkem zdravého hubnutí, jelikož podporuje trávení, vyprazdňování, odvodnění, pomáhá odkyselovat organismus, dodává energii

Pozor, vyšší dávky kardamomu by neměly užívat těhotné a kojící ženy, a také osoby, které trpí gastritidou, a žaludečními nebo dvanáctníkovými vředy.

Výskyt

Kardamom se vyskytuje v tropických deštných lesích v Indii, Kambodži, na Sumatře a v Číně. Dnes se pěstuje například i na Srí Lance nebo ve Střední Americe.

Pěstování v ČR

V našich podmínkách můžeme kardamovník obecný pěstovat jako pokojovou rostlinu, která při doteku hezky voní. Listy voní jemně po skořici a lze jím dochutit čaj. Rostlina vyžaduje celoročně teplou místnost, hodně vody hlavně v letních měsících a občasné rosení listů, které budou působit velmi dekorativně.

Sběr

Předmětem sběru jsou mohutné oddenky a tobolky, které se používají jako koření. V léčitelství se téměř výhradně používá semeno kardamovníku, protože má vysoký obsah účinných látek.

Domácí recepty

Čaj z kardamomu

Na léčivý čaj zalijte lžičku koření horkou vodou a nechte 15 minut odstát. Při psychických či trávicích potížích, nebo jako prevenci, pijte 2× denně. Tímto výluhem můžete také kloktat, a to při zánětech krku, dásní i zubů.

Kardamomové silice můžete používat i při aromaterapii - hodí se do aromalampy či do koupele na uklidnění.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.