Přírodní cestou: Bylinky a koření proti cukrovce | Moje zdraví

Bylinky a koření proti cukrovce

22. června 2018 • 12:00

Cukrovka je nevyléčitelné onemocnění. Pro diabetiky je důležité, aby dodržovali diabetickou dietu, a také by měli využít další možnosti, které by pomohly zabránit kolísání cukru v krvi.

Kromě standardní léčby od diabetologa lze využít prokázaných účinků některých bylin nebo dokonce hub, které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.

Hnojník obecný

Málokdo ví, že asi nejznámějším pomocníkem s antidiabetickými účinky je lupenatá houba hnojník obecný. V rámci klinických studií u něho bylo prokázáno, že při dlouhodobé konzumaci pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Mezi diabetology už začíná být uznávaným podpůrným medikamentem při boji s cukrovkou

Minerální látka vanad, která je obsažena jak v myceliu houby, tak i v plodnicích, řadí hnojník obecný mezi prostředky užitečné pro diabetiky. Navíc hnojník zlepšuje krevní oběh a je prevencí aterosklerózy.

Chebule srdčitá

Z bylin má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi chebule srdčitá, což je vytrvalý popínavý keř, který pochází z Indie. Kromě toho, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, posiluje imunitní systém, pomáhá chránit zdraví plic a jater proti toxinům. 

Skořice a zázvor

Do „léčivé čtyřky“ ještě patří skořice a zázvorSkořice z pohledu léčivých účinků pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a zdravou váhu. Zázvor zase přispívá k přirozené obranyschopnosti těla, podporuje imunitní systém, ale také trávení, což souvisí i s vylučováním inzulinu.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.