Jírovec maďal (kaštan) | Moje zdraví

Jírovec maďal (kaštan)

Jírovec maďal je strom, který známe nejčastěji pod názvem "kaštan". Má celou řadu zdravotních účinků, na podzim se ale jeho plody (kaštanyú) sbírají především kvůli okrasným dekoracím. Jírovec je strom rozšířený po celém světě.

Popis

Jírovec maďal nebo také kaštan koňský (Aesculus hippocastanum) je statný opadavý listnatý strom. vstřícné, dlanitě složené, pěti až sedmičetné, dlouze řapíkaté. Lístky jsou podlouhle obvejčité, nestejně zubaté, na rubu na žilnatině rezavě chlupaté. Mohou dorůstat délky 10 až 25 cm. Plodem je kulovitá zelená tobolka s ostny, uvnitř které jsou velká, leskle hnědá semena - kaštany. Kaštany dozrávají a opadají v září a říjnu.

Účinné látky

Hlavní obsahovou skupinou jsou triterpeny (až 10%), které souhrnně označujeme jako aescin. Aescin, jenž je zodpovědný za většinu účinku kaštanu, existuje ve třech variantách (a-aescin, b-aescin a cryptoaescin). Z dalších podstatných flavonoidů potom kvercetin, kaempferol a jejich deriváty. Aktivní látky získávané z plodů kaštanu v podobě extraktu jsou označovány jednotně jako (HCSE).

Účinky na zdraví

Výskyt

Jírovec je vpochází z Balkánu – přesněji z malé oblasti v Makedonii (jihozápadním Bulharsku a severním Řecku). Do našich oblastí byl dovezen v 18. století a dnes je poměrně hojně rozšířený v parcích, alejích a zahradách. V současné době je rozšířen prakticky po celém světě.

Sběr

Z jara se také sbírají mladé větvičky, na podzim pak plody. Ty jsou hojně využívány v myslivosti a to jako krmivo pro lesní zvěř.

Domácí recepty

Mast z kaštanů proti bolestem kloubů

Zhruba 150 g nastrouhaných kaštanů zalijte půl litrem 50% alkoholu. Nálev nechejte stát cca tři týdny v uzavřené láhvi a po uplynutí této doby sceďte.

Bylinkové kapky na posílení srdce a oběhového systému

Potřebujete: 4 velké květy kaštanu, 8 dl kvalitního lihu (alespoň 60 %). Postup: Květy nasekejte, vložte do sklenice a zalijte lihem. Nechte dva týdny uležet, přitom denně protřepávejte. Poté přeceďte, přelijte do tmavé lahve a užívejte. Dávkování je 3x denně 25 kapek – rozpouštějte ve sklenici vlažné vody. Maximální doba užívání je dva měsíce, poté musí následovat měsíční přestávka.

Další využití a zajímavosti

Strom se používal také k barvení látek, a to díky barvivu, které obsahují jeho listy, kůra a slupky plodů. Jeho nektar je bohatý na cukry, proto se jedná o důležitý strom pro včelaře. Dřevo je využíváno ve stavebnictví a k výrobě nábytku. Využití dřeva v našich podmínkách nepřipadá v úvahu, protože starší stromy (v parcích) bývají napadené dřevokaznými houbami. Navzdory svému jménu je pro koně jedovatý.

Autor: istock.com

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.