Změna času 2023 | Jaký vliv má na naše zdraví a spánek letní čas? | Moje zdraví

Změna na letní čas má i svá pozitiva. Jak prospívá zdraví?

Změna na letní čas má i svá pozitiva. Jak prospívá zdraví?
Změna na letní čas má i svá pozitiva. • Autor: istock.com
25. března 2023 • 06:00

V noci ze soboty na neděli se mění čas na letní, ručičky hodinek si tak posuneme z 2.00 na 3.00. Obvykle se na tuhle změnu netěšíme, zvlášť na jaře, když spíme o hodinu méně. Právě letní čas má ale i své pozivní dopady na zdraví. Víte jaké? 

Nejspíš jste už slyšeli nebo četli o negativních dopadech změny času na zdraví. Podle australských vědců mohou mít citlivější jedinci po změně času vážné psychické problémy, které mohou končit až sebevraždou. Další studie uvádějí, že po změně času stoupá riziko mrtvice, potratu a dalších zdravotních problémů. 

Video se připravuje ...
Změna časuVIDEO 

Pravda je, že změnou času nejvíce trpí senioři a lidé s narušenou imunitou nebo chronickým onemocněním. Na zdravé lidi ale obvykle nemá změna času tak silný negativní vliv, jak se někteří domnívají. „Krátce poté, co se změní středoevropský čas na letní, mohou lidé spát kratší dobu, mohou být unavenější, může být větší úrazovost. Asi to ale nebude trvat déle než týden,“ říká například bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová.

Nižší cukr i cholesterol

Dobrou zprávou je, že zvláště u přechodu na letní čas vidí někteří lékaři i pozitivní účinky na zdraví. Letní čas totiž prodlužuje dobu, po kterou je člověk vystaven ultrafialovému záření, což přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, hladiny kyseliny močové, snižuje se také hladina krevního cukru nebo srážlivost krve.

„Více přirozeného světla představuje jeden z důvodů, proč je v pozdním létě nejnižší úmrtnost a v únoru nebo v březnu nejvyšší,“ říká MUDr. Jan Sitar. V té době je organismus vyčerpaný po zimě a doplácí pak na epidemie chřipky a podobné negativní vlivy na imunitu.

Přestože se lékaři na vlivu změny času na lidský organismus neshodnou, hodně záleží na tom, jak moc si ji k tělu připustíme my sami. Pokud si budete říkat, že se vám při posunutí hodinových ručiček udělá zle, nejspíš tomu tak i bude. Důležité je myslet pozitivně, radovat se z prodlužujících dnů. Chmurné myšlenky nechte raději stranou, onemocnět byste totiž snadno mohli právě z nich.

Tipy, jak zvládnout změnu času

Letos změnu času zvládnete! Jak? Vyzkoušejte naše tipy:

  • Před samotnou změnou času jděte spát o hodinu dřív. Pokud máte problém usnout, zkuste se předtím zklidnit koupelí, četbou nebo meditací. Nejezte minimálně 3 hodiny před usnutím, a pokud se bojíte, že stejně nezaberete, jděte si zasportovat, abyste uléhali do postele unavení.
  • Pomozte svému tělu s probouzením. Po zazvonění budíku se nepřevalujte v posteli, ale roztáhněte závěsy, rozsviťte a zacvičte si. Pohyb a světlo dají tělu najevo, že už je ráno.
  • Nastavte si pravidelný režim. Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu. To je obecné pravidlo spánkové hygieny, které by vás mělo zbavit problémů s usínáním i nespavostí.
  • Vyzkoušejte chytré aplikace, které sledují váš spánek a probudí vás ve správné fázi spánku. Vstávání pak bude jednodušší.
  • Naučte se odpočívat. Pokud se cítíte unavení, nevyčítejte si to, a pokud můžete, jděte si třeba po obědě na hodinku lehnout. 

Pamatujte, že největší změny v organismu se odehrávají zhruba týden po přechodu na letní čas. Pak by se měl váš biorytmus přizpůsobit.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.