Jak se stát ranním ptáčetem? Tohle vám pomůže | Moje zdraví

Jak se stát ranním ptáčetem? Tohle vám pomůže

Video se připravuje ...
17. ledna 2021 • 06:00

Většina z nás má jasno v tom, zda patří ke "skřivanům" nebo k "sovám". Tedy jestli se nám dobře vstává brzy a jsme po ránu poměrně čilí, nebo zda naopak nejlépe pracujeme pozdě v noci. Ne vždycky ale můžeme vstávat tehdy, kdy se nám to hodí. Jak se naučit vstávat dříve?

Najděte správnou motivaci

Pokud přemýšlíte o tom, že budete dříve vstávat, určitě vám pomůže ujasnit si, proč. Chcete být v práci dřív než ostatní, aby vás při práci nerušili? Chcete čas pro sebe, než vstane rodina? To vám určitě pomůže ve vašem novém návyku vytrvat spíše než to, že jste si někde přečetli, že úspěšní lidé vstávají brzy.

Začněte postupně

Pokud jste doteď vstávali po deváté hodině, neočekávejte, že si za pár dní zvyknete na šestou ranní. Vše má svůj čas. Začněte tím, že budík posunete o třicet minut dopředu. A po pár dnech to zkuste znovu. Bude to nějakou dobu trvat, ale takhle se ke své vytyčené hodině posunete s větší nadějí na úspěch!

Nezamačkávejte budík

„Odložit buzení o deset minut není nic strašného,“ konstatuje David Dinges, šéf oddělení spánku a chronobiologie na lékařské fakultě Pensylvánské univerzity. „Deset minut navíc vám může pomoci pozvolna laskavě probudit své tělo i mysl.“ Podmínkou ovšem je, že během těch deseti minut neusnete znovu tvrdě jako špalek. Pokud totiž usnete, za chvíli vaše tělo čeká šok, když se budík rozezní znovu. Zastihne vás právě na začátku spánkového cyklu, kdy je buzení nejnepříjemnější.

Naplánujte si něco, na co se budete těšit

Nachystejte si na ráno něco, na co se můžete těšit. Kupte si pro tyto dny svou nejoblíbenější kávu. Nachystejte si na ráno oblíbené oblečení. Nechte se budit místo budíkem oblíbenou písní. Napište si na noční stolek na lísteček věc, na kterou se ten den těšíte. Najděte cokoliv. 

Choďte spát ve stejnou dobu

Odborníci se shodují: Dostatek spánku je důležitý, stejně tak je ale důležitá i pravidelnost. Takže i když se vám zpočátku nebude dařit usínat hned, nevstávejte z postele a rozhodně ne k televizi nebo k notebooku se seriály. Ty vás totiž neuspí, naopak, modré světlo z displayů usínání škodí. Pokud nebudete moci spát, zkuste spíš poslouchat audioknihy nebo si chvíli číst. 

Pomozte si světlem

Je známo, že ve tmě se lépe usíná a ranní světlo pomáhá se vstáváním. Usínejte v úplné tmě, a pokud to jde, ke vstávání využijte ranní světlo. Pokud ne, můžete si například pořídit lampičku, která se umí postupně stmívat a rozsvěcet ve vámi určený čas.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.