Jak se zbavit celulitidy na zadku a na stehnech? | Moje zdraví

Jak se zbavit celulitidy? Pomohou cvičení, přístroje i bylinky!

Jak se zbavit celulitidy? Pomohou cvičení, přístroje i bylinky!
Autor: istock.com
10. dubna 2022 • 06:00

Je kůže s hrbolky nechtěným průvodcem žen až v několika posledních desetiletích? Je pravda, že dříve ji neznaly? Opravdu se nedá zlikvidovat? Tři otázky na úvod stačí jako potvrzení, že o celulitidu nemá žádná žena zájem. 

Odpověď na všechny tři výše uvedené dotazy zní: NE. Jako estetický problém začala být vnímána již ve 20. letech 20. století. Tehdy se nazývala lipohypertrofie. Už tehdy ji na svém těle ženy nacházely, jenže doba bikin byla v nedohlednu a nahota byla téměř tabu i v manželském soužití.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak se zbavit celulitidyVIDEO 

V okamžiku, kdy se ženy začaly nejen na koupališti víc obnažovat, začaly i více sledovat „pomerančovou“ kůži. A nejen ony. Celosvětovým „problémem“ se stala spolu se vznikem bulváru. Náhle jsme věděli, která celebrita celulitidu má nebo které „vykoukla“ zpod minisukně. Jakmile u žen propukla touha vyrovnat se známým osobnostem, musely řešit i tento problém. Možností léčby přibývá, osob s celulitidou také. V současnosti trápí až 90 % žen.

Tento zpočátku estetický, při zanedbání i zdravotní problém vzniká degenerativními změnami podkožního tuku a na svědomí ho má řada příčin. Za celulitidu mohou hormony i uspořádání tukových buněk. Nemalý vliv mají také dědičné předpoklady, pomalost lymfatického oběhu a v neposlední řadě nezdravý životní styl. Nikdy v minulosti nebylo na dosah ruky tolik svodů k mlsání a lidé se dříve také více namáhali – dnes za nás téměř všechnu práci udělá technika.

Hormonální změny

Nejčastěji ovšem bývá celulitida dávána za vinu hormonálním změnám, především výkyvům hladiny estrogenu. Kritickými obdobími jsou puberta, těhotenství a menopauza. A svou negativní roli sehrává i hormonální antikoncepce. Ačkoli celulitida historicky bývá obvykle připisována ženám, nevyhýbá se v dnešní době ani mužům. Důvodů této pro ně jistě nežádoucí emancipace je několik. A jaké to jsou? Na tom se neshodnou ani odborníci. Jisté je, že za to také může nesprávný životní styl – přejídání a tělesná neaktivita. Hovoří se rovněž o hormonech, které do sebe muži nechtěně dostávají s výživou. 

Většina mužů je ale od celulitidy uchráněna po celý život, a to hned z několika důvodů. V první řadě jejich tělu chybí estrogen. Mají také anatomicky jinak uspořádané tukové buňky kvůli odlišné struktuře pokožky. Mužské kolagenové vazivo je ve tvaru X, tedy jakési propletené sítě, zatímco u žen má kolagen podobu paralelních řad kolmých k povrchu kůže. Tukové buňky, které se tak mezi nimi snáze usazují a shlukují, postupně zbytní a vytlačují se proti povrchu pokožky. V těchto místech se snižuje i průtok krve a lymfy. Následkem toho se na ní vytvářejí výrazné dolíčky. Jestliže zbytní shluky tukových buněk u mužů, roztáhne se kůže do stran a zůstane hladká. Navíc je ženská pokožka na postižených partiích tenčí, a tuk je proto na povrchu viditelnější.

4 stupně k hlubším důlkům

Ať už jsou důvody vzniku celulitidy jakékoli, jisté je, že i v tomto případě platí, že čím dřív se začne s nápravou, tím lepších výsledků dosáhneme. Jak jsme na tom, poznáme podle tzv. štípacího testu. Když se hrbolky objeví pouze po uchopení kůže mezi dvěma prsty a po jejím uvolnění ihned zmizí, je to ještě dobré, jde o první stupeň. O stupínek horší je situace, jestliže jsou dolíčky viditelné vestoje nebo vsedě, ale po ulehnutí se vyhladí. Třetí stupeň nastává, když jsou nerovnosti patrné i vleže. Čtyřka znamená, že degenerace tukových buněk a vaziva je nevratná, kůže je tuhá a zbytnělá; tady už se jedná i o problém zdravotní, protože lymfatické cévy, které běžně slouží k odvodu tekutin z těla, už prakticky vůbec nejsou schopné odvádět ji do mízních uzlin, takže se hromadí v těle, což se projevuje otoky (zejména kotníků).

V takovém případě už cesta zpět téměř nevede. Nenechme proto situaci dojít tak daleko a držme se tří hlavních zásad prevence celulitidy: racionální výživa (správný pitný program, dostatek vlákniny, zdravá výživa), vhodné pohybové aktivity a lymfodrenáže, při nichž se aktivuje lymfatický systém (možné jsou i přístrojové, ale optimální jsou ruční, musí je ovšem provádět odborník).

Kdyby to udělal přístroj?

Boj proti celulitidě lze zintenzivnit pomocí přístrojové techniky, která různými způsoby útočí na tukové buňky. Mezi velmi účinné metody se řadí mechanická masáž přístrojem LPG, kde speciální hlavice působí vakuem na tukové buňky a mechanicky je rozrušuje. Po ošetření následně opustí tělo metabolickou cestou. I při celulitidě lze využít rázovou vlnu, která je ze zdravotnictví známá spíše jako léčebná metoda u „tenisového lokte“ apod. Je založená na mechanickém uvolnění pojivové tkáně, díky němuž se přechodně zvětší propustnost buněčných membrán, jež aktivují enzymy štěpící tuky, zvýší se průtok krve a zlepší buněčný metabolismus. Zákrok má velký význam i jako prevence v počáteční fázi celulitidy.

Jinou možností, jak narušit tukové buňky, je využití ultrazvuku, laseru či radiofrekvence. Kryolipolýza, při níž se tukové buňky mrazí, je přednostně určena k formování postavy, ale poradí si i s celulitidou. V partiích nesnadno přístupných pro koncovky přístrojů se uplatní injekční lipolýza, při níž se do místa postiženého celulitidou aplikuje fosfatidylcholin (lecitin), jenž má schopnost tuk rozštěpit na malé části. Injekční lipolýza má ovšem dobré výsledky jen při nižším stupni celulitidy, při rozsáhlém postižení nepomůže.

Voda a přírodní látky

Úplně bezmocní nejsme ani doma – jako dobrá prevence působí sprchování ohrožených partií střídavě teplou a studenou vodou, jejich masírování a natírání speciálními zpevňujícími prostředky. Důležitý je výběr obuvi, protože příliš vysoké podpatky zkracují lýtkový sval, který pak nemůže fungovat jako pumpa rozvádějící tělní tekutiny. Ze stejného důvodu jsou nevhodné příliš těsné kalhoty a kalhotky. Naopak velmi užitečné je saunování.

Málo se také ví, že ke zmírnění celulitidy pomáhají obyčejné bylinky. Jednou z nich je echinacea, která podporuje správnou činnost lymfatického systému. Ideální je vypít denně malý šálek odvaru. Jinou možností jsou lymfatické koupele, zábaly či spreje vyrobené z této byliny. Lymfu pročišťuje také výtažek z pýru plazivého. Popíjení čajů lze doplnit o masáže olejem z túje či třezalky. Pro zmírnění projevů celulitidy se často využívá rovněž gemmoterapie, tedy léčba výtažky z pupenů. Kúra by měla být dlouhodobější, protože její účinek se projeví až za několik měsíců. Pro tyto účely se nejčastěji používá ořešák, který vyplavuje z těla toxické látky způsobující sníženou funkci lymfatického oběhu. Dalším pomocníkem je například bříza, která má skvělé drenážní účinky.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.