Nemoci, které přenášejí zvířata na člověka | Moje zdraví

Toxoplazmóza, hantavirus, salmonelóza: Čím vším vás může nakazit domácí mazlíček?

Toxoplazmóza, hantavirus, salmonelóza: Čím vším vás může nakazit domácí mazlíček?
Domácí zvířata vás mohou nakazit nebezpečnými nemocemi. Toxoplazmóza je jednou z nich • Autor: iStock.com
1. března 2023 • 14:00

Máte domácího mazlíčka, se kterým se dennodenně „muchláte“? Necháváte ho, aby vás olizoval, a spíte s ním v jedné posteli? Máme pro vás špatnou zprávu, můžete od něj chytit i poměrně závažné nemoci. Tohle jsou ty nejčastější.

Toxoplazmóza

Slyšeli jste už někdy o toxoplazmóze? Jedná se o velmi častý typ infekce, kterou způsobují parazité. Bohužel zklameme milovníky koček – jejím nejčastějším přenašečem jsou právě ony. „Výhodou je, že lidé, kteří mají velmi silnou imunitu, si této choroby u sebe nemusejí za celý život všimnout. U těch, kteří ji mají slabší, může mít ale velmi ošklivý průběh,“ uvádí pro Moje zdraví lékařka Lucie Nováková s tím, že parazité se šíří z trusu kočky domácí, ale nebezpečné parazity způsobující toxoplazmózu najdeme i u domácích zvířat, jako jsou například králíci.

Video se připravuje ...
VIDEO: Paraziti na parazitechVIDEO 

Takže pokud máte doma kočičí toaletu, měli byste ji mýt jen s ochrannými rukavicemi. „Problémem ale je, že nakazit se můžete i z kontaminované vody či zeleniny, do které toulavé kočky močí. Nakazit se můžeme i prací se syrovým masem hospodářských zvířat,“ upozorňuje lékařka.

A jak se tato nemoc projevuje? Jedinec se celkově cítí velmi zesláblý – bolí jej celé tělo, cítí bolesti svalů, celkovou únavu a trpí bolestmi hlavy. „Bohužel může být i spouštěčem závažnějších a trvalých chorob, jako je například epilepsie či hluchota,“ říká Nováková. A jaká je prevence? Jak už jsme uváděli – při výše uvedených činnostech si vždy pořádně umyjte ruce a po ruce vždy mějte nějakou dezinfekci, kterou v malých lahvičkách koupíte v každé drogerii. Rozhodně pak nenechte své děti kočku „pusinkovat“. Náhoda je „blbec“ a nikdy nevíte, co se může stát.

Vzteklina

Vzteklinou se sice jen tak nenakazíte, protože v ČR by měli být všichni domácí mazlíčci povinně očkovaní a její výskyt je velmi vzácný, ale určité riziko tu přesto je. Jedná se o nebezpečné a akutní virové onemocnění centrálního nervového systému – postihuje jak člověka, tak zvířata. Pozor, onemocnění touto chorobou může být smrtelné. „Virus je obvykle přenášen slinami zvířat – nejčastěji ji můžete chytit od psů, netopýrů, ale i od opic a jiných takzvaně teplokrevných savců, mezi které patří třeba i liška,“ sděluje doktorka.

Příznaky se mohou objevit individuálně už po jednom týdnu, někdy to ale trvá třeba i rok. Ze začátku vás bude bolet hlava, v poraněném místě budete cítit divné pálení a brnění. Nemoc může mít rychlý průběh a během pár dnů může následovat smrt. „Jedná se o takzvanou hyperaktivní formu, kdy jedinec ztrácí strach a trpí hydrofobií. Při druhé formě, která je označována jako paralytická, nastává smrt pomaleji a je způsobena ochrnutím svalů a nervového systému.“

A jak se vzteklině bránit? Je jednoduché vám říct, ať se vyhnete nakaženým zvířatům, jde o to, jak takové zvíře poznáte. Většinou je nezvykle krotké, má změny v chování a odmítá se napít. U nás byla tato nemoc téměř vymýcena. Pozor by si ale měli dát lidé, kteří cestují například do Jižní Ameriky, Asie, Afriky, ale i do koutů východní Evropy. Ještě připomeňme, že častým přenašečem byly v tuzemsku lišky, díky jejich vakcinaci ale počet nakažených jedinců výrazně klesl.

Lymeská borrelióza

Pozor byste si samozřejmě měli dát i na lymeskou borreliózu, kterou přenášejí klíšťata. Toto infekční onemocnění vám může pořádně znepříjemnit život. Mezi příznaky této choroby patří bolení hlavy, bolesti svalů, kloubů, celková únava. Objevují se i horečky. Pokud pacient nebere antibiotika, dochází k nebezpečné artritidě a pacient často končí v nemocnici částečně nehybný. Bohužel u pětiny pacientů tato nehybnost trvá i po odeznění nemoci.

Borrelióza může navíc postihnout i centrální nervový systém člověka. Může způsobit i ztuhlý krk a silné bolesti hlavy. Může se ale projevovat i problémy se srdcem. 

Hantavirus

Teď se podíváme na hantavirus. Jedná se o nervové onemocnění, které přenášejí například potkani, krysy či myši, můžeme se s ním tak setkat i ve městech. Nákaza může být způsobena pozřením zbytků výkalů těchto zvířat. „Tento virus napadá zejména ledviny – takzvaná hemoragická horečka se pak léčí antivirotiky a pacientům se podávají i antibiotika. V dalších případech pak hantavirus může napadnout i naše plíce,“ informuje doktorka Nováková.

Salmonelóza

V našem výčtu by neměla chybět ani známá salmonelóza – tedy onemocnění, které postihuje naše střeva. Možná vás překvapí, že tuto chorobu nemusíte dostat jen například z majonézy. Přenašečem totiž mohou být například hadi, želvy či žáby – tedy obojživelníci a plazi. Pokud tedy máte doma například hada, znovu byste si po manipulaci či „mazlení“ s ním měli vždy umýt ruce a nejlépe použít i dezinfekci. Příznaky zná asi každý, pacient trpí silnými střevními potížemi. Ty se léčí dezinfekcí střev či živočišným uhlím.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.