Vzteklina: Jaké má příznaky a jak se přenáší na člověka? | Moje zdraví

Vzteklina

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému, které napadá jak člověka, tak také zvířata. Většinou je smrtelná. Jak se jí účinně bránit a je léčitelná?

Přenáší se slinami infikovaného zvířete – pokousáním nebo i olízáním. Zdrojem nákazy jsou nejčastěji psi, opice a netopýři, dále jiní teplokrevní savci, jako jsou mývalové, skunci, lišky.

Vyskytuje se zejména v Asii, Africe, Jižní Americe.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Mozek

Příznaky vztekliny

Počáteční příznaky jsou nespecifické bolesti, neobvyklé brnění a pálení v místě poranění. Onemocnění má dvě formy, rychlejší průběh se smrtí během několika dní má „hyperaktivní, zuřivá forma“, která je charakteristická absencí strachu, agresivitou, sliněním a hydrofobií. Druhá forma je paralytická. Ta probíhá pomaleji a déle, smrt nastává v důsledku ochrnutí svalů a nervového systému.

Inkubační doba

Inkubační doba vztekliny je 1 týden až jeden rok, většinou od jednoho do tří měsíců, záleží na tom, jak daleko od hlavy byl napadený kousnut.

Léčba vztekliny

Máte-li podezření na nákazu, je nutné okamžitě navštívit lékaře. Ten ránu ošetří a vydezinfikuje. Poté je aplikována očkovací vakcína proti vzteklině. Je nutné podat šest dávek, poslední až po 90 dnech od té první. Pokud jsou aplikovány včas, virus se nedostane do mozku a nemocný se vyléčí. Platí proto čím dříve, tím lépe.

Pokud již má pacient výše uvedené příznaky, je nemoc neléčitelná. U vážnějších případů se kromě vakcíny podají přímo uměle vyrobené protilátky. Ty jsou schopné chránit nemocného ihned.

Léky

Léčí se vakcínou, uměle vytvořenými protilátkami.

Vyšetření 

Pokud je podezření na nákazu vzteklinou, tedy pokud byl pacient kousnut zvířetem, které bylo pravděpodobně infikované, zahajuje se ihned léčba. Nemoc lze diagnostikovat jen na základě odebrání vzorku z mozku, a to nelze. Pacient je tedy léčen, jakoby vzteklinu měl, i když ji třeba ani nemá.

Inkubační doba

7 - 365 dní

Očkování

ano

Délka léčby

14 - 90 dníNěkolik týdnů, záleží na včasnosti podání léčby a na místě infekce

Očkování

Očkovat se mohou děti starší dvou měsíců, očkování zahrnuje tři dávky ve schématu 0 – 7/14 – 21/28 dní. Za několik let je doporučené přeočkování podle typu vakcíny. U nás se používají vakcíny Rabipur a Verorab.

Trvalé následky

Trvalým následkem je ochrnutí nebo smrt.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence 

Prevencí je očkování. Preventivní očkování je doporučeno všem cestovatelům, kteří plánují pobyt v zemích, jako jsou Afrika, Asie, východní Evropa, Latinská Amerika.

Kdy jít k lékaři

Při pokousání zvířetem, u nějž nemáte jistotu, že bylo očkováno.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.