Listerióza, salmonela, kampylobakter: Jak se léčí? | Moje zdraví

Střevní infekce v létě: Salmonela, listerióza a další. Jak se jim vyhnout?

Střevní infekce v létě: Salmonela, listerióza a další. Jak se jim vyhnout?
Urputný průjem. Tak se projevuje nákaza salmonelou • Autor: iStock.com
23. května 2022 • 06:00

Léto je doba dovolených a pohody, ale zároveň je plné nástrah. Kromě spálení od slunce nebo nemocí přenášených klíštětem je jedním z nejčastějších zdravotních problémů střevní infekce. Jak se chovat, abyste se nenakazili?

V horkém počasí se vše rychleji kazí, na to bychom měli myslet po celé léto. Při domácí přípravě jídla i při jeho skladování můžeme udělat chyby, které nám způsobí průjem, bolesti břicha či jiné vážné komplikace. Jaké jsou tedy hlavní zásady bezpečného letního stolování?

Video se připravuje ...
Co jíst při průjmu?VIDEO 

V létě jsou průjmová onemocnění velmi často způsobena bakteriální nákazou vyvolanou salmonelami či kampylobaktery, zejména z nedostatečně tepelně upraveného masa, hlavně drůbežího, infikovaných vajec a výrobků z nich, vzácně se můžou přenést i nepasterizovaným mlékem a jinými potravinami,“ upozorňuje MUDr. Helena Ambrožová z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Nedopečené maso způsobuje průjmy

Příjemné letní večerní posezení při oblíbeném grilování kuřecího masa, strávníci lačně čekající, aby už už voňavá pečínka přistála na jejich talíři. „Už je to určitě hotové, dej mi…“ žadoníme často u hlavního „šéfkuchaře“. „Ještě bohužel není,“ namítá dotyčný s důrazem na to, že musíme počkat. My ale, sotva se otočí, netrpělivě ukořistíme alespoň jeden kousek. Maso je sice ještě trochu růžové a nejde „od kosti“, ale přece tak krásně voní… O několik hodin (či dnů) později se však mnohdy dostaví nelibé pocity, bolesti břicha, nevolnost a horečka. Necítíme se dobře, toaletu navštěvujeme více, než je zdrávo, a podvědomě je nám jasné, že za naše střevní obtíže může to lákavě vonící nedopečené maso. 

Jak se vyhnout střevním infekcím?

Pokud si právě kladete otázku, zda je nějakým způsobem infikováno veškeré maso, které si toužíme připravit doma na rožni, v troubě či parním hrnci, tak nikoli. Co se týká salmonely, ke kontaminaci může dojít během zpracování masa na jatkách, během skladování nebo dané zvíře tuto bakterii mělo již předtím a dále pak kontaminuje své okolí a posléze i nás.

Patogen kampylobakter je dokonce přirozenou součástí střevního traktu drůbeže, takže při neopatrném zpracovávání takto kontaminovaného masa (což se stane lehce) se člověk může velice snadno nakazit. Proto je tak důležité pečlivě zachovávat hygienická opatření při domácí přípravě pokrmů, abychom možnou nákazu co nejvíce vyloučili. Nicméně přes častá varování hygieniků i lékařů u nás každoročně onemocní v důsledku těchto dvou patogenů více než 30 tisíc lidí! 

Je možná nákaza v rámci rodiny? „Není to obvyklé, protože kupříkladu salmonela má vysokou infekční dávku; k nákaze je tedy zapotřebí velkého počtu bakterií. Pokud dodržujeme běžnou hygienu, zpravidla není přenos z člověka na člověka pravděpodobný. Výjimkou jsou kojenci, kterým k nákaze stačí menší infekční dávka.

Naopak u další z typických letních nákaz – úplavice vyvolané shigellami (známé též jako nemoc špinavých rukou) – stačí k nákaze velmi nízká infekční dávka, což znamená, že se tato infekce v rodinách, a nejen tam, přenáší velice snadno a rychle,“ říká lékařka. 

Pozor na nože a nádobí od syrového masa

Na přípravu masa vždy vyčleňte speciální nože, prkénka, talíře apod., maso zpracovávejte odděleně od přípravy zeleniny a jiných potravin, aby nedošlo ke kontaminaci, v ledničce je třeba oddělit syrové maso od hotových pokrmů.

Pokud maso před tepelnou úpravou umýváte pod tekoucí vodou, je nezbytné, aby ve dřezu nebylo žádné nádobí, na které by tato voda stékala. Poté si v každém případě umyjte ruce mýdlem a utřete je do papírové utěrky na jedno použití! Když se totiž maso omývá, vznikne lehký aerosol, který může kontaminovat okolní povrchy – a tímto způsobem se mohou všichni nakazit!

Video se připravuje ...
Porucha trávicího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?VIDEO 

 

Inkubační doba, kdy se infekce projeví:

  • kampylobakter: 1–7 dní 
  • shigella: 1–5 dní 
  • salmonela: 6–48 hodin (obvykle 8–10 hodin)

Jak dlouho se léčí nákaza salmonelou?

„Průběhy nákazy salmonelou a kampylobakterem mohou být rozličné, od lehkého až po velmi těžký. Záleží na typu daného kmene, na infekční dávce, dále jak je daný člověk citlivý, jak silnou má imunitu a podobně. Pozor je třeba dát hlavně u malých dětí, u nichž stačí menší infekční dávka než u dospělých. Ve větším ohrožení jsou rovněž lidé, kteří mají žaludeční obtíže, konkrétně sníženou aciditu žaludku, starší osoby a osoby oslabené dlouhodobým onemocněním,“ konstatuje MUDr. Ambrožová.

„Hlavní chybou, kterou lidé s akutními střevními problémy dělají, je, že se bojí pít dostatek tekutin, aby následně nemuseli ‚běžet‘ na toaletu. Je naopak nezbytné pít dostatek tekutin, u urputných průjmů klidně i 3 až 4 litry denně! Jinak se nemocný velice rychle dopracuje k dehydrataci, kdy již jde de facto o život, může nastat selhání ledvin a je nezbytná urychlená hospitalizace v nemocnici,“ varuje lékařka.

Není asi třeba zdůrazňovat, že pokud máme střevní obtíže, je zapotřebí přizpůsobit jídelníček našemu aktuálnímu stavu. Když nám ale není dobře, velice rádi přistoupíme na minimální přísun jídla stávající ze suchých rohlíků, sucharů, rozvařené rýže, bramborové kaše a černého čaje. Kromě čaje jsou k pití vhodné nesycené minerálky bez příchutí a je dobré si „naordinovat“ také rehydratační roztok/nápoj, který lze zakoupit v lékárně již namíchaný. Obsahuje všechny potřebné látky: sodík, draslík, citrát a glukózu, která zlepšuje vstřebávání ve střevě.

Více o dietě při průjmu čtěte ZDE.

Nebezpečné komplikace vyžadují pobyt v nemocnici

Ne vždy však mají bakteriální nákazy vyvolávající střevní obtíže pouze mírný charakter. U lidí oslabených, dlouhodobě nemocných, dětí a starších osob hrozí v první řadě již zmíněná dehydratace, akutní selhání ledvin a řada dalších komplikací. Bakterie se totiž může dostat do krve a být tak „rozeseta“ po celém organismu nebo se usídlí v některém z orgánů a vytvoří hnisavé ložisko (zánět) v mozku, kloubech, kostech, osrdečníku apod.

Může též nastat celková sepse organismu, laicky řečeno otrava krve. To je již skutečně vážný stav vyžadující hospitalizaci. Jak se projevuje? Příznaky jsou různé v závislosti na tom, jak je daný stav těžký. Může být přítomna vysoká horečka, třesavka, typické jsou laboratorně vysoké hodnoty CRP (zánětlivé parametry).

Listerióza také přichází s jídlem

Dalším z onemocnění, jež mohou vzácně vyvolat průjem a střevní obtíže, je listerióza. Nakazit se můžeme především konzumací infikovaných zrajících sýrů, nepasterizovaného mléka (pasterizací se patogen ničí), masných výrobků či kontaminované zeleniny. Kromě střevních projevů, bolestí hlavy a zvracení se může projevit jako hnisavý zánět mozkových blan. Těhotným ženám může listerióza přivodit předčasný porod, nebo dokonce potrat, novorozenec může mít také hnisavý zánět mozkových blan či sepsi.

Přenašeči jsou i hlodavci

Mnozí letní obyvatelé chat a chalup mají také obavu z nákazy od hlodavců, zvláště když se tito malí škůdci ubytují uvnitř příbytků. „Hlodavci teoreticky vzato mohou být též přenašeči salmonely, ale není to obvyklá cesta nákazy. Mohou roznášet i leptospiry vzhledem k tomu, že je přirozeně vylučují močí. Projev této nákazy bývá obvykle lehčího rázu, tedy horečnatý stav, aseptický (nehnisavý) zánět mozkových blan, může však dojít i k postižení jater a ledvin.

Toto onemocnění je známé pod názvem ‚blaťácká horečka‘. U druhého typu této infekce se vyskytují též závažnější příznaky jako žloutenka, selhání ledvin a krvácivé projevy,“ podotýká MUDr. Ambrožová. Nenechme se však zastrašit představou, kolik nebezpečí kolem nás číhá. Jen je namístě přiměřená opatrnost a pečlivé zvážení, co tělu nabídnout k hodování a jakým způsobem přistupovat k přípravě a výběru pokrmů, zvláště v obdobích letních veder.

Za rizikové potraviny považujeme grilované maso, zejména drůbeží (vyšší riziko u chlazených kuřat než mražených) a vepřové, vejce (zejména domácí) a výrobky z nich a také nepasterizované mléko. Rizikem může být i přímý kontakt se zvířetem. Např. kampylobakter bývá přítomen u štěňat (hlavně do půl roku věku), což představuje poměrně velkou možnost přenosu na člověka.

Pryč s toxickými látkami

V prvopočátcích mírných zdravotních obtíží se uplatní staré dobré „černé“, tedy medicinální uhlí nebo jiná obdobná látka ze skupiny adsorbencií, která jsou ve střevním traktu schopna na sebe vázat toxické látky a vylučovat je z těla ven. Dále jsou vhodná probiotika, která se doporučují jako nespecifický protiprůjmový prostředek vzhledem k tomu, že jsou schopna podporovat zdravou střevní mikroflóru.

Jak poznáme dehydrataci?

Sliznice jsou suché, vylučujeme málo moči, oči působí zapadle, kožní turgor je snížený, což znamená, že při vytažení kožní řasy kupříkladu na ruce, krku či břiše dvěma prsty se kůže vrací velmi pozvolna do původní polohy. U kojenců a malých batolat je vpadlá fontanela (tzv. lupínek, vazivové spojení na hlavě v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku).

Pokud máte silné bolesti břicha, vyšší horečku, třesavku, krev ve stolici nebo „běháte“ téměř celý den, je nezbytné vypravit se k lékaři!

Jak dlouho je salmonela infekční?

Na otázku, jak dlouho po odeznění příznaků je člověk nosičem nákazy, doktorka Ambrožová odpovídá: „To je různé. V momentě, kdy je člověk ‚pozitivní‘, to znamená, že vylučuje salmonely či kampylobaktery stolicí, je nahlášen na příslušnou hygienickou stanici. Aby byl vyhodnocen jako již neinfekční, tedy vyléčený (kupříkladu u salmonel), musí mít negativní tři po sobě jdoucí výtěry. Nicméně se stává, že se salmonely vylučují z těla ven poměrně dlouhou dobu, ale pacientovi již fyzicky nic není. Dny, týdny, měsíce; čím je dítě mladší, tím déle může vylučování patogenu z organismu trvat. Antibiotická léčba přitom může paradoxně tento stav ještě prodloužit.“ 

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.