Co jíst, když máte průjem, zácpu nebo nadýmání? Zdravé recepty, které vám budou chutnat

Co jíst, když máte průjem, zácpu nebo nadýmání? Zdravé recepty, které vám budou chutnat
Dobře zvolené a upravené jídlo nám může pomoci od zdravotních problémů • Autor: iStock.com
16. března 2018 • 06:00

Zatímco někteří se rozhodují, zda s příchodem jara budou dodržovat diety či zdravější jídelníček, 15  procent populace na výběr nemá. Kvůli syndromu dráždivého tračníku musí na to, co jí, dbát 365 dní v roce. Jak se zbavit průjmu, zácpy nebo nadýmání, které provázejí nejen toto nepříjemné onemocnění?

Syndrom dráždivého tračníku, neboli IBS (irritable bowel syndrome), je onemocnění spojené s opakovanými bolestmi břicha a dalšími střevními komplikacemi, které znemožňují běžné aktivity. Dle typu syndromu mezi ně patří silné průjmy, nadýmání nebo zácpy.

Protože má syndrom dráždivého tračníku různé projevy, i jídelníček se musí lišit. Potraviny, které mohou podráždit trávicí systém a spustit příznaky, jsou přitom individuální. Odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju PhDr. Karolína Hlavatá pro vás připravila recepty, ať už trpíte průjmem, zácpou nebo nadýmáním.

Co jíst, pokud trpíte průjmy?

Pokud trpíte opakovanými průjmy, je na místě dietní opatření. „V jídelníčku omezte mléko, ale zařazujte zakysané mléčné výrobky. Pozor na perlivé nápoje, ovoce se slupkou a nadýmavou zeleninu. Naopak se nebojte mátového čaje, banánů, sušených borůvek či ovesných vloček. Ke zlepšení stavu střev mohou pomoci probiotické kvasinky Saccharomyces Boulardii,“ říká Karolína Hlavatá.

Zapečená ryba s rajčaty a sýrem
250 g ryby/rybího filé
1 malá cibule
2 rajčata
1 lžíce olivového oleje
5 černých oliv, sýr na posypání
nasekaná petrželka
citronová šťáva, sůl, pepř
250 g brambor
Cibuli a rajčata nakrájíme na tenké plátky, olivy nasekáme a rybu pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme olejem, vložíme rybu, přidáme zeleninu a posypeme nasekanou petrželkou a česnekem. Přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby. Když je ryba téměř hotová, odklopíme alobal, rybu posypeme sýrem a necháme ještě krátce zapéct. Podáváme s vařeným bramborem.

Co jíst při zácpě?

V jídelníčku se snažte omezit bílé pečivo, rýži, sladkosti, kávu i perlivé nápoje. Naopak můžete vyzkoušet špenát, brokolici, hlávkový salát, rozinky i probiotika s vlákninou (ta u Vás podpoří fungování střev). Nezapomínejte v průběhu celého dne dostatečně pít.

Vločkové sušenky s mrkví pro ty, komu chybí sladkosti
125 g ovesných vloček
160 g bezlepkové mouky
180 g oloupané a nastrouhané mrkve
60 g cukru, 80 g hrozinek
140 g rostlinného oleje řepkového
2 čajové lžičky prášku do pečiva
čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky soli
1 ks vejce
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Hrozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečicím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba jedné polévkové lžíce.

Co jíst, pokud trpíte nadýmáním?

I syndrom dráždivého tračníku spojený s nadýmáním může velmi komplikovat život. Omezit v jídelníčku nadýmavou zeleninu přitom nestačí.Důležitý je také příjem probiotik a trávicích enzymů snižujících jak nadýmání, tak křeče a bolesti. Bát se nemusíte ani okurek, banánů, ananasu nebo máty či překvapivě malého množství fazolí nebo jiných luštěnin,“ doplňuje Karolína Hlavatá.

Losos zapečený v alobalu s rýží natural
150 g lososa
citronová šťáva
polévková lžíce nasekaného kopru, fenyklu a petržele
sůl, pepř, lžička olivového oleje
Čtverec z pevnějšího alobalu potřeme olejem a do středu vložíme plátek osoleného, opepřeného a citronem pokapaného lososa. Posypeme bylinkami, zabalíme a dáme do trouby zapéct. Podáváme s rýží. 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.