Oteklý obličej: Jaké může mít příčiny a co pomůže? | Moje zdraví

Šest důvodů, proč máte nateklý obličej

Šest důvodů, proč máte nateklý obličej
Autor: istockphoto.com
5. října 2018 • 06:00

Jsou dny, kdy se člověk při pohledu do zrcadla nepoznává. Někdy je důvod oteklého obličeje celkem zřejmý, ať už to je probdělá noc nebo vytržený zub, a problém sám zmizí. Jindy může být signálem nějakého onemocnění. Jaké jsou nejčastější důvody nateklého obličeje?

Otok v obličeji se může objevit z mnoha příčit. Z velké části se nejspíš jedná o zcela běžné stavy, někdy ale může jít i o příznak, který značí závažnější onemocnění. Na jaké nemoci myslet, pokud vám obličej nateče?

Zánět dutin

Ucpaný nos, bolesti hlavy, krku a horečka můžou být příznakem nejen obyčejné rýmy, ale i zánětu vedlejších dutin mezi nosem, očima, čelem a lícními kostmi. A právě zanícené sliznice mohou otéci a způsobit otok obličeje. Zánět je většinou způsoben viry, antibiotika proto na jeho léčbu nezabírají. Naordinujte si proto klid na lůžku, hodně tekutin a spreje na uvolnění nosních dutin.

Alergie

Otok obličeje se může vyskytnout také jako reakce na podráždění – může to být nevhodná kosmetika, ale i potraviny, pyl nebo léky. Pokud jste třeba zkoušeli nový krém, raději se mu vyhněte. Pokud nevíte, co by mohlo být příčinou, konzultujte své potíže s lékařem.

Cushingův syndrom

Při Cushingově syndromu dochází k nadměrné tvorbě hormonu kortizolu, který vzniká v nadledvinách. U nemocného se objevuje větší chuť k jídlu, čímž dochází k ukládání nadbytečného tuku a vzniku obezity. Tuk se ukládá především do oblasti břicha, krku a obličeje, ten mívá charakteristický měsícovitý tvar, končetiny nemocného zůstávají štíhlé. Kůže se stává náchylnější k různým infekcím a vznikají na ní fialově zbarvené strie.

Příušnice

Ačkoliv se většina z nás s příušnicemi setkala v dětském věku, výjimkou nejsou ani u dospělých. Kromě bolesti hlavy a svalů provází onemocnění horečka a často se přidává právě i oteklý obličej.

Štítná žláza

Štítná žláza v organismu ovlivňuje prakticky veškerý metabolismus. Produkuje dva hormony – tyroxin a trijodtyronin. Pokud neprodukuje dostatečné množství hormonů, můžou se objevit slabost, únava, zvýšená citlivost na chlad a také oteklý obličej, lámavé vlasy, nehty a suchá pokožkou hlavně na předloktí.

Růžovka (rosacea)

Rosacea je poměrně časté kožní onemocnění. Nejprve se projevuje začervenáním a rozšířenými žilkami na obličeji, dále pak zánětlivými boláčky. Zčervenání je později bohužel i trvalé, při delším trvání dochází ke zvětšení mazových žláz, otoku obličeje a zhrubnutí kůže, na které vznikají hrbolaté až květákovité útvary (například na nose). Léčba rozhodně patří do rukou dermatologa.

Co dělat s nateklým obličejem?

Zkuste spát jinak

Pokud vás ráno trápí napuchlý obličej, dejte si pod hlavu více polštářů. "Spaní s hlavou výše (20 až 30 stupňů) zabrání hromadění tekutin v obličejové části," vysvětluje americký kožní specialista z New Yorku Konstatntin Vasyukevič.

Ranní a večerní masáž

Ke zmírnění otoku využijte jemnou masáž. Díky rozproudění lymfatického systému odvedete přebytečnou tekutinu z obličeje do lymfatických uzlin na krku a tím se otok zmírní. K masáži je ideální pleťový olej, vyberte si takový, který vám voní. Jednoduchými

Začněte ve středu obličeje. Po nose jezděte chvíli směrem od kořenu ke špičce a zpět. Poté jemnými pohyby masírujte obličej ze středu směrem přes lícní kosti k uším. Stejně tak pokračujte na čele a na bradě  – masírujte od středu vodorovně směrem do stran.

Ledový šok

Dobře poslouží i obyčejná studená voda. Můžete se vodou jen omýt a osušit ručníkem, pokud to nezabere, použijte kostky letku v látkovém ubrousku. Na několik minut si je přiložte na obličej a otřete ručníkem. Pleť by se měla prokrvit otok zmenšit.

Okurka a citron

Pokud si večer vzpomenete, naložte si přes noc okurku nakrájenou na plátky do citronové šťávy (ráno ji nechte louhovat alespoň půl hodiny) a nechte v lednici. Plátky okurky si pak na dvacet minut obložte obličej a relaxujte. Kromě otoků zbaví okurka pleť i přebytečné mastnoty. Lidí s citlivější pletí by však měli tento trik zkoušet velmi opatrně.

Čaj

Pokud občas řešíte, co se sáčky s vylouhovaným čajem, můžete je využít právě teď. Dají se totiž vychladit v ledničce a studené posléze přikládat na oteklá místa. Někomu více vyhovuje čaj zelený, jinému bílý, poslouží ale i černý. Ideální jsou na „pytle pod očima“, mohou se použít i jinde. Nechte působit přibližně 10 minut a obličej opláchněte.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.