Noční pocení: Jaké má příčiny a jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Noční pocení

Noční pocení je extrémně zvýšené vylučování potu, které je velice nepříjemné a obtěžující a může signalizovat např. hormonální nerovnováhu v těle či vážné onemocnění. Odborně se tomuto stavu říká spánková hyperhidróza.

Příčiny nočního pocení

Noční pocení může být způsobeno několika méně závažnými faktory:

  • neškodné vnější vlivy (vysoká teplota v místnosti)
  • přílišná konzumace alkoholu, kofeinových nápojů či kořeněných jídel
  • umělé materiály nočního prádla
  • nadměrná fyzická i psychická námaha před spaním

Vážnější příčiny nočního pocení:

Všechny tyto faktury spouští v těle tzv. ochlazovací mechanismy, mezi něž patří právě pocení. Tyto procesy jsou naprosto přirozené za předpokladu, že se v noci nepotíte opakovaně, dlouhodobě a enormně.

Můžete se potit z mnoha důvodů a většina z nich nemusí být vážná, ale jsou-li epizody nočního pocení pravidelné, potenciálně mohou být projevem vážnějších onemocnění.

Noční pocení a léky

Části vašeho mozku, které řídí tělesnou teplotu a potní žlázy, mohou ovlivnit též některé léky. To znamená, že i tyto medikamenty mohou vyvolat noční pocení. Mezi ně patří zejména antidepresiva, antiretrovirotika (určené pro osoby HIV pozitivní), léky na vysoký krevní tlak, hormonální poruchy či hypoglykemii. V takovém případě je nutné konzultovat s vaším lékařem možnost výměny léků za jiné.

Noční pocení a hormonální poruchy

Rovněž množství hormonálních poruch a problémů s tím spojených způsobuje nadměrné pocení zejména v noci. Jedná se často o období menopauzy u žen nebo zvýšení funkce štítné žlázy, tzv. hypertyreóza.

U lidí, kteří trpí obstrukční spánkovou apnoe, se noční pocení vyskytuje až třikrát častěji. Máte-li podezření na toto onemocnění, je určitě dobré navštívit svého lékaře, v případě neléčení totiž může mít za následek vážné zdravotní komplikace.

Pokud noční pocení přetrvává delší dobu, je doprovázeno dalšími příznaky jako horečka, jež nemizí, nekontrolovatelná ztráta váhy apod., doporučuje se navštívit odbornou pomoc.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.