Nachlazení: Jak se mu vyhnout a co posílí naši imunitu? | Moje zdraví

Nachlazení: Jak se mu vyhnout a co posílí naši imunitu?

Nachlazení: Jak se mu vyhnout a co posílí naši imunitu?
Autor: iStock.com
2. září 2022 • 12:00

Pro přicházející zimní období s poklesem teplot je typické nachlazení. Abyste se mu vyhnuli, potřebujete mít silný imunitní systém, který si s bacily poradí. Máme recept, jak podpořit imunitu prostřednictvím přírodních léků.

Obranyschopnost je souhrnem široké škály procesů, které chrání naše zdraví. Pokud dojde k jeho porušení či oslabení, dochází ke snížení schopnosti organismu bránit se nejrůznějším infekcím, a to jak běžným, tak i těm nebezpečným. Člověk s oslabenou imunitou se cítí unavený, vyčerpaný a trápí jej často se opakující onemocnění. Mezi nejčastější příznaky, že vaše imunita není ve formě, patří únava, časté infekce dýchacích cest, žaludeční a střevní potíže, afty, opary a prasklé koutky.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Předcházejte nemocem

Pokud se s uvedenými, mnohdy velmi bolestivými projevy potýkáte často, je načase zaměřit se na jejich příčinu. Tou je oslabený imunitní systém, který nefunguje jako štít proti bacilům. Aby vás opět bránil, je potřeba zdravě jíst, hodně odpočívat a sportovat. Že to všechno děláte, ale stejně jste neustále „na hromádce“? Zkuste podpořit imunitu i prostřednictvím homeopatických léků. Jsou to silně zředěné a dynamizované aktivní látky rostlinného, živočišného nebo minerálního původu, které dokážou stimulovat imunitní systém člověka a jejich velký přínos je právě v preventivním užívání.

Homeopatie je v předcházení nemocem velmi užitečná a může se i vhodně doplňovat s vitaminy či doplňky stravy na imunitu. Je také vhodná i pro děti, které nerady polykají prášky. „Svým pacientům v běžné akutní praxi často na kašel doporučuji homeopatické léky ve formě sirupů. V případě, že malý pacient odmítá sirupy a kapky, je výhodou možnost podání jednosložkových homeopatik, například léku Drosera 30 C ve formě granulí, které se rozpustí v ústech,“ říká pediatrička Jana Šumanová a dodává, že homeopatické léčivé přípravky jsou šetrné k dětskému organismu, nezatěžují ledviny a játra, nezpůsobují alergii, dětem chuťově nevadí a neodmítají je.

Mezi nejčastěji používaná homeopatika na posílení obranyschopnosti patří například:

Silicea 9 C – lék posiluje celkově imunitní systém, podává se 5 granulí denně během období se zvýšeným výskytem infektů.

Echinacea angustifolia 5 C – stimuluje především protibakteriální imunitu. Podáváme v ředění 5 C 1x denně 5 granulí.

Influenzinum 9 C – podává se během období viróz a zejména chřipkových epidemií v dávce 5 granulí denně.

Věda jako důkaz

Pokud nemáte zkušenosti s přírodní léčbou prostřednictvím homeopatických léků, možná pochybujete o jejich účincích. Vězte, že existuje řada studií, které dokazují, že homeopatická ředění mají prokázaný biologický účinek. Některé z nich najdete například zde: https://vedecke-dukazy.svethomeopatie.cz/. Od loňského roku probíhá v Evropě kampaň na podporu vědeckých důkazů v homeopatii, zaštítěná anglickým Institutem pro výzkum v homeopatii (HRI). Partnerem této kampaně jsou v jednotlivých zemích asociace či instituce podporující tuto léčebnou metodu a sdružující lékaře, lékárníky nebo i laiky a cílem je vyvrátit názor, že je homeopatie neúčinná, že je to jen placebo a že v homeopatii žádné studie neexistují. V Evropě jsou homeopatické léky zavedenými léčivými přípravky. Jsou jasně definované regulačním právním rámcem Evropské unie, a musí být proto patřičně schválené zdravotnickými úřady jednotlivých států.

Homeopatie je součástí každodenní praxe mnoha lékařů a tyto léčivé přípravky používá více než 300 milionů pacientů a předepisuje je 400 000 odborníků ve zdravotnictví po celém světě. „S užíváním homeopatik mám dobré zkušenosti v praxi i ve své rodině,“ přidává lékařka Šumanová i svou osobní zkušenost. Homeopatika jsou navíc netoxická, bezpečná a můžete je užívat současně s jinými přípravky. Nemají žádné známé nežádoucí účinky a mohou je užívat všichni, včetně rizikových skupin pacientů, jako jsou miminka a malé děti, těhotné ženy nebo senioři. „Homeopatie je cesta ke zcela přirozenému a účinnému působení na lidský organismus. Přináší rychlou úlevu v akutních stavech a při léčení chronických stavů dovede problém člověka uchopit v širších souvislostech, v tzv. bio-psycho-sociální rovině,“ dodává praktická lékařka Eliška Bártlová.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.