Sport a strava: Proč jedno bez druhého nemůže fungovat a co mám tedy jíst? | Moje zdraví

Sport a strava: Proč jedno bez druhého nemůže fungovat a co mám tedy jíst?

10. února 2022 • 06:00

Sport by měl být součástí života každého z nás. Stejně tak by i zdravá strava měla být tím, co ke sportu bude neodmyslitelně patřit. Co jíst, aby tělo mělo dostatek síly a zároveň dostalo všechny potřebné nutrienty?

Pokud sportujete, potřebuje vaše tělo to správné palivo. Potřebuje totiž mnohem více energie, aby na cvičení mělo sílu.

Důležitost sportu

Sport není pouze cesta k hezké štíhlé postavě, je to také způsob, jak udržet tělo zdravé a fit. Pevné svaly nejenže vypadají lépe než ty povolené a třesoucí se, ale co se funkčnosti týče, je lehce osvalené tělo pohyblivější a zdatnější.

Nemusíte mít na břiše zrovna pekáč buchet, ale tukové bochánky také nejsou tím, co byste si tam měli záměrně „pěstovat“.

Když sportujete, potřebuje vaše tělo mnohem více energie potřebné na vyživení svalů právě během sportovní aktivity. Dobrou zprávou tak je, že se můžete najíst více dosyta, protože ten zbytek zkrátka vycvičíte. Díky sportu zrychlíte svůj metabolismus. Lidé, kteří mají více pohybu, logicky i více spalují, mají lepší náladu díky dostatečné zásobě endorfinů a cítí se lépe a spokojenější sami se sebou.

Sport je ale také skvělou prevencí civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární nemoci či cukrovka.

Co mám tedy jíst?

Strava a sport spolu úzce souvisejí, výživa jde ruku v ruce nejen s vaším výkonem, ale také výsledky, které od sportu očekáváte.

Zdravá výživa však není pouze o tom dobře vypadat. Když budete správně jíst, podpoříte své zdraví. Změna životního stylu přitom nemusí být drastická, jak si mnozí lidé myslí, plně stačí vyřadit těžká a příliš tučná jídla, a to hlavně před sportovním výkonem, aby tělo kromě cvičení ještě nemuselo zoufale trávit knedlo vepřo zelo.

Jak by měl vypadat správný jídelníček?

Nastavit si správný jídelníček není žádná věda. Zpočátku plně postačí, když se zaměříte na pravidelnost a jídlo rozdělíte do 5–6 porcí za den. Vynechat byste měli sladká a tučná jídla, výživa sportovce by pak měla být bohatá na bílkoviny a komplexní sacharidy, naopak s nížším obsahem tuků. Množství jídla pak obecně záleží na denním energetickém výdeji jednotlivce. Skutečně to totiž neznamená, že když jdete na hodinu do fitka, můžete denně sníst celý dort a k tomu pár sušenek. Poměr příjmu a výdeje je stejně důležitý, ať už sportovec jste, či nikoliv.

Důležitá role bílkovin

Bílkoviny jsou důležité především proto, že podporují růst svalové hmoty, kosti a šlachy jsou díky nim zdravé a pevné, pomáhají tělu rychleji regenerovat a také lépe spalovat tuky. Jejich denní příjem by měl být u aktivních jedinců zhruba 15–20 % z přijatých kalorií denně.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.