Rakovina děložního čípku zabije ročně až 400 žen. Jak se jí bránit? | Moje zdraví

Rakovina děložního čípku zabije ročně až 400 žen. Jak se jí bránit?

Rakovina děložního čípku zabije ročně až 400 žen. Jak se jí bránit?
Autor: Shutterstock.com
2. března 2019 • 06:00

Rakovinou děložního čípku onemocní ročně 900 žen a téměř 400 jich na toto onemocnění ročně zemře. Velká část bohužel zbytečně, kdyby včas přišly k lékaři, nemoc se mohla zachytit a vyléčit bez následků.

Jen 60 procent žen ve věku do 45 let chodí pravidelně na prohlídky ke gynekologovi za účelem prevence rakoviny děložního čípku. Ve věku nad 45 let je to dokonce jen 30 procent. Přitom cytologii, jak se tomuto vyšetření, které téměř vždy odhalí onemocnění včas, říká, hradí zdravotní pojišťovna. Stud a pocit, že když už nerodí nebo nemenstruují, lékaře nepotřebují, je to, co ženy zcela zbytečně zabíjí. 

„Ženy mají stěr z děložního čípku zdarma v rámci každoročních prohlídek u svého gynekologa. Toto vyšetření v naprosté většině případů dokáže včas odhalit změny, které předcházejí rozvoji nádoru. Tyto změny lze velice snadno ošetřit, většinou bez potřeby hospitalizace,” popisuje lékař Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti. 

Podle něj by ženy měly mít na paměti, že pravidelné gynekologické prohlídky se netýkají pouze mladých žen, ale i těch starších, které již neřeší antikoncepci, těhotenství a podobně, a tím pádem často gynekologické prohlídky opomenou. “Diagnóza rakoviny děložního čípku v pokročilém stádiu je velmi často diagnostikována právě u těchto starších žen, které přestaly na gynekologii docházet,“ upozorňuje lékař. 

Tělo se s infekcí vyrovná. Ne ale vždy!

Infekce HPV neboli lidským papilomavirem je v současnosti nejčastější sexuálně přenosná infekce. Za život se s ní setká 80 procent z nás. Dobrá zpráva je, že tělo se s infekcí ve většině případů vyrovná, pokud však ne, může vést k vypuknutí nádorového onemocnění. 

Nejznámější je souvislost mezi infekcí HPV a karcinomem děložního hrdla, který patří mezi druhou nejčastější rakovinu u žen (po rakovině prsu). Je třeba si uvědomit, že rakovina děložního čípku vzniká průměrně za 15 let od infekce vysoce rizikovými typy HPV. V pokročilém stádiu, do kterého by se neměla díky kontrolám nikdy dostat, se projevuje krvácením po styku, bolestmi v zádech a podbřišku a krvavými výtoky. 

HPV ovšem také souvisí s karcinomem vaginy, vulvy, penisu, análním karcinomem a některými nádory v oblasti hlavy a krku. Způsobuje také nepříjemné genitální bradavice.

Genitální bradavice

Genitální bradavice jsou vůbec nejčastějším HPV onemocněním, jehož výskyt v posledních letech dramaticky roste. Podle dat z Velké Británie, kde se výskyt genitálních bradavic sleduje pomocí registrů, se za posledních deset let zvýšil výskyt genitálních bradavic čtyřikrát. To potvrzují i data z vybraných pracovišť na Slovensku a v České republice – některá hlásí až pětinásobný nárůst, a to zejména mezi mladými lidmi. 

Genitální bradavice (takzvaná kondylomata) jsou nezhoubné útvary na genitálu, které vznikají již několik měsíců po infekci HPV a napadají ženy i muže. Téměř alarmující vzrůst výskytu tohoto virového onemocnění za posledních několik let by měl být podle lékařů jedním z mnoha důvodů, proč o této chorobě hovořit. 

Prevencí je i očkování 

Rakovině děložního čípku je možné předcházet očkováním. To poskytuje ochranu před nejagresivnějšími typy virů, které rakovinu děložního čípku způsobují. I tak jsou ovšem nutné pravidelné kontroly.

 

Vakcína proti HPV má největší efekt, když je aplikována před zahájením sexuálního života, tedy v době, kdy se jedinec ještě nesetkal s žádným z HPV virů. Ale účinnost vakcíny je prokázána i pro ženy a muže, kteří jsou již sexuálně aktivní. Očkování hradí pojišťovny dívkám mezi 13. a 14. rokem. V současné době jsou na trhu vakcíny dvě, očkuje se vždy dvěma dávkami. Očkování provádí registrující praktický lékař pro děti a dorost. 

Častým argumentem proti vakcíně jsou nežádoucí účinky po její aplikaci. Podle České gynekologické a porodnické společnosti ve světě již bylo podáno přes 206 milionů dávek vakcíny proti HPV. Četnost výskytu nežádoucích účinků je pak podle odborníků zcela srovnatelná nebo nižší než u jiných běžně používaných vakcín. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.