Očkování proti HPV: Má smysl i u chlapců? | Moje zdraví

Očkování proti HPV: Má smysl i u chlapců?

Očkování proti HPV: Má smysl i u chlapců?
Chlapci mohou být přenašeči viru, ale může se u nich také rozvinout infekce • Autor: iStock.com
1. června 2017 • 06:00

Setkali jste se někdy s rakovinou zblízka? A kdyby byla poměrně snadná možnost, jakou je očkování, chtěli byste vrátit čas a vyhnout se jí? Přesto je pořád hodně rodičů, které své děti proti rakovině děložního čípku neočkují. Vakcína je přitom pro dívky od 14 let zdarma. Nově lékaři také doporučují očkování i pro chlapce. Proč?

Rakovinu děložního čípku způsobuje virus HPV (human papilomavirus). Očkování je namířeno proti samotnému viru. Tento vir není v populaci nijak ojedinělý, setká se s ním téměř každý z nás.

„S HPV viry se setká drtivá většina populace, často bez toho, aby o tom nakažený věděl nebo měl příznaky infekce. Viry v průběhu let přicházejí a odcházejí, nezřídka několikrát, až jednou mohou způsobit změny na sliznici považované za před-rakovinový stav vyžadující léčbu, u těch méně šťastných s pozdějším záchytem dokonce i rakovinu, a to zdaleka nejen děložního čípku,“ vysvětluje Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS, lékař a odborný garant center očkování a cestovní medicíny.

Proč mám očkovat kluka proti HPV?

Rodiče dospívajících chlapců se logicky ptají, proč by měli očkovat své dítě, když děložní čípek nemá, tudíž nemůže dostat jeho rakovinu. Chlapci mohou působit jako přenašeči viru, ale jim samotným může v určitém případě také způsobit nákazu. Postihuje různé sliznice, nejenom pohlavní orgány, ale např. i dýchací cesty, a způsobuje také změny na kůži. Dále je příčinou genitálních bradavic, které dokáží život dost zkomplikovat, často recidivují a je nutná opakovaná léčba. Nepříjemným faktem je také vysoká bolestivost a nutnost dlouhé sexuální abstinence. Následkem ní vzniká stigmatizace, někdy i psychické problémy, obava z početí dítěte nebo z nákazy partnerky.

Možná není potřeba zabíhat do podrobností, protože ve svém desetiletém chlapci ještě nemůžete vidět někoho, kdo sexuálně žije, ale HPV způsobuje také rakovinu konečníku. A to nejen u homosexuálů, jak se veřejnost mylně domnívá. Stojí i za rakovinou vaginy, penisu a rakovinou krku a hrtanu.

Je očkování bezpečné?

Jedinou obranou je očkování nebo naprostá sexuální abstinence. Toho druhého pravděpodobně nedocílíte, to první ovlivnit můžete. Očkování má ale smysl hlavně u dětí do 13 let, které ještě pohlavně nežijí, a je tedy velká pravděpodobnost, že virus ještě nemají v sobě. V pozdějším věku je očkování také možné, ale člověk může už virus v sobě mít.

 

„Díky desítkám milionům aplikovaných dávek již víme, že vakcín proti HPV není potřeba se obávat a pokud je možnost nějakému zdravotnímu problému se vyhnout, prevence je ta nejlepší varianta. Ne vždy je opožděný záchyt infekce vinou pacienta a většina nakažených nežije promiskuitně, jak se někteří domnívají. Navíc do těla nemusí vstupovat jen pohlavním stykem, stačí i petting nebo jiné formy neinvazivního těsného kontaktu sliznic,“ říká Rastislav Maďar.

Pojišťovny hradí očkování dívkám do 14. narozenin, v případě, že jste to nestihli, dostanete příspěvek. Například VZP přispívá 1000 Kč do 18 let. Stejnou částku přispívá i chlapcům do 18 let. Pojišťovna Ministerstva vnitra  a Odborová zdravotní pojišťovna nabízejí 300 Kč. Jedna dávka (z potřebných tří) nejlevnější vakcíny přitom stojí 1800 Kč. Příspěvky se ale v čase mění a pojišťovny nabízejí různé akce, kdy proplácejí i očkování pro chlapce vyšší částkou. Informujte se u své pojišťovny.

„Vakcíny zanechávají proti HPV lepší imunitu než samotná infekce. Kontraindikace očkování jsou velmi vzácné, a tak jediným objektivním kritériem, jestli očkovat, nebo ne, jsou zatím finance. Já mám u svého syna jasno, když mu bude 13-14 let, bude očkovaný proti HPV a jako rodič jsem připravený náklady na tři dávky snášet. Považuji to za minimum, co pro něj mohu do příštího života udělat,“ odpovídá Rastislav Maďar na otázku, zda by sám své děti nechal očkovat.
 


Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.