Burčák a zdraví: Jaké má podle odborníků účinky? | Moje zdraví

Burčák a zdraví: Překvapující fakta a rady pro bezpečnou konzumaci

Burčák a zdraví: Překvapující fakta a rady pro bezpečnou konzumaci
Burčák se lisuje z hroznů a obsahuje hodně vitamínu C • Autor: iStock.com
20. září 2023 • 05:00

Jaký vliv má burčák na zdraví? I když se říká, že se po něm hubne, je to spíše naopak. Stejně tak neplatí, že neuškodí těhotným. Co byste o populárním nápoji měli vědět? Jak ho skladovat a poznat ten dobrý?

Jaká je pravda o burčáku? Co jsou mýty a polopravdy? Přečtěte si tento text garantovaný lékaři.

Co je to burčák?

Burčák je vlastně zkvašený vinný mošt, meziprodukt, po kterém může následovat výroba vína. Proto je jeho sezona poměrně krátká a začíná každý rok jindy – podle toho, kdy dozrává vinná réva. Lze ho vyrábět postupně z různých odrůd vína, protože ty dozrávají od začátku srpna až do konce listopadu. Konec jeho sezony se prolíná s novou tradicí, kterou je svatomartinské víno, první víno z letošní úrody.

Video se připravuje ...
3626128VIDEO 

Je burčák zdravý?

Je pravda, že burčák obsahuje kromě kvasinek také vitaminy, zejména ze skupiny B, kterým bývají připisovány kladné účinky třeba na nervovou soustavu. Patří mezi ně například thiamin, který je přirozeně přítomen v hroznech. Známé jsou také mírně projímavé účinky burčáku, a nápoj tak dokáže řádně pročistit trávicí soustavu.

Gastroenterologové vysvětlují, že je to horší stravitelností kvasinek, a že by proto muži měli vypít nejvýše půl litru burčáku denně, ženy asi o čtvrtinu méně. Rozhodně neplatí, ačkoli to tvrdí lidová moudrost, že bychom ho měli vypít tolik, kolik máme krve. Nutriční terapeutka Zuzana Douchová upozorňuje, že alkohol ve spojení s cukrem a kvasinkami dokáže způsobit nejen zažívací obtíže, ale i bolesti hlavy, opilost a následnou kocovinu.

Burčák a hubnutí   

Pozitivní vliv burčáku na hubnutí souvisí s tím, že kvasinky v něm obsažené mohou pomoct zlepšit trávení a zvýšit pocit sytosti.

Burčák tedy sice může teoreticky přispět k hubnutí, ale prakticky to není pravda. Je v něm totiž hodně cukru, který výrazně zvyšuje kalorický příjem. Proto je třeba jeho kalorickou hodnotu vždy zahrnout do celkového příjmu. 

Jedno deci burčáku obsahuje zhruba 99 kcal čili 416 kJ. Když tedy burčáku vypijete dvě deci, bude to stejné, jako když sníte rohlík s máslem a šunkou. Jenže u dvou deci obvykle nezůstane.

Burčák a alergie

A ještě jedno upozornění. Burčák může být vzácně, ale přece jen nebezpečný pro ty, kdo jsou alergičtí na vosí jed. Španělští lékaři tento jev před časem popsali na základě případů pacientů s alergickou reakcí po vypití mladého vína. Nápoj obsahoval stopové množství vosího jedu, protože vosy se před sklizní krmily hrozny.

Burčák v těhotenství

Přestože burčák obsahuje jen malé množství alkoholu, v těhotenství je jeho konzumace nežádoucí. Uvědomte si, že ho má stejně jako pivo. Platí, že alkohol může proniknout přes placentu do krevního oběhu plodu a způsobit jeho poškození. V raném stadiu může způsobit spontánní potrat nebo vrozenou vadu. V pozdějším stadiu může vést k poruchám vývoje mozku a nervového systému.

I když je tolerance k alkoholu nejen v těhotenství v české společnosti velmi vysoká, odborná doporučení například z kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze jsou jasná: Neexistuje žádné bezpečné množství alkoholu, které by bylo možné konzumovat v těhotenství. I malé množství alkoholu může mít negativní dopad na vývoj plodu.

Obsah alkoholu v burčáku

Podobné nápoje jsou populární i v Rakousku a na Slovensku, nicméně coby burčák se může označovat jen vinný mošt vyrobený v Česku z domácích hroznů. Obsah alkoholu v něm poměrně kolísá, obvykle se pohybuje mezi jedním a sedmi procenty. Pro představu, víno má obvykle 11 až 13 procent alkoholu, pivo dvanáctka kolem pěti, desítka kolem čtyř.

Burčák má tedy ani ne polovinu síly vína, ale na druhou stranu mívá většinou tolik, co má pivo, a nezřídka i víc, nedá se proto souhlasit s tvrzením, že to ani žádný pořádný alkohol není. Z toho vyplývá, že se jako neškodný nápoj nedá doporučit ani v těhotenství, kvůli vysokému obsahu cukru se nehodí ani pro diabetiky.

Jak poznat dobrý burčák?

Kvalitní burčák poznáte tak, že je – v případě běžnější varianty z bílého vína – zbarvený mléčně smetanově až okrově a jeho vůně je lehce kvasinková a hroznová, chuť spíše sladká. Během kvašení totiž burčák postupně získává kyselejší příchuť s tím, jak kvasinky spotřebovávají cukr. Špatný burčák má nahnědlou barvu, nepříjemný až hnilobný zápach a má ostře alkoholovou, nakyslou chuť.

V raném stadiu neobsahuje burčák téměř žádný alkohol a je příjemně sladký. Postupně se kvůli kvašení dostane hladina alkoholu na hodnotu čtyř procent. Kvasinky se množí rychle a přichází ten správný okamžik pro konzumaci, za ideální se považuje, když je procento alkoholu kolem šesti procent. V tuto chvíli není chuť ani sladká, ale ani trpká.

Jak skladovat burčák?

Pokud jde o burčák, nedělejte si velké zásoby. Podle odborného webu může být správný burčák starý maximálně 3 dny. Ve stáncích a obchodech vám ho nabízejí od konce srpna až téměř do listopadu.

Rozhodně ho nenechávejte v teple, patří do lednice, už protože se tím proces kvašení zpomalí. Pozor, burčák nesmíte v lahvi zavírat napevno, a to i když ho máte v chladu. Jinak hrozí, že vám přetlak z uvolňujícího se oxidu uhličitého lahev roztrhne. V lepším případě vás nápoj zlije, až ho otevřete.

Burčák klidně kupte a skladujte v plastové PET lahvi, má výhodu, že závit můžete nechat povolený.

Autor: Ema Ludvíková, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.