Proč je burčák zdravý? A dá se po něm zhubnout? | Moje zdraví

Proč je burčák zdravý? A dá se po něm zhubnout?

Proč je burčák zdravý? A dá se po něm zhubnout?
Burčák se lisuje z hroznů a obsahuje hodně vitamínu C • Autor: iStock.com
12. září 2021 • 06:00

Po celé republice v těchto týdnech probíhá vinobraní a k němu neodmyslitelně patří burčák. Věděli jste ale, že kromě dobré chuti a příjemné nálady má tento alkoholický nápoj i blahodárné účinky pro váš metabolismus?

Pokud si koupíte kvalitní burčák, tak v něm najdete hodně přirozených cukrů, také vitamín B a stopové prvky, jako jsou železo či zinek. Dostáváme jím do těla i kvasinky a přirozené bakterie.

Dobře, tak teď už víme, že skutečně něco pozitivního obsahuje, ale co si o tomto oblíbeném nápoji myslí lékaři? Vinaři tvrdí, že správný burčák kudy teče, tudy léčí. Má se ho prý vypít tolik, kolik má člověk krve, a má téct ven všemi otvory. Takže máme skutečně vypít pět litrů burčáku, jak radí někteří jeho milovníci? „To je pěkná kocovina a ráno průjem,“ podotýká oslovená lékařka Lucie Nováková a pokračuje: „Určitě neuškodí dát si pár skleniček a pročistit organismus, tím teď míním hlavně střeva.“

Obecně tento nápoj blahodárně působí na vlasy, nehty a pokožku. Obsahuje také tiamin, který podporuje také srdeční činnost. Najdeme v něm i látku nikotinamid, která zabraňuje nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. Na druhou stranu burčák obsahuje hodně cukru, takže pro diabetiky vhodný není.

Burčák pomáhá odbourávat tuky

V čem nám tedy kromě zmiňované „dobré nálady“ může burčák pomoct? Znovu nám odpoví odbornice. „Určitě se s ním nedají léčit neduhy, přeci jen je to alkohol a ten je zdraví škodlivý. Na druhou stranu bílé i červené víno v malém množství působí pozitivně na cévy a napomáhají odbourávat tuky, jako je cholesterol, a triglyceridy z cév,“ vysvětluje Nováková.

Takže jaká je optimální dávka dobrá pro naše zdraví? „Musím podotknout, že tu skutečně mluvíme maximálně o 2 decilitrech denně. Takže burčák svým způsobem zdravý je, ale v omezeném množství,“ upozorňuje lékařka.

Jak poznat kvalitní burčák?

Jak bylo napsáno výše, samozřejmě také velmi záleží na kvalitě burčáku. Takže pokud ho kupujete někde u silnice nebo u stánku, na který celý den praží slunce, asi si moc nepochutnáte a vašemu tělu to nic zdravého nepřinese. Slunce totiž kvalitu nápoje velmi snižuje.

A jak tedy kvalitní burčák poznáme? Podle vinařů by měl mít okrovou barvu s nahnědlými tóny. Rozhodně by neměl být kalný. Kal se totiž v nápoji objevuje až v pozdějších fázích kvašení, kdy už je většina cukru prokvašená. Takže už víme, jak by měl vypadat a jak poznat tu správnou chuť? Burčák, ve kterém už není skoro žádný cukr, chutná více po alkoholu a vytrácí se sladkost. Takže obecně čím sladší vinný nápoj je, tím bude čerstvější. Musí být také cítit po odrůdě, ze které byl vyroben.

Výroba burčáku? Zvládnete ji i doma

Jak se vlastně burčák vyrábí? Vylisovaný mošt po pár dnech zkvasí na nápoj s příměsí alkoholu. Moc dlouho ale nevydrží, protože kvašení u něj stále probíhá, proto se musí vypít velmi rychle. Zajímavostí také je, že kromě Slovenska a některých oblastí Rakouska a Německa se s takovou oblibou jako v tuzemsku nikde nepije. Ve většině jazyků pro něj neexistuje ani příslušné slovo.

Burčák si můžete vyrobit i doma. Podrobný návod na výrobu domácího burčáku najdete na recepty.cz.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.