Jak přežít kocovinu? Osvědčené babské rady i tipy z lékárny | Moje zdraví

Jak přežít kocovinu? Použijte zaručené babské rady i účinné léky

Jak přežít kocovinu? Použijte zaručené babské rady i účinné léky
Jak na kocovinu? • Autor: istock.cz
30. prosince 2023 • 05:00

Možná jste to včera trochu přehnali s alkoholem a dneska vám není do skoku. Přinášíme vám prověřené babské rady, ale také nejnovější tipy, které vás z kocoviny zaručeně dostanou.

O ranní kocovinu nikdo nestojí, sem tam se ale zadaří každému a pak jen brečíme nad rozlitým mlékem. I proto je dobré vědět, jak s kocovinou zatočit, aby nás potrápila co možná nejméně.

Jak dlouho trvá kocovina?

Kocovinu prožívá každý jinak a stejně je tomu i u délky jejího trvání. Potrápit vás může jen pár hodin po probuzení, ale pokud jste to s alkoholem opravdu přepískli, následky vás mohou provázet až 24 hodin. Kocovina totiž dosahuje svého vrcholu až ve chvíli, kdy úplně vystřízlivíte. Takže pokud jste oslavu protáhli až do ranních hodin, mohou vás nejhorší fáze kocoviny zasáhnout až pozdě odpoledne.

Jaké má příznaky a proč vzniká?

A co vlastně za kocovinu může? Alkohol vaše tělo nadměrně dehydratuje, proto během konzumace alkoholu pijte dostatečné množství vody. Alespoň částečně tak zmírníte jeho nežádoucí účinky. Naše tělo po prohýřené noci navíc musí alkohol odbourat, což je složitější proces, než se může zdát. Nejenže se do našeho těla vyplaví enormní množství enzymů a odpadních látek, ale organismus se také musí vyrovnat se ztrátou vitaminů a minerálů.

Kocovinu poznáte snadno. Kromě toho, že se cítíte výrazně nevyspale, na sobě můžete pozorovat tyto příznaky:

  • zvracení, nevolnost nebo průjem
  • bolest hlavy
  • dehydratace a sucho v ústech
  • přecitlivělost na světlo a zvuk.

Co při kocovině jíst a pít?

Pitný režim je pro tělo velmi důležitý, obzvláště po divoké noci. Hned po probuzení je dobré doplnit tekutiny, minerálka s citronem vás hydratuje, jelikož alkohol a kofein odvodňují tělo, je tento prostý pomocník po ránu velmi užitečný.

Stejně tak by vám mělo udělat dobře studené mléko, můžete si ho také ochutit banánem, který sníží kyselost žaludku, doplní vitaminy a minerály. A vy si ještě k tomu pochutnáte na lahodném koktejlu.

Video se připravuje ...
Tipy na nealkoholické drinky na silvestraVIDEO 

Na zklidnění žaludku jsou účinné bylinkové odvary například z máty, zázvoru či heřmánku. Přidejte trochu medu a hned vám budou více chutnat. A když potřebujete už pořádné nakopnutí, česnečka vás postaví na nohy, k tomu si dopřejte pořádného šlofíka a bude vám lépe. Kromě česnečky vám také pomůže silný vývar nebo zelňačka. Tyto teplé polévky zklidní váš žaludek.

Z pokrmů se také doporučují vajíčka, která tělo zbaví toxinů. Dát si je můžete míchaná hned ke snídani. Stejně účinně působí na žaludek kyselé okurky. Pořádnou vzpruhou může být i studená sprcha, nejprve však začněte teplejší vodou a poté přecházejte na studenější.

Co pomáhá?

Asi už je pozdě, ale dobrá rada pro příště se určitě hodí. „V první řadě doporučuji pít s mírou a nekombinovat různé druhy alkoholických nápojů, během konzumace alkoholu pít nealkoholické nápoje a nezapomínat jíst. Na trhu existuje doplněk stravy Anti Ethanol, který urychluje proces odbourávání alkoholu a pomáhá předcházet obtížím nastupujícím po konzumaci alkoholu, jako jsou nevolnost a bolest hlavy. Užívá se ještě před začátkem konzumace alkoholu,“ říká PharmDr. Ivana Lánová z BENU lékárny v Mladé Boleslavi.

A dodává: „Od nevolnosti po alkoholovém opojení může pomoct doplněk stravy Samaritan ve formě nápoje v prášku nebo Vyprošťovák ve formě šumivých tablet. Rozhodně neřešte kocovinu a bolest hlavy léky s obsahem paracetamolu. Alkohol zvyšuje hepatotoxicitu paracetamolu, to znamená, že násobí škodlivý účinek na játra.“

Je na vás, jaký způsob novoroční rekonvalescence z oslav zvolíte. Někomu bude více vyhovovat polévka, někomu budou po chuti koktejl nebo kyselé okurky a někdo se pro jistotu vybaví dopředu v lékárně. Důležité každopádně je, abyste do nového roku vykročili tou správnou nohou!

VIDEO: Jak pořádně zatočit s kocovinou?

S kocovinou vám zaručeně pomůže voda. Znáte ale další důvody, proč je důležité ji pít?



 

Autor: Kateřina Erbsová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.