Jak správně pít? Jen voda nestačí, a určitě ne nárazově | Moje zdraví

Jak správně pít? Jen voda nestačí, a určitě ne nárazově

Video se připravuje ...
30. srpna 2021 • 12:00

Bez vody přežijeme pouze několik dní, a tak je pitný režim častým tématem článků i rozhovorů s odborníky nebo sportovci či trenéry. Jen pro představu: Během roku průměrně vypijeme přes 1000 litrů vody, za den proteče našimi ledvinami zhruba 180 litrů vody.

Krev obsahuje více než 80 % vody, kosti 20 %, mozek a svaly 75%. Celkový obsah vody v těle zdravého dospělého člověka se pohybuje mezi 50 a 60 % tělesné hmotnosti. Již při ztrátě pouhého 1 % začne tělo mobilizovat obranné mechanismy, při ztrátě 2 % klesá výkonnost a ztráta 5–10 % může vést až k oběhovému a metabolickému selhání. Absolutní nedostatek tekutin je po několika dnech neslučitelný se životem, smrtelný může být pokles vody v těle o 20 %.

Video se připravuje ...
Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápojeVIDEO 

Průběžné popíjení je správné

Zásady správného pitného režimu nedoporučují jednorázové velké dávky tekutin po mnohahodinovém žíznění, tělo je nedokáže efektivně využít. Pít se má v průběhu celého dne, po menších dávkách, aby s tekutinami mohl organismus hospodařit tak, jak potřebuje. To se týká aktivní části dne. V noci hospodaří organismus v jiném režimu a má nižší potřebu tekutin. Ráno stačí doplnit tekutiny nápojem objemu asi půl litru.

Víte, proč máte stále žízeň? Více čtěte zde.

Po studeném nápoji máte žízeň

Zatímco v létě máme tendenci pít studené tekutiny s ohledem na venkovní teploty, v zimě preferujeme teplejší. Při provádění sportovní aktivity uvnitř se teplota nápoje samozřejmě řídí teplotou v tělocvičně, nikoli venku. Ani v tomto případě by však nápoj neměl být extrémně studený, protože organismus by na něj reagoval silným prokrvením rtů a nosohltanu, což by mělo za následek pocit ještě větší žízně než před napitím.

Sportujete za každého počasí?

V teplém prostředí s vysokou vlhkostí vzduchu dochází nejčastěji ke kolapsům z důvodu neschopnosti odpařování tekutin a přehřátí organismu. Stejný problém nastane v případě, kdy při sportu ve studeném počasí na sobě máme nedostatečně prodyšné oblečení. Při venkovních aktivitách hraje roli i větrné počasí, protože vítr a proudění vzduchu také zvyšují ztrátu tekutin. V horkých letních dnech nevnímáme díky proudění vzduchu pocit horka a můžeme se velmi rychle přehřát z nedostatku tekutin obecně – nejen při sportování, ale třeba i jen při slunění na pláži. Tělo pak ztrácí s tekutinami také minerální látky (močí zejména draslík a potem sodík), které je zapotřebí doplnit spolu s tekutinami. K tomu se velmi dobře hodí minerálky. Slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu, a pokud se v létě více potíme, více sportujeme a podobně, měly by přijít na řadu i minerálky silně mineralizované, které obsahují významnější množství minerálních látek (zejména sodíku).

Video se připravuje ...
„Plácáme se v extrémech. Přepíjení je nesmysl,“ říká lymfoterapeutka. Varuje před umělým zavodňováním organismuVIDEO 

Tropy i v práci

Tropická horka se podepisují nejen na sportovním, ale i na pracovním výkonu, ať už je vykonáván ve výrobní hale, nebo v kanceláři. V zájmu každého zaměstnavatele je proto zajistit svým zaměstnancům vhodný pitný režim. V letním horku je povinností kromě obyčejné vody zajistit zaměstnancům navíc takzvané ochranné nápoje, které mají tělu pomoci zvládnout vedro a vyrovnávat ztráty z nadměrného pocení. Ochranným nápojem může být minerálka, iontový nebo energetický nápoj, případně ovocná či zeleninová šťáva, záleží na profesi. Mezi vhodné nápoje patří také ředěné přírodní, uměle nepřislazované ovocné a zeleninové šťávy a čaje.

Autorem článku je RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu, výzkumný pracovník IKEM, zakladatel Institutu dietologie a výživy, odborný garant nutričních poraden FitBee, www.pavelsuchanek.com.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Obálka časopisu Moje zdraví pro dvojčíslo červenec - srpen. • Autor: CNC

 

 

Autor: RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista, www.fitbee.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.