Stárnutí a kocovina: Proč se s věkem skutečně zhoršuje a jak se s tím vypořádat? | Moje zdraví

Stárnutí a kocovina: Proč se s věkem skutečně zhoršuje a jak se s tím vypořádat?

Stárnutí a kocovina: Proč se s věkem skutečně zhoršuje a jak se s tím vypořádat?
Aktivní uhlí na kocovinu nepomáhá. • Autor: istock.com
21. června 2023 • 06:00

Kocovina je jasnou známkou toho, že jsme se jako pijani předchozí noc příliš nepředvedli. Všichni známe správné zásady, které je nutné dodržet, abychom další den byli schopní fungovat. Bezbolestně fungovat. Proč se ale kocovina stává méně snesitelnou s přibývajícím věkem?

Kocovina vám dokáže zruinovat následující den. Žaludek na vodě, urputná bolest hlavy a únava, která by se dala krájet. Proč se ale s každým dalším rokem kocovina stává něčím, co nás doslova odrovná?

Video se připravuje ...
CELEBRITY RADÍ, JAK NA KOCOVINUVIDEO 

Menší tolerance alkoholu

Jak stárneme, stáváme se podle odborníků méně tolerantními vůči alkoholu. Laicky řečeno to znamená, že ho naše tělo neumí zpracovat tak, jak bychom rádi. To ale není všechno. Mnohdy je to také o tom, že když nám bylo čerstvých osmnáct, bylo naše tělo v daleko lepší kondici, než je ve čtyřiceti. Přiznejme si to. Ve dvaceti jsme sportovali a byli v jednom kuse aktivní, ve čtyřiceti je ale mnohdy jedinou naší aktivitou pytlík brambůrků, který si každý večer rozbalíme, abychom ho následně zapili lahví lahodného vína. To může být pro kocovinu dobrá orná půda.

Zpomalený metabolismus

Dalším faktorem, který podpoří naši kocovinu, je rozhodně věkem se zpomalující metabolismus. Enzymy, které obvykle metabolizují alkohol, jsou pomalejší, a tak tělu trvá déle, než se zbytkového množství zbaví. Mohou za to především metabolity alkoholu, například acetaldehyd.

Dehydratace těla

Všichni víme, že alkohol, podobně jako káva, tělo odvodňuje. Vybavte si, jak vám je, když se druhý den po noci plné alkoholu vzbudíte. Kromě příznaků kocoviny máte poměrně velkou žízeň. Tu způsobuje právě alkohol.

Alkohol v těle blokuje hormon vazopresin, hlavním projevem je pak častější močení. Močením se dehydratace ještě více prohlubuje. Mladí lidé mají v těle daleko více vody než starší, i proto má dehydratace s přibývajícím věkem horší následky. Úbytek vody podporuje také nedostatečná svalová hmota.

Spánek

S přibývajícím věkem se také zhoršuje kvalita našeho spánku. V kombinaci s alkoholem se naruší právě ta fáze spánku, která je zodpovědná za detoxikaci. Jakmile požijeme větší množství alkoholu, obecně máme problém s usínáním. Přidružený efekt naší bdělosti je pak zhoršená úroveň zpracovávání požitého alkoholu. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.