Alkohol při kojení: Kolik můžu vypít a za jak dlouhou dobu můžu kojit? | Moje zdraví

Alkohol při kojení: Jak neublížit dítěti?

Alkohol při kojení: Jak neublížit dítěti?
Jedna sklenička za večer ani při kojení neublíží • Autor: iStock.com
29. prosince 2017 • 06:00

Silvestr se obvykle pojí s oslavami, na kterých není o alkohol nouze. Matky, které kojí, bojují mezi chutí na skleničku alespoň při půlnočním přípitku a odpovědností ke svému dítěti. Jak velké množství alkoholu může vašemu dítěti ublížit?

Během těhotenství má vystříhání se alkoholu jasný důvod: Může poškodit vyvíjející se plod. Ale jak je to v době kojení? Můžete si dopřát trochu vína nebo jiného alkoholického nápoje bez výčitek?

Kolik alkoholu už je moc?

Názory na to, zda existuje bezpečné množství alkoholu, které může kojící matka vypít, se různí. Do mateřského mléka se alkohol dostane prostřednictvím krve z těla matky. Ovšem to, o jaké množství ve skutečnosti jde, je individuální.

Jak vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7, ovlivňuje to spousta faktorů:
Záleží na tom, o jak silný alkohol a v jakém množství v nápoji jde. Také když během pití budete zároveň něco jíst, alkohol se bude vstřebávat v menším množství. Záleží i na váze ženy, jak rychle se bude alkohol metabolizovat, a rychlosti pití.“

Zjednodušeně řečeno, pokud vám po porodu zůstalo pár kil navíc a během konzumace alkoholu jíte dostatečně tak, aby se alkohol stihl vstřebávat, snížíte tak množství promile v krvi, a tím pádem i v mateřském mléce.

Pití alkoholu plánujte dopředu

Sklenička vína nebo plechovka slabšího piva při nějaké příležitosti nebo nízká konzumace alkoholu během 24 hodin podle zkoumání vašemu miminku neublíží. Respektive škodlivost alkoholu pro kojené dítě nebyla prokázána.

Ovšem jak upozorňuje Gregorová, je potřeba brát v potaz dobu vstřebávání: „V mléce se alkohol objeví přibližně za třicet minut až hodinu od začátku konzumace. Pokud žena při pití alkoholu zároveň přijímá i nějaké jídlo, tento čas se prodlouží přibližně až na 90 minut.“

Proto pokud si nejste jistá, zda v době kojení už nebude alkohol v krvi přítomen, je dobré si udělat zásobu: předem mateřské mléko odstříkat či odsát a uskladnit nejdéle 24 hodin v ledničce, případně v mrazáku. A to pak při potřebě dalšího kojení po ohřátí na příjemnou teplotu použít.

Opilosti se rozhodně vyvarujte

Jakmile se ustálí režim kojení, rozhodně si můžete při nějaké příležitosti dopřát šampaňské, pivo či víno. Není totiž nic příjemnějšího než si po náročném dni s miminkem trochu oddychnout a uvolnit se. A pokud to pro vás znamená i deci vína denně, není v tom žádný problém.

Ovšem pokud si představujete, že po požití většího množství alkoholu jen odčerpáte určité množství mateřského mléka a vše pak bude v pořádku, jste na omylu.

Odsátí mléka po konzumaci alkoholu nijak neurychluje jeho rozklad. Alkohol se v mateřském mléce nehromadí. Koncentrace alkoholu totiž probíhá téměř současně s koncentrací alkoholu v krvi matky. Jen pro vaši představu: nejvyšší hodnoty v krvi se dosahuje zhruba po půl hodině až hodině po požití a klesá asi 0,1 promile za hodinu. K odbourání alkoholu na nulu tedy trvá zhruba dvě hodiny.

Za jak dlouho vyprchá alkohol z těla? Čtěte ZDE.

Alkohol snižuje laktaci

Jaké největší mýty ohledně kojení a alkoholu mezi matkami existují?

"Jedním z mýtů je například to, že pivo může zvýšit produkci mléka. Vědecké studie tyto mýty vyvracejí a ukazují, že v mateřském mléce ve vašich prsou je zcela stejná koncentrace alkoholu, jakou máte v krvi. Alkoholické nápoje mají ve skutečnosti právě opačný účinek, " říká  MUDr. Radka Gregorová.

A dodává: "Vaše tělo dehydratují, a proto v těle snižují množství tekutin potřebných k tvorbě mléka. Alkohol také snižuje hladinu oxytocinu, hormonu, který je pro laktaci nezbytný. To vše ve výsledku způsobuje, že pokud matka dítěte před kojením požila víno, pivo či míchaný alkoholický nápoj, spotřebuje dítě asi o 20 procent méně mléka."

Alkohol mění režim i vývoj

To, co by vás mohlo při konzumaci alkoholu znepokojit, jsou jeho následky na dětský vývoj. „Nadbytečné množství alkoholu může vést k ospalosti, hlubokému spánku, slabosti a snížení lineárního růstu dítěte,“ upozorňuje gynekoložka Radka Gregorová.

Studie také ukazují zpožděný psychomotorický vývoj u dětí, jejichž matka pije dva a více alkoholických nápojů denně. A jak dodává Gregorová, nejvíce jsou ohroženy děti několik týdnů po narození: „Nejhorší dopad má alkohol na novorozence, kteří mají nezralá játra, a jsou jím tedy nejvíce ovlivněni. Až ve věku tří měsíců dokážou děti metabolizovat alkohol asi o polovinu pomaleji než my dospělí.“

To potvrzuje i trojice autorů Christof Schaefer, Horst Spielmann a Klaus Vetter v již dlouho světově uznávané práci zabývající se léčivy v těhotenství a kojení a varují před alkoholem i z dalšího důvodu:  mění chuť mateřského mléka, což může způsobit to, že dítě pije kratší dobu a menší množství. Při každodenní konzumaci alkoholu může tento faktor způsobit i zvýšené riziko nedostatečného přírůstku hmotnosti dítěte.

Nebezpečí pravidelnosti

Alkohol v rozumné míře, s uvědomím si zodpovědnosti a uzpůsobením všeho, aby nedošlo k poškození dětského vývoje, by během kojení neměl být velkým problémem. Což je ovšem alarmující, jsou posledních statistiky, které říkají, že po alkoholu sahá pravidelně každá pátá žena na mateřské dovolené.

Do této kategorie spadají zejména ženy v prvních měsících v nové roli, z čehož vyplývá, že jsou to kojící matky. A není divu: nová životní role s sebou nese i velkou změnu životního stylu, přemýšlení i priorit.

Mateřská dovolená  navíc patří co do zátěže do čela žebříčku stresujících prací hned vedle leteckých dispečerů. A tak skleničku alkoholu spousta českých matek považuje za jednu z logických cest k uvolnění. Pokud se tedy příležitostné pití přehoupne do pravidelnosti, která čas od času znemožňuje dostatečnou péči o dítě, už se jedná o problém.

Alkohol totiž snižuje pozornost, bdělost a naopak zvyšuje únavu matky. „Také je známo, že syndrom náhlého úmrtí kojence je častější v rodinách, kde matka konzumuje alkoholické nápoje, případně i kouří,“ uzavírá Gregorová.

6 pravidel, která byste měla znát, než si dáte „na zdraví“:

  • Ještě před tím, než se napijete ze skleničky, své dítě nakojte. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že k dalšímu kojení dojde až v době, kdy už se alkohol v krvi nacházet nebude.
  • Nepijte alkohol na prázdný žaludek. Raději se předtím dobře najezte, snížíte tak množství alkoholu, které pronikne do krve a mateřského mléka.
  • Společně s alkoholem popíjejte i něco nealkoholického – džus, vodu či čaj.
  • Pokud předpokládáte, že do doby dalšího kojení se alkohol plně nevstřebá, nebo nechcete při další potřebě kojit, odčerpejte v předstihu mateřské mléko a uložte ho do ledničky či mrazničky.
  • Po požití alkoholu se nedoporučuje spát s dítětem v jedné  posteli. Alkohol totiž prohlubuje váš spánek a snižuje citlivost. Tudíž byste nemusela zareagovat adekvátně v případě, že by vám dítě dávalo signály, že s ním není něco v pořádku.
  • Neměly byste pít denně a ani hodně.

Článek vyšel v původním znění na maminka.cz.

Autor: Veronika Vlachová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.