Jak se starat o mastné vlasy? Zbavte se těchto návyků a zvolte šetrnou péči | Moje zdraví

Jak na mastné vlasy: Zbavte se těchto zlozvyků a vsaďte na správnou péči

Jak na mastné vlasy: Zbavte se těchto zlozvyků a vsaďte na správnou péči
Autor: istock.com
3. prosince 2019 • 00:15

Máte pocit, že se vám mastí vlasy mnohem více než ostatním? Za rychle se mastící vlasy můžou jak genetika, tak hormonální nerovnováha, ale také strava a nevhodná péče. Co rozhodně nedělejte a na co se naopak zaměřte?

Pozor na přehnané mytí

Vlasová pokožka potřebuje pravidelné čištění. Na pokožce se hromadí maz, odumřelé kožní buňky a také úlomky vlasů. „Pokud ji nebudete pravidelně čistit, mohou se ucpávat vlasové folikuly,“ říká Stephen Thevenot, kadeřník v Eva Scrivo Salon v New Yorku. V takovém místě se pak začne ve zvýšené míře tvořit maz, hromadit bakterie, což může vyvolávat záněty.

Na druhou stranu u vlasů neplatí, že čím častěji myjete, tím lépe. „Pokud příliš umýváte, pokožka hlavy je neustále zbavována mastnoty. Bude reagovat zvýšenou tvorbou mazu, aby deficit doplnila,“ podotýká newyorská dermatoložka Sejal Shah.

Jak často tedy mýt? Většině lidí vyhovuje interval 2–3 dny. Záleží pochopitelně na tom, v jakém žijete prostředí nebo jak často se zpotíte.

Hledejte vhodnou kosmetiku

Určitě stojí za to vyzkoušet nejrůznější druhy šamponů na mastné vlasy. Každému bude vyhovovat něco jiného, a když vám nějaký nesedne, neznamená to, že výrobek od jiné značky nesplní to, co od šamponu očekáváte. Vyzkoušejte i přírodní kosmetiku s výtažky z máty, zeleného čaje, marockého jílu nebo kopřivy a uvidíte sami. Rozhodně nezapomeňte šampon vždy pořádně vypláchnout.

A pokud používáte kondicionér, věnujte mu pozornost. Není moc silný a nezatěžuje příliš vaše vlasy? Používáte ho skutečně jen na konečky vlasů? Daří se vám ho pořádně smýt? Pokud ne, pak je to jeden z možných viníků nežádoucí mastnoty na vlasech.

Otestovali jsme šampony na mastné vlasy. Jak dopadly?

Pozor na horkou sprchu

„Oplachování vlasů příliš horkou vodou může mít za následek vysušování pokožky hlavy. Ta pak bude reagovat zvýšenou tvorbou mazu,“ říká Dr. Shah. Vlažná voda je pro oplachování nejvhodnější, dobře vymyje zbytky kosmetiky. Ideální je ale použít na závěr vodu studenou. Vlas se zatáhne, pokožka hlavy prokrví a vaše vlasy budou mnohem kvalitnější.

Nevhodné stylingové výrobky

Žehlíte si vlasy, používáte laky nebo tužidla? I tady je dobré vyzkoušet více značek. Hledejte určitě výrobky s lehčí texturou a myslete také na vhodnou aplikaci, hlavně na to, abyste přípravky používali co nejdále od pokožky hlavy.

Příliš často se vlasů dotýkáte

Stejně jako pokožce obličeje nesvědčí větší množství dotyků, ani vlasy to neocení. Z prstů na rukou se na ně totiž přenáší zbytečná mastnota.

Časté kartáčování

Pokožka bude produkovat více mazu i tehdy, pokud vlasy až příliš často kartáčujete. Kartáčování sice může zpočátku dodávat vlasům lesk, brzy ho však bude více, než byste si asi přáli. 

Špinavý hřeben

A ještě důležitá věc ohledně česání – správnou péči si zaslouží také váš hřeben. Na kartáči se totiž hromadí viditelné i neviditelné zbytky kosmetiky i prachu. Zaneseným kartáčem se přenáší nečistoty na vlasy. Odstraňujte tedy z kartáče staré vlasy a jednou za čas ho omyjte vaším šamponem. 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.