Cviky při inkontinenci: Pomohou s léčbou, slouží i jako prevence | Moje zdraví

Cviky při inkontinenci: Pomohou s léčbou, slouží i jako prevence

Cviky při inkontinenci: Pomohou s léčbou, slouží i jako prevence
Autor: iStock.com
14. června 2018 • 06:00

Inkontinence bývá veřejností často považována za problém starších žen a seniorů. Tímto onemocněním ale zdaleka netrpí jen oni a pacientů s tímto problémem přibývá i v mladších věkových skupinách. Také neplatí, že toto onemocnění se nedá léčit a člověk se s únikem moči prostě musí naučit žít. Vhodnou léčbou ušitou na míru se problémy dají úspěšně řešit.

Ačkoliv se o inkontinenci hovoří na veřejnosti častěji než dříve, stále existuje řada pacientů, kteří se za své obtíže stydí. Podle údajů odborníků trpí nechtěným únikem moči téměř každý pátý dospělý člověk a téměř tři čtvrtiny z nich nevyhledají odbornou lékařskou pomoc. Přitom včasné zachycení problémů a následné zahájení vhodné léčby je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro úspěšné řešení problému.  „Pokud se únik moči včas diagnostikuje, lze jej vhodnými aktivitami a zdravou životosprávou do značné míry upravit,“ říká rehabilitační lékařka MUDr. Jana Vlková, která se specializuje na pomoc pacientům, kteří mají diagnostikovánu stresovou inkontinenci. 

Lékař nejprve určí, o jaký druh inkontinence se jedná. Existují totiž inkontinence stresová, která se projevuje tím, že k úniku moči dojde například při zakašlání, při sportu, zvedání břemene a podobně. Existuje také inkontinence urgentní, při které pacienta přepadné náhlé nutkání a pocit, že nedojde na toaletu. Více informací i o dalších druzích inkontinence si přečtěte zde. Objem nezadržené moči bývá různý, ale i několik kapek může znamenat počínající problém.

K jakému lékaři zajít?

Vyšetření nejčastěji začíná u praktického lékaře, urologa, gynekologa nebo specialisty urogynekologa. Lékaře bude určitě zajímat, při jakých situacích u pacienta dochází k úniku moči, zda se mu stává, že nestihne dojít na toaletu nebo jestli je například proud moči přerušovaný. Může také pacienta požádat, aby si dva až tři dny vedl tzv. mikční deník. Jsou to jednoduché zápisky o tom, kdy a za jakých okolností moč uniká a případně kolik.

Po dalších vyšetřeních navrhne lékař postup léčby. Často je na začátku postup posilování pánevního dna pomocí tzv. Kegelových cviků, rehabilitací nebo elektrostimulací.

Cviky při inkontinenci

Cvičení svalů pánevního dna je u žen vhodnou rutinou vlasně po celý život. Kromě toho, že pomáhá předcházet obtížím s únikem moči, pomáhá také ke zkvalitnění sexuálního života nebo při porodu. „Správné a pravidelné provádění posilování svalů pánevního dna může výrazně pomoci snížit výskyt inkontinence. Velmi však záleží na silné vůli a odhodlání pacienta, jelikož změny je možné pozorovat až po několika týdnech pravidelného cvičení,“ říká Vlková. Více informací o tom, jako vypadají cviky k posílení pánevního dna, najdete zde.

Další z možností, jak řešit inkontinenci, je nasazení léků nebo operace. Obecně se dá říci, že k té přistupují lékaři u těžké inkontinence, vždy ale záleží na věku a zdravotním stavu pacienta a také na druhu úniku moči.

Kolik přispívá pojišťovna na pomůcky?

Součástí léčby je i používání hygienických pomůcek. Jedná se nejčastěji o vložky, kalhotky nebo pleny. Řada pacientů dlouho řeší svůj problém kupováním klasických menstruačních vložek, ty jsou ale navrženy trochu jinak. Inkontinenční pomůcky pojmou více tekutiny, absorbují zápach, a navíc vám je také může předepsat lékař, a to až do výše 450 Kč měsíčně při lehké inkontinenci a až 1700 Kč měsíčně při těžké inkontinenci.

Dá se inkontinenci předcházet?

Nejčastější příčinou inkontinence jsou oslabené svaly pánevního dna. K jejich oslabování dochází především v důsledku porodu u žen a fyziologickými změnami ve stáří u žen i mužů, příčinou může být i dlouhodobá nepřiměřená tělesná námaha.

Předcházet vzniku inkontinence lze po celý život pravidelným cvičením a zdravým životním stylem. Cviky pro posílení svalů pánevního dna proto můžete do denního režimu zahrnout v jakémkoliv věku.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.