Poporodní deprese: Jaké má příznaky a kam se obrátit? | Moje zdraví

Poporodní deprese: Jaké ženy jsou k ní náchylné? A jak se liší od „baby blues“?

Poporodní deprese: Jaké ženy jsou k ní náchylné? A jak se liší od „baby blues“?
Když radost z mateřství není • Autor: iStock.com
28. ledna 2022 • 14:00

Narození dítěte vyvolává v rodičích spoustu silných emocí. Od radosti přes vzrušení až po strachy a úzkosti. Poporodní baby blues zažívá téměř každá maminka a rychle odezní, ale někdy může být začátkem poporodní deprese. A tehdy nastává problém.

Většina novopečených maminek zažívá po porodu poporodní „baby blues“, které běžně zahrnuje změny nálad, různé varianty pláče, úzkost a potíže se spánkem. Baby blues obvykle začíná během prvních dvou až tří dnů po porodu a může trvat až dva týdny. Jak se maminka s novou rolí a miminkem sžívá, nachází si rytmus, pokles nálady, potíže se spánkem a pláč ustupují a převažuje radost z miminka. Některé novopečené maminky však zažívají závažnější, dlouhotrvající formu deprese známou jako poporodní deprese. Nejedná se o charakterovou vadu nebo slabost, ale problém souvisí s porodem a novou rolí. Naštěstí rychlou léčbou se dá podchytit a navázat kontakt s dítětem. Vzácně se po porodu může rozvinout také extrémní porucha nálady zvaná poporodní psychóza. Stavy depresivní nálady se po porodu liší a mohou se pohybovat od mírných až po těžké.

Video se připravuje ...
Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věřímeVIDEO 

Projevy baby blues

Trvají jen několik dní až týden nebo dva po narození miminka a mohou zahrnovat změny nálady, úzkost, smutek, podrážděnost, pocit přetížení, pláč, sníženou koncentraci, problémy s chutí k jídlu nebo problémové spaní.

Příznaky poporodní deprese

Poporodní deprese může být zpočátku mylně považována za baby blues – ale příznaky a symptomy jsou intenzivnější a trvají déle a mohou nakonec narušit schopnost pečovat o dítě a zvládat další každodenní úkoly. Příznaky se obvykle objevují během prvních několika týdnů po porodu, ale mohou začít dříve, např. během těhotenství, nebo později až rok po porodu.

„Pro poporodní depresi je typická pokleslá nálada, dále neschopnost se z čehokoliv radovat, pláč a ztráta energie. Maminky mohou mít problém vstát ráno z postele, okolím mohou být bohužel vnímány jako líné – nicméně to rozhodně není o tom, že by se jim vstávat nechtělo, zkrátka a dobře nemají sílu, energii, nevidí v tom smysl,“ uvádí typické příznaky pro poporodní depresi Mgr. Barbora Janovská, psycholožka online psychologické poradny Mojra.cz, a přidává další, které mohou vyústit v obtížnější problém.

„Objevují se také poruchy spánku (nadměrná spavost, nebo naopak potíže s usnutím, noční buzení). Proměnit se může také chuť k jídlu. Při těžkých depresích mohou být přítomny též myšlenky na sebevraždu. Toto všechno jsou zároveň projevy, kterých by si mělo všímat nejbližší okolí. Zpozornět je potřeba především ve chvílích, kdy takový stav pozorujete dlouhodobě, nelepší se, nebo se naopak ještě více prohlubuje,“ upozorňuje odbornice. Velmi často provází poporodní depresi i strach, že žena není dobrá matka, beznadějnost, pocity nedostatečnosti, zhoršená schopnost rozhodovat se, záchvaty paniky, přichází myšlenky na ublížení sobě nebo svému dítěti a opakující se myšlenky na smrt nebo sebevraždu. Neléčená poporodní deprese může trvat mnoho měsíců nebo déle.

Poporodní psychóza

U poporodní psychózy, vzácného stavu, který se obvykle vyvine během prvního týdne po porodu, jsou příznaky závažné. Je přítomen zmatek a dezorientace, neustálé myšlenky týkající se dítěte, halucinace a bludy, poruchy spánku, nadměrná energie a vzrušení, paranoia, pokusy ublížit sobě nebo svému dítěti. Poporodní psychóza může vést k život ohrožujícím myšlenkám nebo chování a vyžaduje okamžitou léčbu.

Video se připravuje ...
Co jste možná nevěděli o kojení?VIDEO 

Kdo je k poporodní depresi náchylnější?

Jak uvádí ze své praxe psycholožka Barbora Janovská s poporodními depresemi se mohou setkat i ženy, které se s depresivními náladami dříve nesetkaly, nicméně ohroženější jsou v tomto případě ženy, které se s depresí již v minulosti léčily. Svou roli také může hrát aktuální partnerský nesoulad, obtížný porod, problémy s kojením, nedávné velké životní změny, včetně ztrát, přesunů a sociální izolace v důsledku pandemie, porod více dětí, dítě, které musí po porodu zůstat kvůli zdravotním komplikacím v nemocnici, problémy s plodností, neléčené zdravotní problémy, jako je porucha štítné žlázy a cukrovka. 

První příznaky se mohou objevovat, už když jsou ženy těhotné, a zde mluvíme o prenatální depresi. „Společně se prenatální deprese a poporodní deprese nazývají perinatální deprese. Ženy, které mají perinatální depresi, začnou pociťovat příznaky buď během těhotenství, nebo do 4 týdnů po porodu, ačkoli příznaky se mohou objevit i měsíce po porodu. Příznaky mohou trvat několik měsíců nebo déle,“ říká klinická psycholožka Erin O'Callaghan pro server Brightside.

Poporodní deprese u novopečených otců

Novopečení otcové mohou také zažít poporodní depresi. Mohou se cítit smutní nebo unavení, pociťovat úzkost nebo prožívat nechuť k jídlu či poruchy spánku, stejné příznaky, jaké prožívají ženy s poporodní depresí.

„Ano, také muži se mohou s příchodem potomka potýkat s depresí, nicméně nejsou jimi ohroženi tolik jako ženy. Deprese se u mužů může projevit v souvislosti s proměnou partnerského vztahu, s novou rolí otce a tím spojenými povinnostmi a zodpovědností, mnohdy jsou tatínci zaskočení realitou, obávají se, že roli otce nezvládnou,“ říká Mgr. Barbora Janovská, psycholožka online psychologické poradny Mojra.cz, www.mojra.cz

Poporodní depresí jsou nejvíce ohroženi otcové, kteří jsou mladí, mají v anamnéze deprese, mají problémy ve vztazích nebo se potýkají s finančními problémy. Poporodní deprese u otců – někdy nazývaná otcovská poporodní deprese – může mít stejně negativní vliv na partnerské vztahy a vývoj dítěte jako poporodní deprese u matek. O podporu a léčbu může požádat proto i novopečený tatínek. S léčbou se postupuje obdobně.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.