Pizingerová, Pártlová a další. Tyhle hvězdy si i přes riziko počkaly na mateřství | Moje zdraví

Pizingerová, Pártlová a další. Tyhle hvězdy si i přes riziko počkaly na mateřství

25. května 2021 • 06:00

V poslední době jsme mezi známými osobnostmi zaznamenali několik, které se dočkaly prvního dítěte až v pozdějším věku. Lékaři přitom před pozdním mateřstvím varují. Podívejte se, které hvězdy si nedaly říct a otěhotněly nebo přivedly na svět miminko později.

V pozdějším věku porodila prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová (49), zpěvačka Bára Basiková (58) nebo herečka Veronika Žilková (59). Na další české hvězdy, které se staly matkami ve vyšším věku, se podívejte v naší fotogalerii.

Problémy s otěhotněním ve vyšším věku

Gynekologové se obecně shodují na tom, že ideální biologický věk na první miminko je od 24 do 28 let. Ženy kolem třicítky samozřejmě přivádějí na svět také zdravé děti, od tohoto věku výše ale rizika nejrůznějších komplikací stoupají.

Ze všeho nejdřív je třeba si uvědomit, že přijít do jiného stavu ve vyšším věku může být někdy problematické. Ženy by měly počítat s tím, že nejspíš bude trvat déle než rok, než se jim to podaří. Jedné ze šesti žen ve věku 35 až 39 let se to ale bohužel nepoštěstí ani po této době. Pokud je navíc jejich partnerovi nad čtyřicet let, nepodaří se to dokonce každé čtvrté.

Nedělejme děti babičkám

Na tyto případy reagují i lékaři: „Nechceme dělat děti babičkám,“ říkají s nadsázkou a reagují na celebrity, které porodily před padesátku. „Podle mého názoru je biologický limit mateřství mezi 45 a 46 lety. Hranici asistované reprodukce bych proto určitě neposouval. Má ale smysl posunout věk, u kterého proplácí umělé oplodnění pojišťovna,“ říká MUDr. Štěpán Machač z kliniky Reprofit. Ten se ze 40 let posunul na 39. 

„Nemůžeme ignorovat společenský trend, lidé chtějí děti v pozdějším věku. Navštěvují nás ženy, které mají mezi 39 a 40 lety a pokoušejí se otěhotnět. Léčba je v tomto věku relativně úspěšná. U žen starších 40 let už vidíme znatelný pokles úspěšnosti. Hranici bych proto dál neposouval. Ten jeden rok by ale řadě žen pomohl,“ říká MUDr. Štěpán Machač.

Strach z Downova syndromu

Ženy starší čtyřiceti let se během těhotenství podle odborníků nejvíc bojí především mentálního postižení dítěte. Tím nejčastějším bývá Downův syndrom, který je způsoben poruchou 21. chromozomu. Zatímco u dvacetiletých matek se objevuje v jednom případu z 1500 těhotenství, ve 40 letech hrozí u každého stého dítěte. Častější jsou ale i další chromozomální poruchy, které se bohužel nedají ovlivnit životosprávou ani tím, že nastávající maminka podstoupí všechna potřebná vyšetření včetně těch genetických.

V případě, že výsledky potvrdí možné postižení dítěte, se musí matka rozhodnout, jestli si dítě ponechá, nebo nikoli. Dobrou zprávou je ale alespoň to, že ženy po čtyřicítce jsou schopny donosit a porodit potomka snáze než dříve. Důvodem je to, že víc dbají na zdravý životní styl, než tomu bylo před dvaceti lety. Častěji si hlídají zdravý jídelníček, pravidelně cvičí a sportují. Díky tomu jsou schopné udržovat své tělo ve formě, čímž zmírňují riziko komplikací při porodu.

Video se připravuje ...
Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenstvíVIDEO 

Naděje na delší život

Přestože výčet problémů, které mohou u starších maminek nastat, je poměrně rozsáhlý, nemusí si naštěstí úplně zoufat. Výzkumy totiž prokázaly, že pokud se jim podaří otěhotnět, přistupují ke svému mateřství lépe než ty mladší. „Víme, že s rostoucím věkem jsou lidé více mentálně flexibilní, jsou tolerantnější k ostatním lidem a celkově se jim lépe daří po emocionální stránce. Proto psychologická zralost může vysvětlovat, proč starší matky své děti méně fyzicky trestají,“ vysvětluje profesor Dion Sommer z univerzity v Aarhusu. A je tu ještě jedno pozitivum. „Výzkumy ukazují, že ženy, které jednou nebo dvakrát porodily ve třetím a čtvrtém desetiletí svého života, mají větší šanci dožít se více než osmdesáti a devadesáti let,“ uvádí porodní asistentka Danna Dahlenová.

Trend stále pokračuje

Statistiky hovoří zcela jasně. Průměrný věk maminek neustále stoupá, a to už od roku 2001. Tehdy se rodily děti ženám s průměrným věkem 27,3 roku. V roce 2010 prolomil třicetiletou hranici a v roce 2017 dosáhl úrovně 30,7 roku. Zajímavostí je, že nejvyšší věk prvorodiček je v Praze. O tom, že ženy v posledních letech odkládají mateřství, svědčí jasně i fakt, že přibývá těhotných ve věku 35 až 39 let, a dokonce i 40 až 44 let.

Video se připravuje ...
Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věřímeVIDEO 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.