Trápí vás únava? Víme, jak dostat tělo zpět do rovnováhy | Moje zdraví

Trápí vás únava? Víme, jak dostat tělo zpět do rovnováhy

Trápí vás únava? Víme, jak dostat tělo zpět do rovnováhy
Autor: Shutterstock.com
1. prosince 2021 • 14:00

Mentální i fyzické vyčerpání postihne čas od času každého z nás. Jak s ním zatočit a jak mu předcházet? Máme tipy, díky kterým už únava nebude problém.

 

Více spánku

Spánek je pro naše tělo skutečně důležitý. I proto bychom se měli zaměřit nejen na jeho kvalitu, ale také na to, zda mu opravdu dáváme dostatek času. Zeptejte se sami sebe, jak dlouho vám trvá, než usnete? Pokud vám hlava klesne během dvou až pěti minut, nejste jen unavení, jste přímo chronicky nevyspalí. Nejjednodušší řešení je jít si lehnout. Místo toho kupujeme energy drinky, pijeme litry kávy nebo polykáme magnezium. Spánek jako by byl v dnešním zrychleném světě neatraktivní. „A kdy bych to asi jinak všechno stihla?“ Vysvětlila mi kamarádka, která si věčně stěžuje na únavu, proč chodí spát o půlnoci a vstává po čtvrté. Jak říká Martin Trefný ze Spánkové laboratoře ve Fakultní nemocnici v Motole, zatímco v roce 1960 byla průměrná doba spánku 8,5 hodiny, v roce 2008 už to bylo jen 6,7 hodiny. 

Video se připravuje ...
5 potravin, které pomohou odbourat únavuVIDEO 

Nutnost pohybu

Pohyb je asi to poslední, na co máme chuť, cítíme-li se unavení. Ale právě pohyb je tím, co v tuto chvíli nejvíce potřebujeme. Správně zvolený pohyb nám totiž dodá energii a také vyklidní naši mysl, což je pro mentální odpočinek klíčové. Pohyb nás nabíjí. „Každý to zažil, po nedělní procházce nebo výletě na kole cítíme mnohem větší energii a chuť do života, než když celé odpoledne proležíme na gauči,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Pohyb neznamená, že musíte jít na hodinu dřít do posilovny. Plně postačí, když se půjdete na půl hodiny projít na čerstvý vzduch.

Vyvážená strava

Že se na nedostatku fyzické i mentální energie u většiny lidí podílí zejména špatný jídelníček, především nadbytek sacharidů a cukrů, potvrzují lékaři, výživoví poradci i psychologové. Když jsme unavení, konzumujeme sacharidy a cukry ještě v několikanásobně větším množství, protože často sáhneme po chipsech nebo čokoládě. Jako následek toho však není zvýšený příliv energie, ale její nedostatek. I proto je dobré se nad jídlem zamýšlet. Platí totiž, že jedna akce ovlivňuje druhou. Když začnete zdravě jíst, najdete v sobě víc energie k pohybu. Když budete sportovat, budete se cítit lépe. Výživoví poradci říkají, že základem správného jídelníčku je mít už ráno představu, co a kde si přes den dáte za jídlo. Vyhnete se tak tomu, že až se dostaví hlad, zastavíte se u prvního fastfoodu a doslova zhltnete vše, co vám přijde pod ruku. 

Relaxujte!

Všimli jste si, jak jsme poslední dobou nastaveni na výkon, že i pojetí volného času se změnilo v totéž? Poslouchejte se, co někdy říkáte: musím na kosmetiku, abych byla krásná, musím do fitka, abych byla štíhlá, musím přece číst, abych nepůsobila hloupě. Všechny tyto aktivity jsou sice relaxační, ale když jim dáte nálepku „musím“, změní se okamžitě v úkoly a povinnosti. Když je pak plníte, logicky máte pocit, že nemáte žádný volný čas pro sebe a neodpočíváte, protože pořád něco děláte. Relaxace přitom klidně může znamenat, že nebudete dělat vůbec nic. Nebo klidně něco dělejte, ale jen to, co vás baví a u čeho si opravdu odpočinete. Někdy také jako relax volíme věci, které jsou trendy a dělají je všichni. Ale ruku na srdce, opravdu si zrovna vy v sauně nebo na masáži oddychnete? Pokud ne, hledejte jen to, co vám skutečně sedne. 

Autor: Jana LeBlanc, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.