Kýla: S jakou se můžete setkat a musíte nutně na operaci? Vadí kýla v těhotenství? | Moje zdraví

Kýla: S jakou se můžete setkat a musíte nutně na operaci? Vadí kýla v těhotenství?

Kýla: S jakou se můžete setkat a musíte nutně na operaci? Vadí kýla v těhotenství?
Problémy s kýlou • Autor: iStock.com
26. července 2022 • 14:00

Kýla je problém, se kterým se osobně či jako s komplikací u druhých setká téměř každý. Jak vzniká a jak ji odhalíte? Vadí v těhotenství? A může se kýla vracet?

Mnoho kýl se vyskytuje v oblasti břicha mezi hrudníkem a boky, ale mohou se objevit také v oblasti stehna a třísel. Kýla nastane, když se orgán protlačí otvorem ve svalu nebo tkáni, který jej drží na místě. Střeva mohou například prorazit oslabenou oblast v břišní stěně. Většina kýl však není bezprostředně život ohrožující, ale sama nezmizí. Někdy mohou vyžadovat chirurgický zákrok, aby se zabránilo nebezpečným komplikacím. V některých případech i sama odezní.

Video se připravuje ...
9 potravin, kterým se vyhněte, pokud máte potíže s nadýmánímVIDEO 

Druhy kýly

Tříselné kýly jsou nejčastějším typem kýly. Objevují se, když střeva protlačí slabé místo nebo se roztrhnou v dolní břišní stěně, často v tříselném kanálu. Tříselný kanál se nachází ve vašich tříslech. U mužů je to oblast, kde semenný provazec prochází z břicha do šourku. Tato šňůra se připojuje k varlatům. U žen tříselný kanál obsahuje vaz (nazývaný kulatý vaz), který pomáhá držet dělohu na místě. Tříselné kýly jsou častější u mužů, protože varlata sestupují tříselným kanálem krátce po narození. Kanál se má za nimi téměř úplně uzavřít. Někdy se kanál neuzavře správně a zanechá oslabenou oblast. 

Hiátová kýla nastane, když část vašeho žaludku vyčnívá přes bránici do hrudní dutiny. Bránice je plát svalu, který vám pomáhá dýchat stažením a nasáváním vzduchu do plic. Odděluje orgány v břiše od orgánů v hrudníku. Tento typ kýly je nejčastější u lidí starších 50 let. Hiátové kýly téměř vždy způsobují gastroezofageální refluxní chorobu (GERD), kdy obsah žaludku uniká zpět do jícnu, což způsobuje pocit pálení. 

Pupeční kýla může postihnout děti a kojence. Vznikají, když se střeva vyboulí skrz břišní stěnu poblíž pupku. Můžete si všimnout boule v pupíku vašeho dítěte nebo v jeho blízkosti, zvláště když pláče. Pupeční kýla u dětí je typicky nebolestivá. Pupeční kýla je jediný druh, který často sám odezní, protože svaly břišní stěny sílí. Pokud si všimnete, že vaše dítě má pupeční kýlu, navštivte dětského lékaře. To se obvykle děje v době, kdy je dítěti 1 až 2 roky. Pokud kýla nezmizí do 5 let věku, může být provedena operace k její nápravě. Dospělí mohou mít také pupeční kýlu. Mohou se objevit při opakovaném namáhání břicha v důsledku stavů, jako je obezita, tekutina v břiše (ascites) nebo těhotenství

Kýla v těhotenství

Kýla je malá díra v břišní stěně, která obvykle drží vaše tkáně a orgány – včetně žaludku a střev – pevně uvnitř vás. Jak bříško během těhotenství roste a natahuje se, tlak na břišní stěnu se zvyšuje a drobné dírky, které předtím nikdy nezpůsobovaly problémy, teď mohou. Pokud máte kýlu, pravděpodobně si všimnete měkké boule kolem pupku nebo někdy v oblasti třísel. Dokud vám kýla nezpůsobuje silnou bolest nebo příliš nevyčnívá, pravděpodobně se po porodu sama upraví. „Vyhodnocení a určení, zda kýla představuje nějaké riziko, vždy udělá lékař. Často může vyřešení kýly počkat až po porodu. Pokud se malá kýla, která je přítomna před nebo během těhotenství, začne zvětšovat nebo způsobovat nepohodlí, může být doporučena operace. Doporučená doba k provedení je během druhého trimestru,“ říká gynekolog a porodník dr. Andrei Rebarber, zakládající lékař a prezident společnosti Maternal Fetal Medicine Associates.

Většina žen s kýlou může mít normální, zdravý vaginální porod. Vždy je ale důležité o tom informovat gynekologa a ten rozhodne. Tzv. incizní kýla se může objevit i v místě řezu po porodu císařským řezem.

Projevy kýly

„Nejčastějším příznakem kýly je vyboulení nebo bulka v postižené oblasti. Například v případě tříselné kýly si můžete všimnout bulky na obou stranách stydké kosti, kde se setkávají vaše třísla a stehno. Můžete zjistit, že bulka ,zmizí‘, když ležíte. Je pravděpodobnější, že svou kýlu ucítíte dotykem, když vstáváte, skláníte se nebo kašlete. Mohou být přítomna i nepříjemná pnutí nebo bolest v oblasti kolem bulky,“ uvádí praktická lékařka Meredith Goodwin a doplňuje, že některé typy kýly, jako je ta hiátová, mohou mít specifičtější příznaky. Ty mohou zahrnovat pálení žáhy, potíže s polykáním a bolest na hrudi. V mnoha případech nemají kýly žádné projevy. 

Diagnostika a léčba kýly

Při diagnostice kýly lékař nejprve provede fyzické vyšetření. Během tohoto vyšetření může lékař cítit vybouleninu v oblasti břicha nebo třísel, která se zvětšuje, když stojíte, kašlete nebo namáháte. Poté vám lékař položí pár anamnestických otázek jako:

Kdy jste si poprvé všimli boule?

Zažili jste nějaké další příznaky?

Myslíte si, že to mohlo způsobit něco konkrétního?

Řekněte mi něco o svém životním stylu. Cvičíte? Jaká je vaše práce? Zvedáte něco těžkého? Kouříte? Má či měl kýlu někdo v rodině?

Poté vás s největší pravděpodobností odešle na ultrazvuk břicha či další rentgenové metody. Pokud má váš lékař podezření na hiátovou kýlu, může použít další testy.

Jediný způsob, jak kýlu účinně léčit, je chirurgický zásah. Zda potřebujete operaci, závisí na velikosti vaší kýly a závažnosti vašich příznaků. Lékař může zvolit tzv. bdělé čekání, kdy vaši kýlu jednoduše sleduje prostřednictvím kontrol. Může doporučit nošení podpůrného spodního prádla. Pokud se bude jednat o hiátovou kýlu, předepíše vám léky, které snižují žaludeční kyselinu, mohou zmírnit vaše nepohodlí a zlepšit příznaky.

Včasná lékařská péče a změny životního stylu mohou příznaky minimalizovat. Operace je však jediný způsob, jak účinně kýlu léčit. Existují různé typy operací na odstranění kýly a chirurg vám může poradit, která z nich je pro váš stav vhodná. Pokud se vaše kýla zvětšuje nebo způsobuje bolest, může chirurg rozhodnout, že je nejlepší ji operovat. Kýla může být odstraněna buď otevřenou, nebo laparoskopickou operací. Otevřená operace často vyžaduje delší proces zotavení než laparoskopická. 

Po odstranění kýly se možná několik týdnů nebudete moci normálně pohybovat. Budete se muset vyhnout jakékoli namáhavé činnosti. Kromě toho byste se během této doby měli vyvarovat zvedání předmětů těžších než 4,5 kilogramu.

Komplikace kýly

Někdy může neléčená kýla vést k potenciálně závažným komplikacím. Vaše kýla může růst a způsobit další problémy. Může také vyvíjet příliš velký tlak na okolní tkáně, což může způsobit otoky a bolest v okolí. Může dojít i k tzv. uskřinutí kýly a ta vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Když se objeví tyto příznaky, vyhledejte lékařskou pomoc: vyboulenina, která se změní na červenou nebo fialovou, bolest, která se náhle zhorší, nevolnost, zvracení, horečka, neschopnost vylučovat plyny nebo mít stolici.

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.