Bojíte se porodu? Tyhle metody vám pomohou zvládnout bolest | Moje zdraví

Bojíte se porodu? Tyhle metody vám pomohou zvládnout bolest

Bojíte se porodu? Tyhle metody vám pomohou zvládnout bolest
Autor: istock.com
1. srpna 2021 • 06:00

Ačkoliv je porod zcela přirozenou záležitostí, zpravidla se neobejde bez bolesti. Pomocí moderní medicíny i alternativních metod lze ale naštěstí bolest tišit, a to hned několika způsoby. 

„Jako prvotní volbu určitě doporučujeme metody ke zklidnění mysli. Už před porodem je vhodné, aby se maminka co nejvíce informovala a využila třeba i kurzů předporodní přípravy či prohlídek porodnice. Ty jí pomohou odbourat stres z neznáma,“ radí Bc. Marcela Bučko, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Video se připravuje ...
Jak poznat začátek porodu?VIDEO 

Terapie vůní či hudbou

Mezi oblíbené alternativní nefarmakologické metody tišení bolesti patří muzikoterapie či aromaterapie, které působí na naše smysly. Zejména v prvních fázích porodu jsou velmi účinné a lze je samozřejmě přizpůsobovat individuálně vkusu každé pacientky. Hudba či vůně dovedou pozitivně ovlivnit mysl, odpoutat pozornost, a tím i účinně tišit bolest. Jejich velkou výhodou přitom je, že pozitivně ovlivňují jak matku, tak i dítě a lze je využívat zcela bez omezení, opakovaně i v kombinaci s dalšími metodami.

Hydroterapie a bylinná napářka

Vodní živel jako úlevu od bolesti používají téměř všechny rodičky, a to buď ve sprše, kde k úlevě od bolesti skvěle funguje kombinace proudící vody a houpání na nafukovacím míči, nebo i ve vaně s tryskami, kde lze ve vybraných zdravotnických zařízeních dokonce přímo i rodit.

„Rodičky si velmi pochvalují naši hydromasážní vanu, ve které se mohou nechat masírovat tryskami, prohřívají si tělo vodou a zároveň jsou nadlehčovány. Toto vše výrazně ulevuje od bolesti a zároveň nabízí rodičce příjemný komfort,“ vyzdvihuje hlavní výhody hydroterapie v Nemocnici AGEL Nový Jičín Bc. Bučko.

Další možností je pak využití horké vody v kombinaci s bylinkami, kdy se speciálně připravená bylinná směs pro vaginální napářku zalije horkou vodou a nádoba s touto horkou směsí se umístí pod klín rodičky – tak aby pára mohla působit na oblast hráze a malé pánve. „Kombinace teplé páry a vůně bylinek fyzicky uvolňuje porodní cesty, mírní bolest a zároveň psychicky uklidňuje, což je pro porod ideální kombinace,“ popisuje Bc. Marcela Bučko.

Hypnóza

Další alternativní metodou tišení bolesti je autohypnóza, při které jsou ženy schopny běžně se pohybovat i mluvit, plně si uvědomovat okolní dění, ale přesto zůstat v klidu. Autohypnózu je ale potřebné předem dostatečně ovládnout, být dostatečně motivovaná i uvolněná. Samotná hypnóza je pak založena na soustředění na příjemný zážitek a vytěsnění aktuálních negativních pocitů.

Video se připravuje ...
Patří otec k porodu?VIDEO 

Elektroanalgezie – TENS

Elektroanalgezie využívá proměnlivých elektrických stimulů kůže v oblasti páteře a hodí se především při tišení křížových bolestí. Její výhodou je, že nijak negativně neovlivňuje matku ani dítě. Naopak nevýhodou je ovšem pomalejší nástup úlevy a nižší účinnost.

Homeopatie, akupunktura, akupresura

Mírnit porodní bolesti, ale i ovlivnit délku porodu či posílit psychiku dovedou také homeopatika, která je možné používat již několik dní před porodem, stejně jako během samotného porodu.

Tok energie a činnost orgánů během porodu pak může pomoci pozitivně ovlivnit akupunktura založená na nabodávání akupunkturních bodů speciální jehlou nebo akupresura založená na stejném principu, ovšem bez použití jehel.

Farmakologická analgezie

Na základě indikace lékaře lze pak k tišení bolesti využít i nejrůznější léčiva. Z farmakologických metod je hojně využívána systémová analgezie, kterou lze buď vdechovat (inhalační analgezie), nebo je aplikována do žíly (intravenózní analgezie) či do svalu (intramuskulární analgezie). V rámci regionální analgezie pak bývá nejčastěji využívána analgezie do páteřního kanálu (epidurální analgezie). Všechny tyto metody jsou vhodné ale až při běžícím porodu, kdy nabídnou rychlou a vysoce účinnou úlevu.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.