Co nevíte o mužském přechodu? V tomhle věku klesá hladina hormonů a tohle se změní! | Moje zdraví

Co nevíte o mužském přechodu? V tomhle věku klesá hladina hormonů a tohle se změní!

Co nevíte o mužském přechodu? V tomhle věku klesá hladina hormonů a tohle se změní!
... • Autor: istock.com
19. března 2024 • 06:00

Zatímco ženská menopauza je spojená se ztrátou menstruačního cyklu, mužská andropauza nemá přesně danou hranici. U obou pohlaví platí jedno stejné: s příchodem padesátky nastávají hormonální změny u obou pohlaví.

Jak upozorňuje MUDr. Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum, princip menopauzy u žen a andropauzy u mužů je v zásadě stejný. „Při andropauze dochází ke snížení hladiny androgenu. Ve finále jsou i příznaky více či méně podobné těm, které pociťují ženy v menopauze,“ vysvětluje uroložka Purmová.

Androgeny jsou mužské pohlavní hormony, jejichž hlavním představitelem je hormon testosteron. Produkce testosteronu probíhá hlavně ve varlatech muže (90 %). Zbylých 10 % je syntetizováno v nadledvinách. „Hladina mužských pohlavních hormonů (androgenů) začíná prudce stoupat v začátku puberty. Díky tomu se formuje mužský maskulinní typ postavy, definitivně se formuje mužský genitál, zesiluje se sexuální orientace a sexuální touhy. Dostatečně vysoká hladina androgenů se udržuje do 30–40 let věku muže,“ popisuje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář urologické kliniky UroKlinikum.

Mužská „menopauza“

Pokud jste tedy dosud žili v tom, že pokles pohlavních hormonů se týká pouze žen, není tomu tak. Kolem 50. roku života muže totiž dochází k poklesu pohlavních hormonů, které se často označují jako syndrom stárnutí muže, tzv. aging men. A stejně jako ženy i muži v tomto období pociťují změny fyzického, ale i psychického charakteru.  

„Muž pozná andropauzu podle prořídnutí tělového ochlupení, zvětšení prsou, může pociťovat zvýšenou únavu, změny nálad, ale také deprese, obezitu, návaly horka, nechuť k pohlavnímu životu,“ vyjmenovává uroložka Purmová typické projevy.

To ale není všechno. K výše uvedeným příznakům se může přidat také problém zvětšené prostaty, za jehož výskytem je právě změna hladiny testosteronu. Přibližně 40 % mužů po padesátce je postižených právě tímto neduhem. Výsledkem je tak častá potřeba močení, noční návštěvy WC, slábnoucí či přerušovaný tok moči nebo náhlé nutkání na močení. K tomu se pak často přidávají obtíže sexuálního života zahrnující především snížené libido a zhoršenou erekci.

Co s tím?

Všechno jde, když se chce, a ačkoliv je mužská andropauza spojená s přirozeným procesem stárnutí, i zde jde dělat mnohé, aby se muž udržel fit. Jde především o pravidelný pohyb, zbavení se případné nadváhy, a pokud obtíže přetrvávají, jednoznačně návštěvu lékaře.

Ostatně vzhledem k tomu, že se zvyšujícím se věkem stoupá i riziko rozvoje onemocnění, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak či vysoký cholesterol, je změna stravovacích návyků způsobem, jak se i těmto nemocem vyhnout nebo je zmírnit.

Nebojte se urologa!

Tak jako ženy dochází na pravidelné gynekologické prohlídky, i muži by měli alespoň občas navštívit svého urologa. Prevenci totiž není radno podceňovat. Po padesátém roce života se doporučuje prevence jednou za rok, v případě výskytu rakoviny prostaty v rodinné anamnéze pak začít s prevencí již po čtyřicátém roce života. 

Pánové, je načase nebát se a o své zdraví začít řádně pečovat.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.