Muži a příznaky snižující se hladiny testosteronu | Moje zdraví

Muži a příznaky snižující se hladiny testosteronu

Muži a příznaky snižující se hladiny testosteronu
Autor: iStock
25. dubna 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Pokud muži začínají kolem padesátky cítit menší chuť na sex, objeví se u nich sklon k obezitě a nespavost, jsou unavení, podráždění nebo nervózní, trpí pravděpodobně příznaky poklesu hladiny testosteronu a je čas navštívit lékaře. Viditelné příznaky ale nejsou to, co je ohrožuje nejvíce – s klesající hladinou testosteronu (stejně jako u žen se snižující se hladinou estrogenu) se zvyšuje riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečně-cévních onemocnění i osteoporózy.

Ohroženi jsou nejen muži po padesátce

Nedostatkem testosteronu trpí nejčastěji muži po 50. roce života. V posledních letech se s ním ale díky špatnému životnímu stylu, stresu a pracovní vytíženosti setkáváme stále častěji i u mladších mužů, kterým chybí pořádný spánek. Testosteron se totiž nejvíce tvoří ve fázi hlubšího spánku. Při rozhodování, zda navštívit lékaře, může mužům pomoci diagnostický test na www.muzveforme.cz. Z jeho výsledků muži poznají, zda je čas navštívit odborníka (seznam vybraných andrologů a sexuologů je též přímo na webových stránkách).

Autor: iStock

Nedostatek testosteronu může zničit manželství

Nedostatek testosteronu neovlivňuje jenom sexuální funkce, ale i jeho fyzické a duševní zdraví.  Muži na nízkou hladinu testosteronu reagují velice podobně jako ženy na nízkou hladinu estrogenu. Sexuolog MUDr. Pavel Turčan na základě zkušeností ze své ordinace vysvětluje: „Muži bývají tedy, podobně jako ženy, citlivější, náladovější a vztahovační. I vtipná poznámka, kterou by jinak přešli s nadhledem, se jich může více dotknout, mívají spíše sklony k depresivním náladám. Výše uvedené stavy mohou mít za následek napětí ve vztahu, partnerské rozepře, nedorozumění a komunikační problémy.“ Vhodná léčba s úpravou hladiny testosteronu může situaci výrazně zlepšit.

Nejvhodnější léčba? Pod odborným lékařským dohledem

Muži (a jejich ženy) začnou nedostatek testosteronu často řešit ve chvíli, kdy se objeví menší chuť na sex a snížený počet erekcí. Zvláště u poruch erekce ale nemusí být nedostatek testosteronu jedinou příčinou. Proto je důležité navštívit praktického lékaře či odborníka (sexuologa nebo androloga), aby na základě krevních testů určil, co je příčinou zdravotních komplikací.

Na trhu najdete doplňky stravy nabízející zdánlivě jednoduché řešení jak sexuálních, tak dalších tělesných obtíží. U nich ale nebyla klinickými studiemi prokázána účinnost.  Další možností jsou léky na podporu erekce na předpis. Ty ale neřeší problém nedostatku testosteronu. Moderní postupy léčby jsou založené na substituční léčbě, tedy pravidelném dodávání chybějícího hormonu (testosteronu). To je možné orálně, injekčně nebo aplikací gelu na kůži.

Autor: iStock

Nejnovější je u nás právě aplikace ve formě gelu. Zlepšení (zvýšení sexuální touhy, zlepšení erekce, nálady a snížení únavy) se u ní objevuje už během prvních měsíců od začátku léčby. Z dlouhodobějšího hlediska byl prokázaný i úbytek tělesného tuku, přírůstek svalové hmoty, snížení rizika vzniku metabolického syndromu a zvýšení pevnosti kostí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.