Jak se vrátit do partnerského života po onkologické léčbě? | Moje zdraví

Jak se vrátit do partnerského života po onkologické léčbě?

Jak se vrátit do partnerského života po onkologické léčbě?
Autor: Shutterstock
8. září 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Málokterá žena je dostatečně silná na to, aby dokázala mluvit o řadě problémů, které jsou spojené s onkologickou léčbou. Velká část populace tak ani netuší, jak často ženy postižené onkologickou léčbou či po chirurgických zákrocích ženských orgánů trápí vaginální suchost, náchylnost k mykózám a s tím spojené komplikace v intimním životě. Proto je následně pro mnohé pacientky také velmi těžké vzniklé problémy vyřešit.  

Během onkologické či radiologické terapie může docházet vlivem medikace k narušení přirozené produkce hormonu estrogenu, a tak i nedostatečné vlastní hydrataci poševní sliznice. Zejména během léčby rakoviny prsu nebo děložního čípku je uplatňována také hormonální terapie, která může zapříčinit nerovnováhu hormonů a následně vaginální suchost. Ta vede k dalším problémům, jako je svědění a pálení, drobné prasklinky, ale také záněty či špinění nebo mírné krvácení. V takovém případě je pohlavní styk bolestivý, nepříjemný a partnerský život pacientek chátrá. O problémech se stydí mluvit a trpí i jejich psychické zdraví.

Začátek péče je prevence

Mnoho žen, ač to možná neví, spadá do rizikových skupin náchylných k onkologickému onemocnění. Nejrozšířenější je právě rakovina prsu. Jestliže máte ve vaší rodinné anamnéze pacientky s rakovinou prsů, tak od 25. roku docházejte na pravidelné prohlídky. Pokud jste si již onemocněním prošly, opravdu nezanedbávejte řádné kontrolní screeningy a pravidelné gynekologické prohlídky.

Dbejte na zdravý jídelníček

Na vaginální suchost má negativní vliv kromě výše zmíněné hormonální léčby také nevyvážený jídelníček. Konzumace velkého množství sladkých potravin a nápojů výrazně zvyšuje pH poševní sliznice - a s tím roste i pravděpodobnost vzniku vaginální mykózy, tedy i pálení, svědění a výtoku. Tyto komplikace téměř znemožňují kvalitní sexuální prožitek. Zkuste si tedy nastavit zdravý a vyvážený jídelníček, výsledky se dostaví. 

Věnujte pozornost péči o svou intimitu

Na řešení poševní suchosti i pro prevenci vaginální mykózy je ideální využívat jemné přípravky složené z kyseliny hyaluronové, mléčné a askorbové. Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí lidského těla, která obnovuje a regeneruje přirozený fyziologický stav vaginální sliznice, chrání tkáně před patogenní mikroflórou a díky ochrannému gelovému povlaku, který na sliznici vytváří, se rychleji hojí drobné prasklinky vzniklé suchostí. Kyselina mléčná zase podporuje potřebnou kyselost prostředí pochvy, čímž udržuje bakteriální rovnováhu. Zachovat přirozenou kyselost prostředí vulvy napomáhá i kyselina askorbová, neboli vitamin C. Tyto tři látky obsahuje například přípravek HYDROfemin PLUS (Čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném použití prostředku. HYDROfemin PLUS vaginální gel 75 g a 7 x 5 g je zdravotnický prostředek, který se používá k léčbě příznaků suché vagíny (např. podráždění, pocit pálení, svědění, poškození sliznice) a k obnovení kyselého vaginálního pH. Certifikát vydala notifikovaná osoba číslo 2409), který je dostupný v lékárnách.

Autor: Shutterstock

Vyhněte se stresu a vyhledejte odbornou pomoc

Stres také návratu do normálu ve vašem sexuálním životě nepřispívá: nejen, že zatěžuje mysl, ale způsobuje i to, že se vaše svaly zbytečně stahují a znemožňují uvolnění. Stres dále může působit také zmatek ve vašem libidu. Pokud je hlavním problémem pro obnovení partnerské intimity vaše psychika, nestyďte se a vyhledejte pomoc v podobě psychologa nebo terapeuta. Boj s těžkou nemocí je náročný sám o sobě a odborník vám může být skvělou oporou pro rychlejší návrat nejen do spokojeného partnerství.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.