Oční potíže, které nesmíte přehlížet! Mohou signalizovat vážnější onemocnění | Moje zdraví

Oční potíže, které nesmíte přehlížet! Mohou signalizovat vážnější onemocnění

  • Oční potíže, které nesmíte přehlížet! Mohou signalizovat vážnější onemocnění
    Nemůžete pořádně spát a ráno jste unavení? • Autor: iStock
    24. března 2024 • 06:00

    Jak často se zamyslíte nad tím, jestli máte zdravý zrak? Možná i vás někdy trápí zarudlé oči od monitoru nebo pocit pálení? I proto je třeba očím věnovat pozornost. Především pak následujícím příznakům. Mohou být totiž známkou vážnějšího onemocnění. Které obtíže to jsou?

    Mžitky a skvrnky před očima

    Někdy se člověku stane, že mu před okem poletují mžiky, které mohou vypadat jako šedé pavučinky nebo šmouhy. Většinou nejde o vážné onemocnění, ale o takzvané sklivcové zákalky. Sklivec je rosolovitá hmota, která vyplňuje největší část lidského oka. Aby jí dobře procházelo světlo na sítnici, musí být průhledná a čirá. Pokud ale dojde k tomu, že se vlákna ve sklivci zhustí nebo zkapalní, tvoří se již zmíněné zákalky, které vnímáme jako pohybující se útvary při pohybech oka. Ve většině případů jsou neškodné, ale pokud vaše potíže trvají dlouho nebo přibývají, navštivte lékaře.

    Video se připravuje ...
    Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčbaVIDEO 

  • Silné pálení a řezání

    Červené oči mohou být důsledkem špatné hygieny, ale i vážného onemocnění • Autor: iStock.com
    Pálení a řezání může být známkou zánětu spojivek. Pokud se k němu přidá i hnisavý výtok, bývá na vině bakteriální infekce a je potřeba zajít k lékaři pro antibiotické kapky nebo mast. Pokud je zčervenání očí náhlé a je doprovázené rozmazaným viděním, bolestí a tlakem v očích, bolestí hlavy, nevolností nebo zvracením, může jít o záchvat glaukomu. V takovém případě je potřeba neprodleně směřovat k lékaři.

  • Červené a suché oči

    Oči • Autor: istockphoto.com
    Červené oči mohou být známkou alergie, únavy, mohou být ale i jedním ze symptomů takzvaného syndromu suchého oka. Toto onemocnění doprovází většinou velmi nepříjemné pálení, citlivost na světlo, bolest v očích, zhoršené vidění a někdy i bolesti hlavy. Onemocnění může být způsobeno nedostatečnou tvorbou nebo rychlejším odpařováním slz nebo poruchami slzného filmu.

  • Skvrny v oku

    Oči • Autor: istockphoto.com
    Pokud se vám zničehonic objevila v oku skvrnka, raději zajděte k očnímu lékaři. Skvrny mohou mít různé barvy (žluté, červené, oranžové, černé) a často vznikají jako reakce organismu na jedy, těžké kovy, léky nebo drogy. Žluté skvrny poukazují na nemoci jater či potíže se žlučníkem, bílé skvrnky jsou spojovány s nadměrným stresem nebo zánětem.

  • Dvojité vidění

    ... • Autor: iStock.com
    Pokud náhle vidíte dvojitě, je to vždy signál k rychlé návštěvě lékaře. Může se jednat o šedý zákal, roztroušenou sklerózu, ale také o cévní mozkovou příhodu. Další příznaky cévní mozkové příhody si přečtěte zde. Dvojité vidění může poukazovat taky na mozkové nádory. V lepším případě jde „jen“ o nesprávnou funkci očních svalů a na to pomůžou brýle nebo operace.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.