Nová studie prokázala: Vysoké podpatky škodí i kolenům | Moje zdraví

Nová studie prokázala: Vysoké podpatky škodí i kolenům

Nová studie prokázala: Vysoké podpatky škodí i kolenům
Autor: istockphoto.com
23. září 2019 • 06:00

O tom, že vysoké podpatky nejsou pro nohy ideální, nikdo nepochybuje. Teď to navíc potvrdila velká společná studie českých a tureckých lékařů, kterou navíc zveřejnil prestižní lékařský časopis. Špatné boty ale nemusí mít jen vysoký podpatek. Na mnoho vad si zadělávají už malé děti.


Odborníci stále varují: Naprostá většina lidí má zničené nohy z toho, že nosí špatné boty. Problémy vznikají už v dětství. Až třetina českých prvňáčků má deformovaná chodidla, trápí je například ploché nohy nebo vybočené malíčky. „Příčinou jejich zdravotních obtíží je většinou nekvalitní a nevhodná obuv, která zabraňuje správnému postavení a funkci nohy,“ varuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí a Infinity Clinic. 

Kvalitní obuv v dětství je tedy základ, druhým obdobím, kdy je třeba zpozornět, je čas, kdy se dívky začnou poohlížet po vysokých podpatcích. Ty totiž rozhodně nejsou vhodné na celodenní nošení. Podle statistik je celodenně nosí ale až 40 procent žen v produktivním věku.

Bolest zad i špatná kolena

Jaké jim hrozí potíže? Hned několik. Když se svaly nohy a bérce nevhodně zatěžují špatnými botami nebo vysokými podpatky, problémy se načítají. Neobjeví se hned, ale třeba až po třiceti letech. Nejčastěji to bývají bolesti zad, ale také potíže se žílami. Za prokázané se považuje zvýšené riziko poranění kotníku a rozvoje vbočeného palce (hallux valgus). Nová studie také potvrzuje, že vysoké podpatky mohou za chronickou bolest v kříži, artrózu kolenních kloubů a onemocnění Achillovy šlachy.

Lékaři Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK ve spolupráci s tureckými kolegy z Hacettepe University v Ankaře však odhalili i další nová fakta. O výsledcích studie informuje odborný článek publikovaný v PM&R Journal, oficiálním časopise AAPM&R (American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation).

V minulosti publikované odborné práce hodnotily zátěž chůze na vysokých podpatcích na kolenní klouby jen nepřímo. V nové studii lékaři prokázali, že kolena se ničí přímo. „Prokázali jsme, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen,“ vysvětluje MUDr. Kamal Mezian, Ph.D., z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK.

Bezpečná výška podpatků? Čtyři centimetry

Ačkoliv vysoké podpatky mohou při dlouhodobém nošení způsobovat zdravotní problémy, nižší podpatky mohou naopak dokonce pomáhat. „Za relativně bezpečnou považujeme výšku podpatku do 3–4 centimetrů. Toto mírné zvýšení se doporučuje i u pacientů s bolestmi pat v důsledku přetížení, kterému se říká patní ostruha. My našim pacientkám doporučujeme nošení obuvi na vysokém podpatku pouze výjimečně při zvláštních příležitostech,“ říká doktor Mezian.

U některých žen může při volbě výšky podpatku vzniknout dilema, protože někteří zaměstnavatelé v rámci „dress code“ vyžadují vysoké podpatky. „Podle našeho názoru by se v těchto případech měla respektovat možná zdravotní rizika. V Kanadě byl v roce 2017 uzákoněn zákaz povinného vyžadování obuvi na vysokém podpatku zaměstnavatelem. K podobnému kroku již přistoupily například i úřady na Filipínách,“ doplňuje Mezian.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.