Sezónní deprese: Jak ji poznat a co na ní pomáhá? | Moje zdraví

Sedm způsobů, jak se zbavit sezónní deprese. Tohle skutečně zabírá

Sedm způsobů, jak se zbavit sezónní deprese. Tohle skutečně zabírá
Autor: iStock.com
20. prosince 2018 • 06:00

Deštivé počasí, zima, pořád zamračeno a nejkratší dny v roce. To vše naší psychice zrovna moc nepřidá. Za tmy se probouzíme, za tmy chodíme domů. A u některých se začne prohlubovat pocit, že se nic nedaří, že nic nemá smysl, a vyčerpání jim nedovolí téměř vstát z postele. Pocity sklíčenosti a beznaděje, které nemizí, mohou být příznaky sezónní deprese. Jak ji poznat?

Sezónní deprese se vyznačuje tím, že člověka potkává v určitém období roku. Většinu jde o zimní měsíce, kdy se výrazně zkrátí dny a ubude slunečního záření. Citlivější lidé mohou nedostatek slunce začít pociťovat již na podzim. 

Sezonní deprese bývá přechodný stav, který se objevuje v určitou roční dobu. nemusí to být jen v zimě nebo na podzim. Projevy sezónní deprese jsou většinou únava, špatná nálada, potřeba odpočinku, někdy i zvýšená chuť na sladká jídla.

Sezónní afektivní porucha může mít stejné příznaky, jako deprese: Kromě sklíčenosti a nedostatku energie se nemocný cítí apatický, bez síly a sebevědomí, mívá poruchy koncentrace, pocity viny a bezcennosti, poruchy spánku, ztrátu chuti k jídlu, snížení libida. Objevit se mohou i myšlenky na sebepoškozování, touha zemřít a sebevražedné myšlenky.

Pokud vás špatná nálada a depresívní pocity přepadjí na pozdim, zkuste pár následujících tipů. Pokud se vaše potíže nezlepší, je vhodné navštívit odborníka.

Světlo a čerstvý vzduch

Účinným lékem proti depresi je dávka jakéhokoliv světla. Jak bylo uvedeno v několika studiích – právě to nám dokáže zlepšit náladu na celý den. Když totiž světlo zasáhne sítnici, přeměňuje se na nervové impulsy, které přecházejí zpět do specializovaných oblastí mozku, které se podílejí na regulaci našich emocí. Takže až zase ráno vstanete, rozsviťte si hned lampičku a následně velké světlo. A myslete na to, že i když je venku přes den zamračeno, vaše tělo stejně nějakou dávku světla získá. Krátká svižná procházka vám zároveň dodá i další důležitou pomoc v boji se sezónní poruchou: čerstvý vzduch!

Cvičení

Píše se o tom sice pořád dokola, ale ono to opravdu zabírá – pro naši mysl i tělo je neoddiskutovatelným lékem pravidelné cvičení. Existuje přitom mnoho teorií, proč právě pravidelný pohyb zlepšuje náladu. Může to být zvýšenou hladinou neurotransmitterů v mozku, cvičení také podporuje růst mozkových buněk. Studie pak poukazují i na to, že cvičení má jako „lék“ proti depresi ještě lepší efekt, pokud je kombinované se světlem. Takže pokud vysvitne odpoledne slunce, vyrazte alespoň na chvíli ven.

Kognitivní behaviorální terapie

Pod tímto pojmem se neskrývá nic tak složitého – jednoduše řečeno tato terapie pomáhá lidem se sezónní depresí nahradit jejich negativní pocity a chování pozitivními činnostmi a myšlenkami. Může vám pomoci najít činnosti, které vaše negativní myšlenky pomohou zvládnout. Oběd s přítelem, cvičení jógy, ale i návštěva divadla, koncertu. Tento bod je samozřejmě velmi individuální a na každého tu platí něco jiného.

Pozor na mlsání

Pokud se utápíte v depresi, jsou velmi lákavým zdrojem energie různé cukrovinky, čokoláda či tučná jídla. Ano, budete se chvíli cítit v pořádku, ale po nějaké době může být váš stav ještě horší. Jedna studie zjistila, že ženy, které výše uvedené pokrmy konzumovaly, měly v krvi vyšší hladinu cukru, a byly tak vystaveny většímu riziku vzniku deprese. Takže platí pravidlo, že čím více budete jíst ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva – tím menší bude šance, že vás deprese dostane.

Nenechte se ovládnout stresem

Chápeme, takzvaná rada nad zlato. Ale často je největším strůjcem stresu člověk sám. Musíte mít letos opět „velké“ Vánoce? Dvanáct druhů cukroví, umytá okna a dárky za tisíce? Nebo věci, kterých se bojíte – není více strachu ve vaší hlavě předem než v samotné situaci? Zkuste jógu, meditaci nebo třeba mindfulness. Mohly by vám pomoci utřídit si myšlenky a uvědomit si, na čem člověku opravdu záleží.

Zvažte antidepresiva

Pokud vám uvedené rady nepomáhají, navštivte lékaře. Ten vám může předepsat léky, která pomáhají zvyšovat hladinu serotoninu v mozku. Počítejte ale s tím, že nějaký čas zabere, než se vyladí optimální dávkování.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.