Vbočený palec a sport? Jde to, jen dejte pozor na správnou péči i zátěž | Moje zdraví

Vbočený palec neznamená konec sportování. Věnujte mu jen zvláštní péči

Vbočený palec neznamená konec sportování. Věnujte mu jen zvláštní péči
Když vás bolí palec • Autor: iStock.com
27. června 2019 • 06:00

Ať už nesprávnou obuví, dědičností či jinými okolnostmi se vám na nohou vytvořil vbočený palec neboli hallux valgus. Se sportováním se loučit nemusíte, naopak správný pohyb vám jedině prospěje. Je ale potřeba věnovat nohám zvláštní péči a dávkovat zátěž.

Jste-li od přírody sportovní typy, učitě nebudete chtít kvůli vbočeným palcům s pohybem přestat. Navíc, sport vám může s halluxem pomoci, protože zapojíte pohybový aparát mnohem víc než při sezení a může přispět k jeho korekci.

Vbočený palec vzniká ve chvíli, kdy vazivový a svalový aparát nohy ochabne. Podélná i příčná klenba se propadá a tím se přetěžuje palcová strany nohy. Tlak svalů a šlach stahuje palec do vbočeného postavení – vychyluje se směrem k druhému prstu, což je proces, který může trvat léta. Každopádně vzniká nevzhledný hrbol na chodidle pod palcem, na kterém se často vytváří tekutinou naplněný váček (tzv. bursa). A noha bolí.

„Vbočený palec neboli hallux valgus je nejen problémem funkčním, pokud způsobuje bolest, ale je také často považován za estetickou obtíž. Sport je vhodný, pokud vás palec při sportu nebolí. Následně nesmí být bolavý, oteklý nebo zarudlý a dejte si pozor na příliš úzké boty,“ říká přední sportovní fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky.

Palec na sport připravte

Jste-li ve stadiu, kdy téměř nemůžete na nohu dlouhodobě šlapat, se sporty vyčkejte, spíše se začněte věnovat rozhýbání palce pomalým cvičením a tejpováním, tak jako běžkyně Hanka, která s vbočeným palcem začala běhat. „Mám na noze pěknou bambuli, pobolívá, ale není to nesnesitelné. Nejprve jsem začala s palcem každý den cvičit nápravné a rotační cviky. Když už jsem po pár týdnech palec rozhýbala a bolesti byly menší, začala jsem tejpovat a koupila si sportovní obuv vhodnou na moji klenbu. S tím mi poradili v obchodě. Před během vždy palec zatejpuji a když cítím, že pobolívá, zpomalím a snažím se myslet na správný došlap. S každým tréninkem je to lepší. Maratonec ze mě asi nebude, ale sportovat a hýbat se můžu.“

Jste-li však ve fázi, kdy zvažujete operaci, nejprve si promluvte s odborníkem. „Korektory nejsou úplně zbytečné a mohou být doprovodem pro cvičení svalů palce a chodidla. Všechny tyto pomůcky jsou ale pasivní a páčení palce pantoflemi a korektory často není příjemné,“ uvádí fyzioterapeut Kryštof Kuba a následně doporučuje: „Konzultací s fyzioterapeutem i ortopedem nebo pediatrem zvažte možnosti konzervativní léčby, ale zároveň při bolestivých obtížích a omezené chůzi nebo kulhání při došlapu se nebojte operativního řešení, které může přinést rychlou úlevu. Na místě je ale dohledání dobrého pracoviště a ujištění se, že na daném místě se tímto zabývají.“

Zkuste kinesiotaping

Jednou z možností, kterou řada fyzioterapeutů i sportovců doporučuje, je kinesiotaping. Jedná se o metodu, která noze ponechá dokonalou volnost pohybu svou pružností a dobrou přilnavostí k pokožce. Svaly jsou tedy nucené aktivně se podílet na udržování správného postavení a stability.

Z počátku léčby využíváte nižší napětí a postupně se zvyšuje v závislosti na velikosti odchylky od osy. Při korekci kinesiotapingem se pracuje s postupně se zvyšujícím napětím. Aplikací z vnější strany se dráždí právě opačná skupina k přitahovači, takže se svalové napětí vyrovnává. Na začátku léčby se použije nižší napětí, aby nebyl zásah příliš agresivní. Nošení kinesiotapu je příjemné, neomezuje vás v pohybu, ani v nošení vašich stávajících bot. Můžete mít tape 24 hodin po dobu 3–5 dní. Zajděte za svým fyzioterapeutem a naučte se správně tapovat váš palec. Uvidíte, že tato příjemná a funkční varianta korekce vbočeného palce vám řadu sportů zpříjemní.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.