Nebezpečný záchvat při zeleném zákalu: Můžete přijít i o zrak | Moje zdraví

Nebezpečný záchvat při zeleném zákalu: Můžete přijít i o zrak

Nebezpečný záchvat při zeleném zákalu: Můžete přijít i o zrak
Autor: iStock.com
19. ledna 2019 • 06:00

Se zrakem má potíže velké procento populace, s většinou vad se při používání brýlí či očních čoček dá bez problémů fungovat. Existují ale závažné oční choroby, které mohou vést až ke ztrátě zraku. Jednou z nich je i takzvaný akutní glaukomový záchvat, který je lidově označován jako záchvat při zeleném zákalu.

Výše zmiňovaný stav je velmi nebezpečný – pokud totiž není včas diagnostikován a správně léčen, můžete dokonce i oslepnout. „Jedná se o náhlou příhodu, která je způsobená rychlým nárůstem nitroočního tlaku,“ uvádí pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková. Proč ale k nitroočnímu tlaku dochází a co si pod tím máme představit?

V našich očích najdeme nitrooční tekutinu. „Ta se u zdravého člověka tvoří a následně vstřebává v rovnováze. Díky tomu není zmiňovaný nitrooční tlak nějak výrazný. Problémem ale je, když se uzavřou odvodné cesty, kterými nitrooční tekutina při normálním stavu běžně prochází. Ta se pak dále tvoří a hromadí v oku a to je právě důvodem narůstání nitroočního tlaku. Tento stav je pak označovaný jako akutní glaukomový záchvat,“ upozorňuje doktorka.

S návštěvou lékaře neotálejte

Bohužel to vše může vést až k poškození zrakového nervu. „Pacient pak pociťuje poruchy vidění. Pokud má tedy člověk pocit, že najednou z ničeho nic vidí mnohem hůř a má kombinaci níže uvedených příznaků, měl by okamžitě zajít za lékařem, který jej pošle na vyšetření k odborníkům. Jak už bylo uvedeno, léčba musí být zahájena včas, aby nedošlo k trvalému poškození zraku,“ doporučuje Nováková.

Oční zákal ale nemusí vzniknout jen zmiňovaným tlakem – například diabetici si musí dát pozor na poškození krevních cév, které přivádí do oka kyslík a živiny. Při jejich poškození totiž také může dojít k poškození očního nervu. Nováková připomíná, že rozšíření zornice není nic zvláštního, je to reakce našeho oka na tmu. Pokud se ale zornice rozšíří až moc, může se čočka nalepit na duhovku, kvůli čemuž se uzavře prostor mezi čočkou a duhovkou.

Jaké jsou příznaky?

Mezi symptomy patří bolest a pocity napětí a tlaku v oku, dále také těžká bolest hlavy, pocity nevolnosti, zvracení. Také velmi rozmazané či mlhavé vidění. Oko obvykle i zarudne. Pacient má také výpadek zorného pole a okolo zdrojů světla může vidět kruhy. Objevují se ale i bolesti břicha, a jak už víme, vše výše popsané může končit náhlou ztrátou zraku, proto byste měli vyhledat okamžitou lékařskou pomoct.

Co dělat před návštěvou lékaře, jak oko ošetřit?

„Před jeho návštěvou ale oko rozhodně nezakrývejte žádnými suchými či namočenými hadříky nebo kapesníky. Mohli byste tak kvůli rozšíření zornice váš záchvat ještě zhoršit,“ nabádá.

Lékař se bude snažit nitrooční tlak snížit. „K tomu jsou používány speciální léky podávané často injekční formou, které mají u pacienta za následek snížení rozšíření zornice jeho oka. Po odeznění ataku ale pacient stále užívá léky, které slouží jako prevence vzniku dalšího záchvatu zeleného zákalu,“ říká Nováková s tím, že léčba je účinná jen ve chvíli, kdy ještě vinou tlaku nedošlo ke stavu, kdy je zrakový nerv poškozen do takové míry, že už není možné jeho trvalé vyléčení – pak už dochází k částečnému či trvalému poškození zraku. Problémem totiž je, že poškozené nervové buňky už není lékař schopen obnovit – takže tento stav je bohužel většinou už nevratný.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.