Pálí vás oči a bolí hlava? Možná máte astigmatismus a nevíte o tom! | Moje zdraví

Pálí vás oči a bolí hlava? Možná máte astigmatismus a nevíte o tom!

Pálí vás oči a bolí hlava? Možná máte astigmatismus a nevíte o tom!
Během psychické nepohody (vzteku, strachu, rozčilení, přepracování a podobně) vidíme podstatně hůř • Autor: is¨
12. února 2019 • 06:00

Ze školy si možná matně pamatujete, že při astigmatismu se světlo na rohovce láme křivě. Je to tím, že při této oční vadě nemá rohovka dokonale kulatý tvar. Křivky či písmena pak vidíte deformovaně, pletete si třeba C a O. Vadu už jde však naštěstí operovat.

Astigmatismus se objevuje u více jak poloviny populace. Nesymetrické zakřivení rohovky, které je příčinou špatného vidění pak vede k tomu, že nejste schopni rovnoměrně zaostřit. To, co vidíte, pak může být v jedné rovině rozmazané, zatímco v druhé rovině ostré. Vnímání takového obrazu je nepříjemné a znemožňuje kvalitní vidění. Nekorigovaný astigmatismus je proto často doprovázen únavou a bolestmi hlavy, pálením a řezáním očí i poklesem výkonnosti.

Co by vás mělo varovat? Například to, že mhouříte oči a nakláníte hlavu, až vás z toho bolí i za krkem, a stejně nevidíte ostře. Astigmatismus může způsobovat rozmazané a zkreslené vidění jak na dlouhé vzdálenosti – například při pozorování dopravních značek za volantem  tak při pohledu na blízko při čtení nebo ručních pracích. Proč se to děje?

Pokřivené vidění

Pokud má rohovka dokonale kulatý tvar, světelné paprsky se lomí ve všech rovinách i směrech a oko vidí ostře. Při astigmatismu však tvar rohovky připomíná spíš vejce a paprsky světla se proto lomí nepravidelně. Výsledkem je deformované vidění, při kterém si třeba můžete plést podobná písmena nebo číslice: C a O, P a F či 5 a 6. Případně vám mohou písmenka takzvaně ujíždět do strany.

Lékaři říkají, že následkem rozostření si můžete připadat jako v zrcadlovém bludišti: Vidíte zkresleně tvary i křivky, nedaří se vám rozpoznat detaily do dálky ani na blízko. Pokud máte podezření, že takové potíže máte, běžte k očnímu lékaři. Před tím si můžete třeba na internetu udělat jednoduchý test s obrázkem připomínající slunce. Diagnózu však vždy potvrdí jedině lékař.

Někdo si pomáhá přivíráním víček, jiný naklání hlavu a při sledování televize „sedí“ s očima až na obrazovce. „Astigmatismus (neboli cylindrické dioptrie) jde většinou ruku v ruce s krátkozrakostí a dalekozrakostí. Přestože vzniká většinou v prvním roce života, může být diagnostikován i v dospělosti, nejčastěji v souvislosti s úrazy, operacemi rohovky a při některých očních onemocněních. Řada lidí dokonce ani neví, že tuto vadu má,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize Brno.

Korekce brýlemi nebo operací

Podle jejích slov trpí astigmatismem dvě třetiny pacientů, kteří se na kliniku obracejí: „Vedle potíží s viděním si stěžují na pálení a řezání očí, nepříjemné bolesti hlavy, únavu, na bolesti šíje a pokles výkonnosti.

Astigmatismus se koriguje speciálními brýlovými skly s cylindry nebo kontaktními čočkami, ale i laserovou či nitrooční operací. Během laserového zákroku, vhodného pro pacienty mezi 18 a 45 lety věku, upraví laser nepravidelné zakřivení rohovky a vidění je ostré. Při nitrooční operaci, která se doporučuje zejména lidem ve věku 45 let a více, implantuje oční chirurg do oka umělou čočku, která koriguje astigmatismus už zevnitř oka. 

Astigmatismus je ve většině případů vrozený. Nízký stupeň se objevuje u většiny lidí, neboť rohovka není téměř nikdy absolutně pravidelně zakřivená, nezpůsobuje ale žádné potíže, a proto nevyžaduje žádnou korekci. Vyšší stupeň je však třeba korigovat. Astigmatismus může doprovázet jinou oční vadu, jako je běžná krátkozrakost nebo dalekozrakost.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.