Na jaře je na tom imunita nejhůře! Jak si pomoci? | Moje zdraví

Na jaře je na tom imunita nejhůře! Jak si pomoci?

Na jaře je na tom imunita nejhůře! Jak si pomoci?
Autor: iStock
21. března 2019 • 06:00

Překonali jste několik virových onemocnění, možná i pravou chřipku a případně i léčbu antibiotiky. Jaro a s ním více vitaminů, světla a pobytu venku je však stále ještě daleko a vaše imunita se blíží svému pomyslnému dnu. Jak si pomoci?

Obranyschopnost je na tom na konci zimy, respektive na začátku jara, vždy nejhůře. Tělo je doslova vyčerpané všemi nemocemi, které kvůli chladnému počasí prodělalo, a počasí přitom ještě organismu moc nepomáhá. Teplé dny se prosazují jen pomalu, v zelenině a ovoci už není mnoho vitaminů a slunce ještě nemá sílu.

Všichni, kdo milují hory, vědí, jak je takový týden na sněhu plný slunce dokáže povzbudit. Kdo lyžování neholduje, měl by alespoň občas vyrazit na dlouhou procházku, a to i když je venku nevlídno. Střídání teplot, se kterým se musí tělo vyrovnávat, je jedním z nástrojů, jak si imunitu zvyšovat. Dalším, a to zásadním, je zdravá strava a do té je třeba se v zimě trochu víc nutit, protože zelenina a ovoce prostě nechutnají nejlépe. Bez nich to ale nepůjde.

A pak je tu psychika, která dokáže s obranyschopností těla hodně zahýbat. Proto rady typu: "hodně spěte, zpomalte, odpočívejte" mají své oprávnění. Unavené, vyčerpané tělo se prostě nedokáže bránit.

Překyselené tělo

Naopak přejídání, ke kterému chladné měsíce lákají, vám určitě nepomůže. Pokud je zažívací systém příliš zatěžován, nefunguje správně. „V našich střevech sídlí téměř 80 procent všech buněk imunitního systému. Zároveň zde panuje velmi specifické prostředí, které je tvořeno koloniemi různých prospěšných bakterií, takzvaných probiotik,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Je-li prostředí v našich střevech narušeno, nejenže se může dostavit řada zažívacích potíží, ale významně je ovlivněno i fungování naší imunity.

Když se přejídáte a konzumujete mnoho tučného a sladkého jídla, tělo je takzvaně překyselené. Tento nápor na trávicí soustavu můžete podle lékaře částečně kompenzovat tím, že zvýšíte i příjem zásaditých potravin: ovoce, zeleniny, sóji, ořechů, semen, některých bylinek. Důležitý je dostatek vlákniny, tu dobře dodá třeba i kysané zelí. Právě kysané produkty jsou zdrojem užitečných probiotik, ty jsou jak známo v jogurtech, kefíru, acidofilním mléku, podmáslí či v různých fermentovaných potravinách. Koupit je můžete i v tabletách. 

I když jsou v rodině možná více nemocní a vyčerpaní dospělí, přesto se imunita nejčastěji řeší u dětí. Přitom větší nemocnost je prostě dána tím, že se musí vyrovnat s novým prostředím. Odborníci hovoří o imunologickém prostředí. “Než si tělo vytvoří patřičné protilátky, je tu riziko akutního onemocnění, nějaké infekce, nejčastěji jde o respirační,“ vysvětluje docent Michal Hladík, přednosta Kliniky dětského lékařství při Fakultní nemocnici v Ostravě. Pokud se chystáte dávat svého potomka do jeslí nebo školky uprostřed školního roku, zimní měsíce nejsou nejideálnější.

Co si koupit v lékárně?

Imunitu je také možné zvýšit přípravky, které si můžete koupit v lékárně. Podle Filipa Smetany, farmaceuta z lékárny BENU v Praze 10, pomáhá  zlepšit imunitu několik skupin látek. První z nich jsou bakteriální lyzáty, což jsou extrakty neboli části bakterií nejčastějších původců onemocnění. Fungují podobně jako očkování – tělo se při setkání s nimi zjednodušeně řečeno trénuje, některé z nich jsou dokonce na lékařský předpis, sami si můžete koupit: Imunostim, Candivac, Urivac jsou určeny k volnému prodeji.

Další skupinou léků jsou podle Filipa Smetany beta-glukany. I ty přímo posilují imunitu, nejčastěji jde o výtažky z hub, jako je hlíva ústřičná, kvasinek (pekařské či pivovarské kvasnice), mořských řas či obilí (zrno ječmene a ovsa). Na přípravcích v lékárně pak nalézáme označení např.: Imunoglukan, Betaglukan, Hlíva. 

Pomáhají také výtažky z rostlin, mezi ně patří echinacea, rakytník řešetlákový, šišák bajkalský, lichořeřišnice, ženšenové přípravky, grapefruitová jadérka. Pro vysoký obsah vitaminu C pak nezapomeňte na šípky, černý bez a samozřejmě citrusové plody. Právě vitamin C je při zvyšování obranyschopnosti těla jednou z nejzásadnějších látek. Pozor ale, dodržujte jeho doporučenou denní dávku, preventivní užívání vysokých dávek se podle Filipa Smetany nedoporučuje. 

Vitamin C je král imunity

Vitamin C se často podává spolu se zinkem. Z dalších vitaminů a prvků, které podporují správnou funkci imunitního systému, se často používá vitamin D3 a selen. Naopak užívání multivitaminů lékárníci už příliš nedoporučují.

“V dnešní době se již z důvodů vzájemných interakcí mezi jednotlivými složkami takzvaných kompletních multivitaminů ustupuje směrem k několikasložkovým přípravkům, jejich užívání nepřináší ono riziko vzájemného ovlivňování jednotlivých složek. Dlouhodobé nadužívání vitaminů ve vysokých dávkách se nedoporučuje,” vysvětluje Filip Smetana.

Z dalších látek, které si můžete koupit, je třeba zmínit laktoferin, což je protein, který v organismu působí jako přenašeč železa, současně zásadně brání růstu bakterií a působí protizánětlivě, navíc podporuje střevní imunitu, v lékárně ho koupíte jako jako Colostrum. Pro kojence je jeho hlavním zdrojem mateřské mléko. Z mléka kobylího je zase vyroben Imunitin, který obsahuje imunoglobiny, antibakteriálně působící lysozym a další tělu prospěšné vitaminy a minerály. 

Poslední skupinou jsou nukleotidy, které zvyšují tvorbu leukocytů – čili látek důležitých v boji s viry a bakteriemi. Pochází z hovězí krve a prodávají se pod názvy Preventan a Juwim. Někteří lidé nedají dopustit na účinky systémové enzymoterapie v přípravcích Wobenzym, Prevenzym, Apo-Curenzym. Jiní sázejí na homeopatika, včelí produkty či třeba ženšen. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.