Metabolický syndrom: Proč před ním lékaři varují a jak se léčí? | Moje zdraví

Metabolický syndrom: Proč před ním lékaři varují a jak se léčí?

Metabolický syndrom: Proč před ním lékaři varují a jak se léčí?
Češi jsou třetím nejobéznějším národem v Evropě • Autor: iStock.com
5. září 2019 • 06:00

Metabolický syndrom je souhrnné označení pro řadu rizikových faktorů či onemocnění, jejichž důsledkem jsou předčasné komplikace zdravotního stavu. Co přesně se tímto názvem označuje a proč škodí našemu zdraví?

Metabolický syndrom vede k řadě vážných zdravotních komplikací. Značně zvyšuje riziko kornatění tepen čili aterosklerózy, a tedy i vzniku srdečně cévních nemocí. Češi mají podle odborníků riziko metabolického syndromu hodně vysoké, což je dáno nejen genetickými předpoklady, ale také způsobem stravování a životním stylem. Existuje pět základních rizikových faktorů, a pokud má člověk tři z nich, pak s velkou pravděpodobností trpí metabolickým syndromem. Jsou to:

- obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm,

- nižší hladina HDL-cholesterolu v krvi (méně než 1 mmol/l),

- vyšší hladina triglyceridů v krvi (více než 1,7 mmol/l),

- vysoký krevní tlak (hypertenze; více než 140/90 mmHg),

- vyšší hladina cukru v krvi (hyperglykémie; více než 6 mmol/l nalačno).

Metabolický syndrom ohrožuje více muže než ženy – důvodem je právě pro pány typické ukládání tuků do břicha. Nevyhýbá se ani ženám. Jestliže vedle sebe postavíte dvě ženy o hmotnosti sto kilogramů, z nichž jedné se ukládá tuk hlavně v oblasti zadečku a stehen a druhé v oblasti břicha, bude adeptem pro metabolický syndrom ta druhá. Pro tu první je obezita víceméně estetickou komplikací.

Obezita škodí nejen srdci a kloubům

Obezita je kromě nemocí srdce a cév spojena i s nádory tlustého střeva, žlučníku a žlučových cest či slinivky. Souvisí i s gynekologickými nádory. Kila navíc přetěžují nosné klouby a vzniká postižení pohybového aparátu, například artróza či spondylóza (nezánětlivé onemocnění meziobratlových plotének). Protože klesá buněčná imunita, trpí tito lidé také častějšími infekčními onemocněními. To, že se v důsledku obezity více potí, vše jen zhoršuje.

Věk pro rozvoj metabolického syndromu příliš důležitý není, snad jen z toho pohledu, že v padesáti si už tělo s jakoukoli komplikací poradí hůře než ve dvaceti. U mladšího člověka lékař zřejmě neobjeví diabetes mellitus 2. typu, ale vyšší cholesterol a triglyceridy, vysokou hladinu kyseliny močové a steatózu neboli ztučnění jater. Cukrovka je každopádně rizikovým faktorem pro vznik metabolického syndromu, stejně jako vysoký krevní tlak.

Jedinou šancí, jak na něj přijít včas, je nezanedbávat preventivní prohlídky u praktického lékaře. „Každý z nás by měl navštívit svého praktického lékaře alespoň jednou za rok. Pokud lékař vidí, že máme nadváhu, měl by zkontrolovat, zda netrpíme metabolickým syndromem. Nejde o nic složitého – pacienta zváží, změří mu tlak a odebere mu krev pro laboratorní vyšetření,“ říká MUDr. Taťána Staňková.

Když lékař nic takového nedělá

„Pak je na pacientovi, aby jej o to požádal. Vždyť každý o svých kilech navíc jistě ví a stejně tak si je dobře vědom toho, že se mu usazují právě na břiše. Pokud navíc zná rodinnou anamnézu třeba s výskytem diabetu 2. typu u svých předků nebo ví, že se v rodině vyskytovaly vyšší tuky v krvi či někdo měl ischemickou chorobu srdeční, neměl by váhat ani chvilku,“ přesvědčuje obezitoložka.

Podle Taťány Staňkové se totiž komplikace metabolického syndromu nevytvářejí dny, týdny či měsíce, ale roky, během nichž se zdá, že je všechno v naprostém pořádku. „Hypertenze a vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů si tiše existují, mnoho lidí dlouho nepociťuje žádné potíže ani při neléčeném dvojkovém diabetu. Bez lékaře není šance začít proti metabolickému syndromu bojovat včas,“ tvrdí lékařka. Například člověk s cukrovkou 2. typu je díky výrazné redukci váhy schopen zbavit se inzulinu i tabletek, zůstává jen na dietě.

Léčba je dlouhá a svízelná

Jelikož se jedná o souhrn příznaků a několika onemocnění, musí být i léčba metabolického syndromu komplexní. Lékaři při terapii ovlivňují zároveň poruchy metabolismu, obezitu i vysoký krevní tlak. Neexistuje jeden univerzální lék, pacient ale i s léky musí zásadně zvýšit své pohybové aktivity a dodržovat redukční dietu. Nutné je přestat kouřit, protože kuřáci mají vyšší výskyt srdečně cévních chorob. Samozřejmostí je redukce nadváhy, která přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Jelikož pacienti často nejsou ochotni změnit svůj zaběhnutý životní styl, dostává se ke slovu doživotní farmakoterapie, především léky na vysoký krevní tlak.

Jelikož se metabolický syndrom rozvíjí mnoho let, nelze jej ani rychle vyléčit. Rychlé by mělo být především rozhodnutí k ozdravění životního stylu.

Další články o zdraví a zdravém životním stylu najdete v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví. Čeká vás velký materiál o tom, jak trénovat mozek a zůstat mladý a v kondici!

Kupte si aktuální číslo na www.ikiosek.cz.

 

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.