Které vůně pomáhají při nachlazení? A jakou zvolit na vánoční stůl, aby vás nebolela hlava | Moje zdraví

Které vůně pomáhají při nachlazení? A jakou zvolit na vánoční stůl, aby vás nebolela hlava

Které vůně pomáhají při nachlazení? A jakou zvolit na vánoční stůl, aby vás nebolela hlava
Mocná síla vůní. Po kterých nebolí hlava? • Autor: iStock.com
23. prosince 2021 • 06:00

Nadechněte se. Obklopuje vás právě teď nějaká vůně? Většinou ano. A právě ona má mnohdy vliv na to, jak se cítíme. Některé nám pomáhají se soustředit, jiné nás uzdravují. Odbornice v aromaterapii nám v nich udělají jasno.

Čich je náš nejstarší smysl. Rozlišujeme příjemné a nepříjemné a těm nelibým pachům se vyhýbáme. Avšak absolutně se vůním vyhnout nelze, neboť nás neustále obklopují. Každá z vůní má své specifické působení a účinky a využívá se i pro terapeutické účinky. Pomáhají při respiračních onemocněních, poruchách nálad i bolestech. Každému sice voní něco jiného, ale i tak dokážeme vyčlenit vůně, které jsou příjemné téměř všem. To můžeme využít pro právě nastávající čas rodinných a přátelských setkání a zvolit vůni, která spojuje a nebolí po ní hlava.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Proč nás z některých vůní bolí hlava?

Záleží na individuální citlivosti. Každý jsme jiný a někdo může mít bolest hlavy jen z přivonění ke květině s intenzivní vůní, jako například lilie. Avšak často za bolestí hlavy a nepříjemnými pocity stojí špatné dávkování i špatně zvolená vůně.

Anita Skotnicová, zakladatelka značky Flowbase, bio kosmetiky bez obsahu vody, radí s esenciálními oleji pracovat střídměji. „Jednotlivé esenciální oleje jsou samy o sobě velice účinné, a proto se při jejich použití vždy řiďte pravidlem, že méně je více. Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i jejich kombinace, například smícháním pár kapek od různých olejů v difuzéru. Kořeněné esenciální oleje mohou být obzvláště silné, proto mějte na paměti, že je stačí dávkovat spíše v nižším poměru k citrusům, které by měly ve směsi převažovat. Chybu neuděláte s grepem nebo pomerančem, které s kořeněnými oleji vytvářejí velice příjemné kombinace.“ Ještě na jednu věc bychom si měli při výběru vůní dávat pozor. A to je kvalita.

Všechny vůně ovlivňují naši psychiku, ať už to chceme, nebo ne. Proto je nebezpečné používat levné, nekvalitní syntetické vůně – to jsou ty, z kterých nás časem bolí hlava, protože naše nervová soustava reaguje na formaldehyd a toluen, který se z těchto ,vůní‘ uvolňuje. Na druhou stranu 100% éterické oleje, pocházející z rostlin, mají na naši nervovou soustavu blahodárné účinky,“ říká Ing. Katarína Becherová, spolumajitelka značky Tvoje svíčka.

Vůně pomáhající při nachlazení

Chladné počasí bývá zároveň příčinou nárůstu nachlazení a chřipek, kdy oceníte přirozené antibakteriální vlastnosti, schopnost pomoci při teplotách a úlevy od bolestí hlavy. Například pomeranč povzbuzuje, eukalyptus uvolňuje nos, tymián rozpouští hleny. Stačí nakapat pár kapek oleje do difuzéru a nechat jej uvolnit do vzduchu. Pokud si chcete jejich hřejivý účinek užít naplno, tak přidejte pár kapek do horké koupele nebo si dopřejte příjemnou masáž.

„Na podzim/zimu jsme vytvořili speciální směs z eukalyptu, niaouli, červeného tymiánu a borovice, a to proto, že niaouli je nejsilnější přírodní antibiotikum a eukalyptus a tymián jsou číslo jedna na rýmu a kašel. Takže v období virových infekcí je toto naše volba číslo jedna,“ vyjmenovává ty nejlepší vůně proti nachlazení Ing. Katarína Becherová.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Hřebíček na zuby

„Velice oblíbeným esenciálním olejem je nejen v zimním období hřebíček, který spolehlivě zahřeje, povzbudí a navíc pomůže proti mírnému zánětu. Jedná se o skvělou volbu pro první pomoc při bolestech v dutině ústní. Inhalace hřebíčkového oleje má příjemný zklidňující efekt. Využijete jej i při masáži unavených končetin,“ doporučuje Anita Skotnicová.

Když se chceme koncentrovat

Pro masáže se také výborně hodí olej z černého pepře, který stimuluje krevní oběh a zmírní bolest svalů. Při aromaterapii je oblíbený pro schopnost zvýšit bdělost a koncentraci, a proto je dobré se jeho použití vyvarovat pozdě večer, předtím než se chystáte ulehnout ke spánku.

Proti úzkosti a špatné náladě

V aromaterapii přírodní vůně působí podle Jany Štumpové Konicarové ze značky Kantu.cz, která se na aromaterapii a vůně specializuje, holisticky, ale dají se použít na širokou škálu emocí a psychických stavů: „Například na zmírnění úzkosti je vhodný bergamot, heřmánek nebo růžové dřevo, pro zklidnění nervové soustavy a hlubší relaxaci je vhodná známá levandule a také růžové geranium nebo vetiver. Pro odstranění negativity a navození lepší nálady pomáhají prosluněné citrusy. Ty jsou vhodné i pro malé děti, například olej z mandarinky vykouzlí úsměv na rtech téměř každému.“ Délka působení je dle odbornice ryze individuální a nejlepší je se řídit vlastním nosem. Aromaterapie a působení vůní má být hlavně příjemné, nic se nemusí vydržet. Proti úzkosti také pomůže pikantní olej ze zázvoru, který se hodí k inhalacím i masážím. Pomůže od bolavých svalů a kloubů nebo třeba při artritidě. Díky vysokému množství obsažených antioxidantů zpomaluje stárnutí pleti.

Video se připravuje ...
Aromaterapeutka nám vysvětlila, jak správně používat vůně v bytěVIDEO 

Na Vánoce vůně, které zahřívají

Pro navození té správné sváteční atmosféry jistě využijeme dřevité, kořeněné a hřejivé esence, mezi které patří hřebíček, cedr, zázvor, skořice a nebo černý pepř. „Uchylujeme se k nim i s nástupem studených měsíců, neboť máme podvědomou tendenci se zahřívat, takže volíme kořenité vůně v kombinaci s citrusy. Třeba jako je naše vánoční směs Felicity – se skořicí, kardamomem a pomerančem. Za tu dobu, po kterou tvořím vůně, jsem vypozorovala, že mezi oblíbené u velké části populace se řadí právě citrusové vůně pomeranč, citron, grep nebo limeta. Jsou velmi jemné, osvěžující, podporují dobrou náladu a téměř nemají žádné kontraindikace, tak osobně bych volila směs s některými z nich,“ říká odbornice na aromaterapii Jana Štumpová Konicarová.

K Vánocům také neodmyslitelně patří vůně skořice. S tou nešlápnete vedle. „Pokud ale nemáte tolik času či nechcete riskovat, že se pokus kombinací nepovede, lze též zvolit již hotovou směs. Pro zimu příznačně pojmenovanou směs Winter od Booming Bob, která delikátně kombinuje oleje z eukalyptu, pomeranče, máty peprné a čajovníku. Směs příjemně provoní domov a určitě příjemně naladí i vaše návštěvy,“ doporučuje začátečníkům s vůněmi Anita Skotnicová z Flowbase.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.