Inhalace pomůže na kašel i rýmu. Co a jak správně inhalovat? | Moje zdraví

Co a jak správně inhalovat?

Co a jak správně inhalovat?
Inhalováním výluhu z heřmánku se můžete účinně zbavit rýmy • Autor: iStock.com
27. listopadu 2022 • 06:00

Máte časté rýmy, kašel, trpíte chronickými záněty v oblasti průdušek? Inhalační léčba skýtá ideální možnost, jak léčivo dostat přímo na sliznici dýchacích cest. Má však svá pravidla, která je potřeba se naučit.

Ne všechna onemocnění vyžadují návštěvu lékaře. Některá hravě zvládneme vyléčit i doma. Stačí vědět, jak na to, a věřte nebo ne, ale inhalace patří mezi způsoby, které fungují

Video se připravuje ...
Jak stres ničí imunituVIDEO 

Opakující se onemocnění horních a dolních dýchacích cest, záněty středouší či vedlejších dutin nosních vždy vyžadují komplexní přístup k léčbě a nutnost hledání pravých příčin daného stavu. Tou může být dlouhodobý stres, snížená imunita, skryté onemocnění vážnějšího charakteru a další. V ideálním případě je také namístě prozkoumat psychosomatické souvislosti chronických zdravotních problémů.

Inhalace je jedním ze způsobů, které pomáhají. A pokud lékař neurčí jinak, v této cestě za zdravím vám nic nebrání. 

Inhalační léčba je obecně vzato základem léčby onemocnění dýchacího traktu. Existují tři způsoby: aerosolové dávkovače, inhalace pro práškovou formu léčiv a nebulizátory (rozprašovače tekutiny). Rozlišujeme studenou a teplou inhalaci; každá z nich je vhodná pro jiné zdravotní problémy.

Kdy je vhodná inhalace?

Na doporučení lékaře se inhalační léčba používá zejména u onemocnění dolních cest dýchacích, tedy při astmatu, chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Vhodná je však také při léčbě cystické fibrózy.

Hlavním účinkem léčby je roztažení průdušek, tzv. bronchodilatace. Správný postup léčby by měl vždy doporučit lékař. 

Při rozpuštění nadměrně se tvořících hlenů se k inhalaci využívají tzv. mukolytika. Indikacemi pro zahájení jsou zejména katary horních cest dýchacích, chronické bronchitidy (záněty průdušek), záněty vedlejších dutin nosních, tzv. paranazálních dutin (sinusitidy), chronická rýma (rinitida), ale někdy i záněty středního ucha (otitida).

Inhalace má dlouhou historii. Již ve starém Egyptě se pro uvolnění dýchacích cest inhaloval mentol či eukalyptus. V moderní medicíně se inhalace dostává do popředí zhruba od 30. let minulého století zejména díky lázeňské léčbě, kdy se používal např. adrenalin či efedrin (s vlivem na oplasknutí sliznic).

Inhalace studená, či teplá?

Na akutní záněty se hodí spíše studená inhalace. Zánět s sebou totiž nese překrvení, které je třeba ochlazovat. Naopak chronické záněty vyžadují spíše inhalaci teplou, kdy je třeba vzniklý sekret zkapalnit. 

Léčba může probíhat na doporučení odborníka také kompresorovým inhalátorem. Lze jím inhalovat též husté roztoky; hodí se pro časté a dlouhodobé používání. Další volbou je ultrazvukový inhalátor. Při jeho používání vzniká velký podíl malých částic, které mohou pronikat do nejmenších oblastí dýchacích cest; je vhodný pro sezonní využití.

Většinou se tedy jedná o léčbu ambulantní, jinak je možno v prodejnách zdravotnické techniky zakoupit různé inhalátory pro domácí použití. Pacienti s chronickým zánětem mohou od lékaře dostat předpis, resp. „poukaz“ na nákup vhodného inhalátoru.

Inhalování není vhodné pro všechny

Inhalace skutečně není vhodná pro všechny. Některé jedince může dráždit či jim daný mechanismus nemusí být příjemný.

Souběžně s inhalační léčbou je mnohdy nezbytné užívat kupříkladu antibiotika či protizánětlivé léky podle indikace lékaře. Nezbytné je též sledovat, zda má inhalační léčba patřičné účinky, a případně postup nebo dávku inhalace upravit podle momentálních potřeb. U alergiků je pak třeba pozorovat případné nepříznivé reakce. 

Účinky inhalace

Zda je inhalace účinná, se ukáže za několik dnů nebo týdnů. Někteří jedinci volí dokonce lázně, kde má celá léčba předem daný postup. 

Jak inhalovat?

Do hrníčku či malého lavoru dáme studené nebo zahřáté médium, tedy kupříkladu luhačovickou vincentku, eventuálně solný či bylinný roztok podle povahy zdravotních problémů, a vdechujeme nosem nebo i ústy (pokud se problém nachází v dolních cestách dýchacích). Lze inhalovat i několik týdnů – v každém případě se doporučuje činit tak spíš po kratší dobu, asi 15 minut, a častěji než například jednou denně po dobu půl hodiny.

Jak posílit imunitu? Podívejte se na naše video.

Video se připravuje ...
10 způsobů, jak podpořit imunituVIDEO 

Pomůže i homeopatie a akupunktura

Před každou inhalací by se měl pacient poradit s lékařem a společně by měli zjistit, co je vlastně příčinou jeho hlasových či dechových obtíží. Eventuálně lze zkonzultovat výběr „domácích“ přípravků k inhalaci v lékárně s lékárníkem nebo ve specializovaných prodejnách bylinek.

Pomoci ale může také homeopatie či akupunktura. Důležitý je výsledek a to, co danému pacientovi skutečně pomůže.

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.