Prožíváte negativní emoce? Dejte si pozor, odnesou to vaše boky | Moje zdraví

Prožíváte negativní emoce? Dejte si pozor, odnesou to vaše boky

Prožíváte negativní emoce? Dejte si pozor, odnesou to vaše boky
Emoce a boky jsou silně propojené • Autor: iStock.com
22. října 2022 • 06:00

Učitelé jógy označují naše boky a pánev jako místo emočního odpadu. Pro odblokování a uvolnění potlačovaných emocí je doporučována práce s pánevním dnem. Absolvují ji ti, kteří bojují s neplodností, inkontinencí, ale i depresemi a úzkostí. Proč? Protože emoce a naše boky jsou silně propojené.

Každé tělo je samozřejmě jiné a lidé se liší v tom, kam svůj stres ukládají. Může to být krční páteř, záda, nohy, ale velmi často (odborníci se na tom za léta výzkumů shodují) je takovým místem pánev a oblast boků. Chceme-li se podívat na to, jak naše boky mohou ukládat emoce, je důležité nejprve porozumět jejich funkci a anatomii. 

Video se připravuje ...
Jak dostat ze sebe vztek, a přitom neublížit druhým

Co vše je v pánvi ukryto?

Kyčel je oblast na každé straně pánve. Samotný kloub je jedním z největších a nejunikátnějších kloubů v lidském těle, zodpovědný za nosnost, stabilizaci středu a pohyb horní části nohy. „Boky jsou pro fungování těla nesmírně důležité, neboť obsahují hluboké svalové skupiny, umístěné směrem k přední části vnitřního boku, tzv. sval psoas,“ vysvětluje stavbu našich boků doktorka Martha Eddy, která se zabývá propojením těla a mysli a jež je zakladatelkou centra Dynamic Embodiment zaměřujícího se na psychosomatiku, a poukazuje na výraznou propojenost boků s psychikou člověka. „V pánvi jsou umístěny reprodukční orgány a také centrálně umístěný sval psoas, který spojuje horní a dolní část těla (dech a bránici s nohama), takže střed našeho těla je důležitý fyzicky i emocionálně.“ 

V psoasu jsou také umístěny ledviny zodpovědné za filtraci toxinů v těle, stejně jako nadledviny, které ovládají reakci útoku, úniku nebo ztuhnutí a reagují na stres. Pánev se tímto umístěním orgánů stává emoční oblastí. Kromě toho je oblast kyčle spojena se sakrální čakrou, energetickým centrem, o kterém se někteří domnívají, že obsahuje kreativní energii a sexualitu. Je to také spojeno s tím, jak přistupujete ke svým emocím a emocím ostatních. Blokovaná sakrální čakra může vést k emoční nestabilitě a také ke snížení rozkoše. Když jsou boky napnuté a stažené, je možné, že sakrální energie, která nemůže proudit ven, zůstává zaseknutá.

Stres má v těle své místo

Když tělo prožívá stres či nějaké emoční vypětí, většinou dochází k tomu, že vnitřně ztuhneme, mění se dýchání a cítíme změny v oblasti břicha. Když stres odezní, máme pocit, že se vše vrátilo do normálního stavu, avšak jak poznamenává doktorka Martha Eddy, stres sice zmizí, ale napětí v oblasti těla a boků může stále přetrvávat, což přispívá k následným bolestem hlavy a dolní části zad. Když je někdo v emočním vypětí, jsou to boky, kam vše směřuje. Proto se lidé často choulí do klubíčka a uzavírají oblast pánve a břicha, kde svou emoční bolest drží.

Zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová se při svých cvičeních zaměřuje na pevnost pánevního dna, neboť to je dle ní důležité nejen z hlediska správného tělesného postoje, ale i pro duševní zdraví člověka. „Pánevní dno je místem, kam zejména my ženy ukládáme své hluboké traumatické zážitky, které pak nevědomě ovlivňují naše jednání a vztahy. Správné nastavení pánevního dna může proto ulevit ztrápené duši, uvolnit radost a pomoci k lepšímu prožívání intimních zážitků, protože právě nejhlubší vrstva této svaloviny zodpovídá i za ženský orgasmus,“ doplňuje Věra Vojtěchová. Možností, jak s boky pracovat, je několik. Rozhodně pomůže protahování flexorů kyčle, zejména při celodenním sezení, krátké jógové sestavy, například ranní pozdrav slunci, až po cílené sestavy na posílení pánevního dna.

Posilování pánevního dna pomůže odblokovat emoce

K posílení pánevního dna je velmi účinná jóga, provozovaná často jako doprovodné cvičení k fyzioterapii. Prostřednictvím správného postoje, práce s dechem, zapojením hlubších vrstev svalů a cílenými cviky lze aktivovat hluboký stabilizační systém. „Co se týká přímo pánevního dna, jde o velmi jemnou práci, která vyžaduje také soustředění mysli, kdy je cílem dosáhnout celkové harmonie těla a psychiky. To je důležité, protože pánevní dno odráží i duševní napětí. Často se dnes mluví o ochablém pánevním dnu, ale málo o skutečnosti, že naše pánevní dno bývá také velmi často ze stresu a nevhodného životního stylu velmi napjaté, dráždí orgány, které jsou na něm uložené, způsobuje stresovou inkontinenci i problémy s početím. Bohužel žádné snadné ani rychlé řešení neexistuje, pouze dlouhodobá trpělivá práce,“ říká Věra Vojtěchová a dodává, že má řadu pozitivních ohlasů od svých klientek, které se po kurzu jógy zaměřené na pánevní dno zbavily různých zdravotních problémů – od bolestí při menstruaci přes úniky moči až po zlepšení sexuálního prožitku, či dokonce celkového zlepšení zdravotního stavu a zvýšení životní energie.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.